Roditeljstvo

Roditelji, obratite pažnju: Ovo su najveći mitovi o dečjem imunitetu

Roditeljska sumnja u štetnost pojedinih lekova za decu je samo jedan od mnogobrojnih mitova koji roditelji moraju odbaciti prilikom odgajanja deteta. Kako tvrdi pedijatar Nihar Parekh, postoje čak tri mita u koje roditelji slepo veruju, a ne bi smeli, piše India Times

Nedelja, 05.03.2023.

14:18

Izvor: index.hr/superžena

Roditelji, obratite pažnju: Ovo su najveći mitovi o dečjem imunitetu
Foto: George Rudy/Shutterstock

Podeli:

Česte bolesti znače slab imunitet

Ovo je jedan od najčešćih mitova kada govorimo o dečjem imunitetu. Prema rečima pomenutog pedijatra, ako se dete redovno razboleva svakih 15 do 20 dana, to ne znači da ima slab imunitet.

"Prehlada ili povišena temperatura zapravo su znak da vaše dete ima sposobnost da locira te viruse i bakterije pa se samim tim i bori", objašnjava pedijatar.

Lekovi mogu da oslabe dečiji imunitet

Roditelji se često brinu da će deci zbog čestog davanja antibiotika i ostalih lekova protiv simptoma prehlade ili kašlja pasti imunitet. Odgovarajući na ovu zabrinutost koja nije ni naučno utemeljena ni potvrđena, dr Parekh kaže:

"Ako se pravi lek daje iz pravog razloga - a to su antibiotik za bakterijsku infekciju, sirup protiv kašlja, lekovi za snižavanje temperature - ne šteti detetovom imunitetu".

Postoje lekovi koji mogu da zaustave određenu bolest kod deteta

Kako objašnjava pedijatar, ne postoji lek koji može da spreči da se vaše dete razboli.

"Postoje vitamini i određeni lekovi koji mogu pomoći i ojačati određene delove organizma da ne budu uvek iznova pogođeni. Međutim, ne postoji zlatno rešenje za sprečavanje bolesti kod dece".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare