Roditeljstvo

Kako da znate da dete jede previše šećera: Nisu samo kilogrami, primetićete i ove znake u ponašanju

Ne možete uvek da kontolišete dete koliko jede slatkiša, ali ovi znaci mogu da budu upozorenje da uzima previše.

Ponedeljak, 20.03.2023.

08:40

Izvor: yumama

Kako da znate da dete jede previše šećera: Nisu samo kilogrami, primetićete i ove znake u ponašanju
Foto: Alena Ozerova/shutterstock

Podeli:

Deca obožavaju slatkiše i mogu da ih jedu dok ih ne zaboli stomak. Iako su roditelji svesni štetnosti šećera za dečiji organizam, ne mogu uvek da ih kontrolišu koliko jedu slatkiše. Nutricioniskinja Džes Hilard, specijalizovana za dečiju ishranu, upozorava da postoje određeni znaci koji ukazuju da dete unosi previše šećera:

Povećanje apetita

Ako se vašem detetu povećao apetit i primećujete kako gotovo nikada nije potpuno sito, to može biti znak da bi trebalo smanjiti unos šećera. Kako objašnjava nutricionistkinja, iako slatki međuobrok tu i tamo ne šteti, ako dete preteruje sa njegovim unosom, veća je verovatnoća da će biti stalno gladno, bez osećaja sitosti.

''To je zato što telo brzo apsorbuje šećer, što uzrokuje povećanje njegovog nivoa u krvi. Šećer takođe aktivira proizvodnju hormona gladi i povećava želju da se jede još više slatkog"

Promena raspoloženja

Džesi objašnjava da bi promene u raspoloženju mogle biti još jedan pokazatelj da dete unosi previše šećera.

"Često možemo čuti da slatka hrana podiže raspoloženje. Međutim, u stvarnosti šećer često uzrokuje promene ili pad raspoloženja. Razlog je taj što on uzrokuje kratki skok nivoa šećera u krvi, nakon čega sledi nagli pad, a to zna dramatično da utiče na nivo hormona koji regulišu raspoloženje. Takođe može da pogorša simptome nervoze'', objašnjava Hillard.

Nagli pad energije

Još jedan čest znak je nedostatak energije što je posebno izraženo kod dece.

''Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da šećer zapravo uzrokuje umor, kao i pad nivoa energije. Budući da se zbog prevelikog unosa osećamo umorno, to drastično može da utiče na obavljanje svakodnevnih zadataka", dodaje Hilard.

Bubuljice i drugi problemi sa kožom

Šećer može značajno da utiče na stanje kože, ponajviše na pojavu bubuljica i bolnih akni.

''Glukoza, sastojak koji se nalazi u mnogim omiljenim slatkim grickalicama, igra važnu ulogu u tome kako izgleda koža. Zapravo, jedenje hrane sa dosta šećera podiže nivo insulina u telu što može da izazove pojačanu proizvodnju masnoće. Ta masnoća može začepiti pore i folikule zbog čega dolazi do pojave problema na koži'', objašnjava nutricionistkinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare