Roditeljstvo

Ovo su trenuci iz detinjstva koje će deca zauvek pamtiti, kažu stručnjaci

Roditelji često brinu pružaju li deci dovoljno ljubavi i pažnje. Međutim, psiholozi objašnjavaju kako su i one, naizgled najjednostavnije stvari koje roditelji rade sa svojom decom, upravo uspomene iz detinjstva kojih se najradije sećaju.

Utorak, 18.04.2023.

08:07

Izvor: B92

Ovo su trenuci iz detinjstva koje će deca zauvek pamtiti, kažu stručnjaci
Foto: ESB Professional/shutterstock

Podeli:


Priče za laku noć


Istraživanja pokazuju da čitanje priče pre spavanja zbližava odnos između deteta i roditelja. To posebno vreme na kraju dana pre nego što naš mališan utone u san odličan je način zbližavanja, ali i nešto što dete najčešće pamti iz svoga detinjstva.

Slušanje deteta


Iako često znamo detetu da kažemo kako trenutno nemamo vremena ili smo zauzeti određenim obavezama, ako svojoj deci posvetimo pažnju kada znamo da bi trebalo, psiholozi nas uveravaju da možemo biti sigurni da će jednog dana razmišljati o svome detinjstvu i setiti se kako su roditelji uvek bili uz njih. Isto tako, ponekad nas deca prekidaju jer žele da privuku našu pažnju, a ne zato što uvek nešto žele od nas ili imaju nešto posebno da nam kažu.

Maženje


Ako se osvrnete na svoje detinjstvo i pritom osetite ljubav i sreću, velike su šanse da je ono bilo ispunjeno ljubavlju vaših roditelja. Naime, maženje i zagrljaji nisu samo simbol ljubavi, već podrške i zaštite. Psiholozi savetuju kako bi svoju decu trebalo da mazimo što je češće moguće jer će se ona tada osećati sigurno, voljeno i cenjeno, a takođe će jednog dana i sami postati roditelji puni ljubavi.

Porodične tradicije


Bilo da se radi o gledanju božićnih lampica u istoj ulici svake godine, izradi domaće pice za večeru, Uskrsu provedenom na kampovanju ili čestim izletima u prirodu, porodična tradicija omogućiće detetu da se jednog dana seti svih lepih uspomena vezanih za porodične trenutke.

Zajednički obroci

Dok vreme večere može da bude stresno kada su deca još mala i nemirna, s vremenom će ovi momenti postati nešto čega će se sećati u budućnosti. Naime, psiholozi objašnjavaju kako zajedničko sedenje za stolom deljenjem obroka, čak i ako se to događa samo vikendom, postaju neke od najdražih dečjih uspomena iz detinjstva. To je vreme koje mogu provesti sa svojim roditeljima, bez telefona, televizije i drugih ometanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare