Šest razlika između tvrdoglavog i razmaženog deteta

Biti roditelj tvrdoglavog deteta nije uvek najlakši zadatak. Međutim, mališani koji se hrabro izražavaju nisu uvek razmažena deca bez osećaja za disciplinu.

Deca | index.hr |, superžena |
Podeli
Foto: Pressmaster/Shutterstock
Foto: Pressmaster/Shutterstock

Evo koje su glavne razlike između tvrdoglavog i razmaženog deteta:

Kako vam se obraća

Razmaženo dete govori ono što misli, ali bez poštovanja. Tvrdoglavo dete otvoreno izražava svoje mišljenje, čak i ako je to ono što ne želite da čujete, ali potkrepljuje svoj stav činjenicama i veruje u svoje iskaze.

Kako gleda na pobedu

Razmaženo dete očekuje pobedu jer ne zna drugačije, dok tvrdoglavo dete očekuje pobedu, jer je uvereno u svoje sposobnosti, trudi se i ne boji se izazova.

Očekuju ispunjenje svojih želja

I razmaženo i drsko dete jasno izražavaju svoje želje, ali ne na isti način. Razmaženo dete misli da je dovoljno izreći svoje želje i samo čekati da se one ostvare. Tvrdoglavo dete otvoreno govori o svojim željama, ali je i nezavisno i radi na tome da se one ostvare. Očekuje da će dobiti ono što želi, ali je spremno da preuzme odgovornost da to samo ostvari jer veruje u sebe i svoje sposobnosti.

Kako se izražava

Dok razmaženo dete viče i vrišti kada ne dobije ono što želi, tvrdoglavo dete je spremno da se raspravlja oko toga.

Kako se ponaša kada se s vama ne slaže

Očekivano je da je dete donekle razočarano kada stvari ne idu onako kako je zamislilo. Razmaženo dete nezadovoljstvo pokazuje kroz prkos. Kada se ne slaže s roditeljem, prkosi autoritetu roditelja, obično na nepristojan način. Tvrdoglavo dete ne koristi prkos, već hoće da razgovara. Drugim rečima, poziva na razgovor i još uvek priznaje da konačnu reč ima roditelj.

Kako izgledaju njegovi ispadi

Da li je dete razmaženo ili tvrdoglavo možemo otkriti i po tome kako izgledaju njegovi ispadi. Razmaženo dete želi da privuče pažnju u nadi da će da dobije željenu stvar. Tvrdoglavo dete se strastveno bori za svoje mišljenje i ne boji se drugima da iznese svoje mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu