Satnica vam čuva liniju: Ručak u pravo vreme spasava struk

Ako ste od onih što svakodnevno imaju nedoumicu "šta da kuvaju za ručak", ovo su neke smernice koje će vam olakšati i načiti vas da pravilno spremate ovaj važan obrok. Preporuku su osmislili nutricionisti, a odličan su izbor i za one koji žele da smršaju i za one koji samo žele da se zdravije hrane.

Dijeta | Super žena |
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada je vreme za ručak?

Dva do tri sata posle prve užine je vreme za ručak. To sve zavisi kada se budite i u koliko sati imate svoj prvi obrok. Ako ustajete u osam, ručak bi trebalo da bude oko dva.

Kalorije

Za ručak ne bi trebalo da premašite cifru od 450-500 kalorija. Ako želite da smršate, onda 450, a 500 je dozvoljeno za one koji žele da održavaju liniju.

Ugljeni hidrati

Ne više od 50 do 65 grama je doza što je zapravo prilična količina koja će zauzeti oko 45 do 55 odsto ukupnih kalorija. Ugljeni hidrati su važni, posebno u vreme ručka, kada vašem telu i mozgu treba dodatna energija.

Proteini

Zlatno pravilo - 20 do 30 grama proteina, "uzeće" vam od 17 do 25 odsto ukupnih kalorija, a pomoći će vam da se osećate sito, zadovoljno, sa dosta energije.

Masti

Što se tiče količine, nutricionisti spominju od 13 do 18 grama masti, a to bi bio udeo od 30 do 35 odsto ukupnog broja kalorija.

Vlakna

Za ručak će biti dovoljno oko osam grama - dakle trećina dnevno propisane doze.

Šećeri

Pripazite da količina ne prelazi četiri grama. Ako su vaš izbor prirodni šećeri (voće, sušeno voće), povećajte granicu sa četiri na 20 grama.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 10 sledeca idi na stranu