Fitnes i dijeta

Probali ste sve, a vaga zakucana? Probajte ovako...

Kilogram, dva dole nikako da ode. Jezičak na vagi se ne mrda, a vašem strpljenju je kraj. Ne odustajte tako lako, ako vodite računa o ishrani preispitajte sve svoje životne navike. Neka vas sigurno "koči" u realizaciji cilja. Psiholog Sofija Borojević za "Super ženu" kaže i da naše misli mogu da preusmere kilažu u željenom pravcu.

Utorak, 30.01.2018.

14:06

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Probali ste sve, a vaga zakucana? Probajte ovako...
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Kilogrami nisu samo estetska, već i zdravstvena kategorija.

Zato sa takvim pristupom treba ozbiljno da shvatimo način na koji se hranimo, kako jedemo i šta biramo da jedemo.

"Hrana je i dobra i loša, zavisi koji pristup imamo prema njoj. Mi smo ti koji odlučujemo o pristupu. Mindfulness je namerno obraćanje pažnje, dakle biti potpuno prisutan u momentu. Fokus na sadašnjost. U svemu što je oko vas, u vašoj okolini telu, duši. Dakle kako se osećam sad? Ko sedi pored mene? Kakva je stolica na kojoj sedim? Sve čini nase iskustvo. Takođe jedan koncept mindfulnessa je da nema osuda. Mi smo tu da prihvatimo iskustvo onako kakvo jeste i da na osnovu tog uvida reagujemo. Ono što nas mindfulness ishrana uči jeste da pristupimo svesno hrani. Dakle da obratimo pažnju na svoje potrebe, da li ste stvarno sada gladni, šta vam se jede...", objašnjava za portal "Super žena" psiholog Sofija Borojević koncept koji kaže da je vrlo uspešan u borbi sa kilogramima.

Novi koncept ishrane "Mindfulness eating" ili svesno hranjenje ima za cilj da nas dublje poveže sa iskustvom jela i uživanja u našoj hrani. Ideja je da ne postoji pravi ili pogrešan način hranjanja, već da postoji samo nivo svesnosti o onome šta i zašto jedemo.

*ALT

Ona savetuje i da se sledeći put kada osetite žudnju za hranom jednostvano presipitate da li ste zaista gladni i da nikako ne radite više stvari istovremeno jer je to kobno za apetit.

"Za početak je dovoljno da primetimo i razmotrimo kada smo jeli zadnji put i da li nam je potrebna sad hrana. Ili možda naš organizam žudi za nečim drugim, na primer, za bliskošću. Važno je i da napravite raspored obroka, da utvrdite tačno vreme doručka, ručka i večere. I važno je da se toga držite, tako ćete osvestiti kada vaše telo traži koje namirnice. Idealno je da u svoj raspored ukorporirate i osobe sa kojima delite obrok", napominje Borojević.

Mindfulness ishrana obavezuje i da treba da jedete do momenta do kog ste zaista zadovoljni. Ono što je važno je i da svako treba da nauči da prepozna osećaj sitosti, a preporuka je i da tokom jela sklonite sve smetnje - TV, laptop, telefon.

Samo u takvom okruženju fokus je na hrani.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare