Probali ste sve, a vaga zakucana? Probajte ovako...

Kilogram, dva dole nikako da ode. Jezičak na vagi se ne mrda, a vašem strpljenju je kraj. Ne odustajte tako lako, ako vodite računa o ishrani preispitajte sve svoje životne navike. Neka vas sigurno "koči" u realizaciji cilja. Psiholog Sofija Borojević za "Super ženu" kaže i da naše misli mogu da preusmere kilažu u željenom pravcu.

Dijeta | Mariota Vlaisavljević |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Pravila:

  • Kad jedete, samo jedite
  • Osetite kada ste pojeli dovoljno
  • Jeditite kada za to osetite potrebu
  • Jedite sa dragim ljudima u tačno određeno vreme i na određenom mestu
  • Uzmite u razmatranje odakle hrana dolazi

Kilogrami nisu samo estetska, već i zdravstvena kategorija.

Zato sa takvim pristupom treba ozbiljno da shvatimo način na koji se hranimo, kako jedemo i šta biramo da jedemo.

"Hrana je i dobra i loša, zavisi koji pristup imamo prema njoj. Mi smo ti koji odlučujemo o pristupu. Mindfulness je namerno obraćanje pažnje, dakle biti potpuno prisutan u momentu. Fokus na sadašnjost. U svemu što je oko vas, u vašoj okolini telu, duši. Dakle kako se osećam sad? Ko sedi pored mene? Kakva je stolica na kojoj sedim? Sve čini nase iskustvo. Takođe jedan koncept mindfulnessa je da nema osuda. Mi smo tu da prihvatimo iskustvo onako kakvo jeste i da na osnovu tog uvida reagujemo. Ono što nas mindfulness ishrana uči jeste da pristupimo svesno hrani. Dakle da obratimo pažnju na svoje potrebe, da li ste stvarno sada gladni, šta vam se jede...", objašnjava za portal "Super žena" psiholog Sofija Borojević koncept koji kaže da je vrlo uspešan u borbi sa kilogramima.

Novi koncept ishrane "Mindfulness eating" ili svesno hranjenje ima za cilj da nas dublje poveže sa iskustvom jela i uživanja u našoj hrani. Ideja je da ne postoji pravi ili pogrešan način hranjanja, već da postoji samo nivo svesnosti o onome šta i zašto jedemo.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Savet plus:

U cilju svesnog hranjenja razgledajte hranu koju jedete, razmišljajte odakle je stigla do vaše trpeze. Sledeći put kada posegnete za čokoladom razmislite da li ima neka zdravija alternativa. Ili samo prvo ostavite sve smetnje (telefon, TV…) kada budete imali sledeći obrok i obratite pažnju samo na tanjir ispred vas. Zatim zakazite ručak sa dragim prijateljem uzivajte u razmeni svi divnih emocija i razgovoru. Napravite tačnu satnicu obroka, hrana je tu da nas ishrani, a ne da nas teši, leči i pruža lažnu utehu dok se kilogrami samo množe.

Mindfulness je tehnika bazirana na osnovama više stotina godina primenjivanih daleko-istočnih tehnika, stavljenih u funkciju potreba današnjeg čoveka, na razumljiv, otvoren i jednostavan način. Mindfulness (svesna pažnja) je danas svetski poznat i priznat metod sistematskog mentalnog treninga koji daje fantanstične rezultate u svakodnevnom životu.

Ona savetuje i da se sledeći put kada osetite žudnju za hranom jednostvano presipitate da li ste zaista gladni i da nikako ne radite više stvari istovremeno jer je to kobno za apetit.

"Za početak je dovoljno da primetimo i razmotrimo kada smo jeli zadnji put i da li nam je potrebna sad hrana. Ili možda naš organizam žudi za nečim drugim, na primer, za bliskošću. Važno je i da napravite raspored obroka, da utvrdite tačno vreme doručka, ručka i večere. I važno je da se toga držite, tako ćete osvestiti kada vaše telo traži koje namirnice. Idealno je da u svoj raspored ukorporirate i osobe sa kojima delite obrok", napominje Borojević.

Mindfulness ishrana obavezuje i da treba da jedete do momenta do kog ste zaista zadovoljni. Ono što je važno je i da svako treba da nauči da prepozna osećaj sitosti, a preporuka je i da tokom jela sklonite sve smetnje - TV, laptop, telefon.

Samo u takvom okruženju fokus je na hrani.

Foto: Thinkphotos
Foto: Thinkphotos

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 10 sledeca idi na stranu