Manekenka pobedila težak poremećaj, ova ishrana ju je spasila

Sindrom iritabilnog kolona - tako se zove ono kad se stalno osećate naduto, osećate neprijatnost i nelagodu u stomaku, imate problema sa varenjem. Smatra sa da je ovo bolest modernog sveta, posledica sve obrađenije hrane koju konzumiramo. Australijskoj manekenki Alis Kraford dijagnostikovan je ovaj poremećaj, a ona se s njim izborila ishranom. Ovo su njene smernice.

Dijeta | Super žena |
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Nervozna creva, mukozni kolitis, spastični kolon, spastički kolitis, IBS neki su od naziva pod kojima je poznat sindrom iritabilnog kolona.

Simptomi bolesti najčešće se javljaju do 35. godine, mada sindrom može pogoditi i ljude u zrelijim godinama. Žene su podložnije nego muškarci, a svake godine povećava se broj osoba sa dijagnozom sindroma nervoznih creva.

Kada joj je 2013. konstatovan poremećaj, pao joj je kamen sa srca.

Konačno je znala šta joj se dešava sa telom, zašto joj je stalno stomak naduven kao da je u drugom stanju i odmah je unela promene u svoj režim ishrane.

"Svakome ko ima slične probleme posavetovala bih ovaj režim ishrane i vežbi. To je održivo, nije mučno, čak je i prijatno", rekla je Alis za "Daily mail" koja je priznala da je promenom ishrane vrlo lako oslabila 10 kilograma.

Objasnila je i da 80, 90 odsto vremena posvećeno jede ono što je preporuka nutricioniste, a 10 odsto vremena, kad god njoj odgovara, ona jede namirnice po sopstvenom ukusu i izboru.

"Ključno za ishranu koja će pomoći ako patite od nervoznih creva je da uz svaki obrok imate salatu, veličinu porcije prilagodite, ali u njoj mora uvek da budu bogate proteinima. Iz svoje ishrane nisam isključila nijednu grupu namirnica", navela je manekenka.

Tipičan tanjir

Doručak: banana, parče tosta sa šunkom bez glutena, malo sira, nekoliko listova bebi spanaća i čeri paradajz(može da se kombinuje bareno jaje)

Užina: šejk od banane i bademovog mleka

Ručak: suši sa integralnim pirinčom(za ručak opciono ide piletina grilovana ili riba, najbolje losos, salata uvek a kombinacije su u zavisnosti od ukusa, može da se doda i bareno jaje)

Užina: pola banane

Večera: špagete bolonjeze(koristi se pasta bez glutena+sveže povrće)

Manekenka je otkrila da je u svoju svakodnevnu rutinu uvrstila i treninge - kombinaciju kardio vežbi i kružnog treninga izdržljivosti.

Tako ona započinje baš svaki dan.

Iako joj je nekada teže da uskladi jelovnik i svoj stil života i u tome uspela i ne odustaje.

"Pre nekoliko dana dogovorila sam se sa prijateljima da izađemo na večeru. Pozvala sam šest restorana da proverim da li na meniju imaju ono što ja mogu da jedem. Niko nije mogao da mi izađe u susret. Na kraju smo pravili večeru kod mene kući i ništa mi nije smetalo. Nisam popustila zbog tog izlaska jer moje zdravlje zavisi od ishrane koju konzumiram. Prošla sam jako težak period, i zaista nemam nameru da prokockam ono dobro što mi je promena ishrane donela", rekla je Alis.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 11 sledeca idi na stranu