Fitnes i dijeta

Hrana je potreba, a ne ljubav: Vaš odnos određuje kakvu ćete kilažu imati

Da li jedete samo kada ste gladni? Ili i kada ste umorni, kad nemate pametnija posla... Ako ishranu shvatate ne kao "tankovanje na pumpi", onda nikada nećete imati vitku liniju.

Četvrtak, 08.03.2018.

14:45

Izvor: Super žena

Hrana je potreba, a ne ljubav: Vaš odnos određuje kakvu ćete kilažu imati
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Čak i kada niste gladni, u prolazu ugrabite keks na vratima, čim otvorite oči uz kafu pojedete energetsku čokoladicu. Hrana je vas mnogo više od neophodnih sastojaka za funkcionisanje.

Uprkos sve češćim rezultatima istraživanjima koja ukazuju koliko su kilogrami štetni za ljudsko zdravlje i da su uvod u mnoge ozbiljne bolesti, mnogima je hrana uteha, drug, saborac, a dokle god ne promenite svoj odnos prema hrani nećete moći da imate vitku liniju.

Gojaznost je, kako piše portal "Metro", posledica hormonske neravnoteže, navika, siromaštva i psiholoških faktora.

Ključ za zdravu kilažu je da balansirate energiju koju unosite i trošite, tačnije da jedete samo onoliko koliko vam treba. Ne zato što vam se nešto dopada.

Ali povezanost sa hranom najčešće je mnogo dublja i ostavlja tragove. Recimo, nema mame koja ne časti slatkišem svoje dete kada je tužno ili povređeno. A to već postaje navika, obrazac ponašanja koga je teško da se oslobodite. I koji kasnije u životu stvara mnogobrojne probleme.

Čak je i u ljubavnom smislu takoreći uvažen model - poklanjamo čokolade i bombonjere ljubavnicima, onima do kojih nam je stalo.

Čitava kultura je okrenuta uživanjima u hrani i onda ne treba da čudi ta povezanost, emotivna i ta neraskidiva veza.

A sve dok se na obroke ne gleda kao na energetsku dopunu, nego kao na čin uživanja - postojaće i problem gojaznosti, piše portal "Metro".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare