Fitnes i dijeta

Kolač može i kad ste na dijeti?

Potpuno izbacivanje šećera iz ishrane nije sasvim dobro. Nutricionista Tara Leong sa Univerziteta "Sunshine Coast" kaže da preterano konzumiranje šećera može dovesti do gojaznosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca, nekih oblika raka... ali ona savetuje da nije potrebno skroz izbaciti šećer potpuno iz ishrane. Smatra da takva ograničenja zbunjuju ljude, a u najgorem slučaju vode do stvaranja straha od hrane ili posezanja za nezdravom hranom, prenosi "Daily Mail".

Ponedeljak, 19.03.2018.

08:59

Izvor: Super žena

Kolač može i kad ste na dijeti?
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Istraživanja pokazuju da dijete nisu dugoročno delotvorne jer ih mozak interpretira kao glad, a to uzrokuje skladištenje masnoća "za crne dane".

Dijeta je stresna, a telo na stres odgovara oslobađanjem hormona stresa, kortizola, koji rezultira masnim naslagama na području abdomena. Takođe, zabrinutost zbog hrane može dovesti do depresije i ortoreksije.

U nekim dijetama savetuje se izbacivanje ili ograničavanje nekih namirnica koje su zapravo zdrave za naš organizam, na primer određeno voće ili mlečni proizvodi. To može da dovede do manjka određenih hranjivih materija u telu.

*ALT

"Nepotrebno je izbegavanje mlečnih proizvoda jer to može da poveća rizik od osteoporoze, ako se ne pronađe drugi izvor kalcijuma", objašnjava Tara Leong navodeći i da je voće odličan izvor vlakana, esencijalnih vitamina i minerala, kao i antioksidansa.

Leong dalje savetuje da nije dobro izbaciti čitave grupe namirnica iz ishrane ako smo zdravi, odnosno ne bolujemo od neke specifične bolesti.

Isto tako, ni dijete koje se vezuju uz određene bolesti nisu odgovarajuće osobama koje od tih bolesti ne boluju.

"U hrani treba da uživamo, ali umereno i raznoliko", dodaje Leong.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare