Fitnes i dijeta

Ne izbegavajte masnoće: Pet namirnica koje treba da jedete ako želite da smršate

Dijeta u kojoj se uvode restriktivne mere, zbog kojih organizama oskudeva u unosu određenih namirnica nije dobar način mršavljenja. Ključ je u balansu, odnosno u ravnoteženoj ishrani, te samim tim na vašem dnevnom meniju treba da se nađu i pojedine masnoće.

Utorak, 20.03.2018.

09:48

Izvor: Super žena

Ne izbegavajte masnoće: Pet namirnica koje treba da jedete ako želite da smršate
Foto: Thinkstock

Podeli:

Stručnjaci iz oblasti hrane, izdvojili su čak pet namirnica koje su bogate masnoćama, ali vam mogu pomoći da izgubite višak kilograma.

1. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 su zapravo masne kiseline koje su potrebne našem telu da bi ono efikasno funkcionisalo. Pronaći ćete ih u lososu, tunjevini, sardeli, skuši, ali i ulju masline i lana.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline mogu da poboljšaju i učinak dijeta i vežbi za mršavljenje.

2. Žitarice od celog zrna

Žitarice od celog zrna se često spominju kao neprijatelji dijete, među one poseduju visok sadržaj proteina, vlakana ali i vitamina B, što daje prednost digestivnom sistemu. Zahvaljujući vlaknima imaćete duži osećaj sitosti i sprečiti prejedanja. Potrudite se da u vašoj ishrani budu zastupljeni proso, ječam, helja, zob, raž.

3. Jabukovo sireće

Jabukovo sireće se može koristiti kao lek, a kada je reč o mršavljenju tajna se krije u sirćetnoj kiselini koja deluje na bržu razgradnju skroba.Dosadašnja studije su dokazale da svakodnevno konzumiranje jabukovog sirećeta može da utiče na smanjenje telesne mase, ali i nivoa triglicerida.

4. Tamna čokolada

Kada je reč o tamnoj čokoladi, mislimo na onu koja poseduje visok sadržaj kakaa. Nutritivno gledano, kakao prah sadrži važne minerale: gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, cink i kalcijum, kao i kofein koji smanjuje apetiti i stvara osećaj sitosti.

5. Kokosovo ulje

Trigliceridi koji se nalaze u kokosovom ulju (MTS) povećavaju brzinu i energiju kojom naše telo sagoreva kalorije. u jednoj studiji je otkriveno da 15-20g (1 do 2 kašike) kokosovog ulja dnevno povećava utrošak energije za 5 odsto čime se sagoreva oko 120 kalorija više dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare