Fitnes i dijeta

Jedite je što više: Ova biljka ubija želju za slatkišima

U poslednjih nekoliko godina, stevija je stekla ogromnu popularnost i smatra se jednim od glavnih trendova u zdravoj ishrani. Razlog je njena lekovitost, kao i ubijanje želje za slatkišima.

Subota, 31.03.2018.

14:10

Izvor: Super žena

Jedite je što više: Ova biljka ubija želju za slatkišima
Foto: Youtube Printscreen - Brenda's HomemadeBasics

Podeli:

Dovoljno je da otvorite bilo koji časopis posvećen zdravoj ishrani i sigurno ćete naići na članak o steviji.

Ova biljka, koja potiče iz Paragvaja, u poslednje vreme postala izuzetno popularna i u Srbiji, a koristi se najpre u praškastom obliku kao zamena za šećer.

Mogu je konzumirati svi, a posebno se preporučuje osobama koji su na posebnom programu ishrane, poput diete, ali i dijabetičarima.

Osim što je veoma lekovita, ova biljka je najpoznatija po tome što se ne razgrađuje i ne skladišti u organizmu kao izvor energije, zadovoljava potrebu za slatkim.

Osim toga, dosadašnja straživanja su dokazala da slatki glikozidi utIču na osovinu hipotalamusa – želudac, što blokira osećaj gladi

Kako koristiti steviju?

U većini marketa je možete naći u obliku praha,ekstrakt (kapi), te je koristiti za zaslaživanje napitaka ( kafe, čaja) i pripremu raznih jela (pekmeza, testenina, soseva). Takođe, koriste se njeni sveži ili osušeni listovi.

Za smanjivanje potrebe za slatkim najbolje je da pre jela uzmete 15 kapi ekstrakta stevije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare