Puna proteina, gvožđa i kalcijuma: Ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svetu

Ako obožavate da jedete biljnu hranu, a potrebna vam je dodatna doza proteina, gvožđa i biljnih vlakana iz povrća, onda bi možda trebalo da obratite pažnju na poslednji trend u ishrani.

Dijeta | Super žena |
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Lupina je cvet čiji plod sadrži nekoliko semenki, a mahunarka se suši i potom pretvara u ljuspice. Ljuspice ovog cveta su sve zastupljenije na meniju mnogih specijalizovanih restorana, a obično se koriste u smuti napicima i pečenju raznih jela, piše britanski "Metro".

Iako će vas možda začuditi da se uopšte jedu, istina je da su one već dugo zastupljene u ishrani mnogih naroda. Ona se koristila kao namirnica gotovo 3.000 godina na podneblju Mediterana i Južne Amerike, ali nikada nije uspela da postane popularnija od soje i graška.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ljuspice lupine u velikoj meri podsećaju na kuskus – izgledaju gotovo identično i imaju veoma sličan ukus, ali sadrže 90 odsto manje ugljenih hidrata u odnosu na kus kus i bez glutena su.

Uglavnom se koriste u pripremi salata, soseva, smutija i pečenih jela. Posebno su pogodne za ljude čija ishrana je bazirana na povrću, jer pružaju visok sadržaj proteina, bez dodatih kalorija i ugljenih hidrata.

Pošto se sastoje od 40 odsto proteina i 37 odsto biljnih vlakana, mnogi smatraju da će ljuspice lupine ubrzo postati "supernamirnica".

Takođe su bogate gvožđem, magnezijum i kalcijumom, što se smatra ključnim za zdravlje kostiju i zuba, i odlično su sredstvo za sprečavanje horničnog umora.

Iz "Lupin kompanije" tvrde da ljuspice sadrže tri puta više kalcijuma od banana, tri puta više gvožđa od kelja i tri puta više antioksidanta od bobičastog voća.

A post shared by The Lupin Co (@thelupinco) on

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 18 sledeca idi na stranu