Fitnes i dijeta

Tri promene koje se dešavaju kada prestanete da jedete beli hleb

Sigurno ste znali da hleb nije baš najbolji izbor kada želite da smršate. Stoga, kada biste izbacili ovu namirnicu primetili biste odlične rezultate po pitanju vaše težine -brže biste mršavili, ali i još nešto.

Petak, 31.08.2018.

20:00

Izvor: zadovoljna.hr

Tri promene koje se dešavaju kada prestanete da jedete beli hleb
Foto: Thinkstock ilustracija

Podeli:

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. Ali, isto tako, ova ugljeno-hidrantna bomba dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale, piše Zadovoljna.hr

Saznajte šta će se dogoditi sa vašim telom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb.

1. Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz ishrane na vašem se telu primećuje gotovo istog trenutka i to u obliku gubitka kilograma. Ali nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, u telu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo.

Ali to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od imntegralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme sa probavom.

Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite celovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno te se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.