Fitnes i dijeta

3 koraka do vitke linije iz snova: Samo ovako ćete smršati bez gladovanja

Ovi koraci će vam pomoći da izgubite kilograme bez iscrpljujućih dijeta i što je najvažnije poboljšaćete metabolizam.

Petak, 18.01.2019.

20:00

Izvor: stil/zadovoljna.hr

3 koraka do vitke linije iz snova: Samo ovako ćete smršati bez gladovanja
foto: Thinkstock

Podeli:

Mnoštvo je načina koji će vam pomoći da brzo smršate, ali većina njih učiniće i da se osećate gladno i nezadovoljno.

Ako nemate čeličnu volju, zbog gladi ćete vrlo brzo odustati od ambicioznih planova da do kraja meseca dođete do idealne kilaže.

U nastavku pročitajte kako izgleda jedan takav plan za gubitak kilograma sastavljen od tri jednostavna koraka bazirana na nauci.

I ne očekujte rezultate preko noći. Bitni su strpljenje, upornost i disciplina, a rezultati će uz njih sigurno doći.

Ako nekad "skrenete s puta", nemojte se kažnjavati, sve je to za ljude. Narednog dana samo nastavite sa zacrtanim planom.

Smanjite unos šećera i skroba

Prvi korak je smanjivanje unosa šećera i skroba, odnosno ugljenih hidrata. Kada to uradite, s vremenom ćete manje osećati glad, a unosićete manje kalorija.

Još jedna korist od smanjenog unosa ugljenih hidrata jeste snižen nivo insulina, što će dovesti do toga da vaši bubrezi izbacuju višak natrijuma i vode iz vašeg tela, a time se smanjuju nadutost i nepotrebno zadržavanje vode.

Mnogi zanemaruju uticaj tekućih kalorija na gojenje. Umesto sokova pijte vodu.

Jedite proteine, masti i – ugljene hidrate

Ništa nemojte izbaciti u potpunosti iz vaše ishrane. Pobrinite se samo da sve što unosite dolazi iz zdravih namirnica.

Svaki obrok treba da uključuje izbor proteina, masti i zdravih ugljenih hidrata kao što su, recimo, oni iz povrća.

Važnost unosa proteina takođe se ne sme zanemariti. Oni takođe smanjuju želju za hranom, za noćnim zalogajima i dovode do toga da jedete manje kalorija dnevno, a samim time i do gubitka kilograma.

Vežbajte barem tri puta nedeljno

Iako ishrana i smanjeni unos kalorija igraju veliku ulogu u mršavljenju, nemojte zanemariti ni važnost vežbanja za vaše zdravlje.

Organizujte svoje vreme tako da nekoliko puta nedeljno uspete da odete u teretanu. Ako pak niste za teretanu, postoji čitav niz programa za vežbanje kod kuće, a treba samo da oslobodite prostor u svom dnevnom boravku.

Ne zaboravite na zagravanje i istezanje, a ako ste prvi put u teretani, pitajte stručnu osobu za savet.

Nemojte se fokusirati samo na kardio-vežbe kao što su trčanje, hodanje ili vožnja bicikla. Dižite i tegove. Mnogi strahuju da će se nakon nekoliko nedelja dizanja tegova pretvoriti u bodi-bildera, međutim to nije istina.

Dizanje tegova će vam pomoći u sagorevanju kalorija, sprečiće usporavanje metabolizma, koje je uobičajena nuspojava gubitka kilograma i pomoći će da održite i mišićni tonus tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.