Fitnes i dijeta

Ako ste preterali sa hranom, najgore što možete da uradite je da se izgladnjujete

Ako ste proteklog vikenda pojeli koje parče pice više ili ste preterali s pićem, vrlo verovatno osećate grižu savesti.

Ponedeljak, 07.10.2019.

15:57

Izvor: Super žena

Ako ste preterali sa hranom, najgore što možete da uradite je da se izgladnjujete
Foto: Depositphotos/lightsource

Podeli:

Mnogi ljudi se osećaju krivima zbog toga što nezdravo jedu, ali treba znati da je povremeno prejedanje potpuno normalno. Nema razloga za brigu ako se za Božić, rođendan ili pokoji vikend opustite više nego inače. Dijetetičarka Melisa Mejer otkrila je kako treba prevazići krizu i oporaviti se nakon vikenda tokom kojeg ste možda pojeli više nego što je trebalo.

Objasnila je da je prvi korak da zaboravite da se to dogodilo.

"Umesto da se grizete zbog toga što ste pojeli, najbolja stvar koju možete učiniti jeste da na to zaboravite. Nemojte se izgladnjivati da biste brže sagoreli višak kalorija, jer će vas to samo dovesti u iskušenje. Nastavite normalno dalje sa životom i jedite uobičajeno”, kaže Melisa Mejer.

Idući korak je da se usredsredite na zdrave navike.

"Nema potrebe za samokažnjavanjem. Svoje obroke ispunite nutritivno bogatim namirnicama kao što su voće, povrće i cele žitarice", savetuje ona.

Mejerova smatra da je najvažnije imati zdrav odnos prema hrani, piše Jutarnji.hr. Kad idući put dobijete želju da pojedete nešto što se ne nalazi na vašem svakodnevnom jelovniku i sadrži više kalorija, upitajte se jeste li zaista gladni.

"Možda će želju smiriti topla kupka, možda vam je samo dosadno. Pitajte se želite li zaista da pojedete kesicu bombona ili ih jedete samo zato što su vam na dohvat ruke. Na kraju, ako se odlučite da se počastite, neka to bude nešto u čemu zaista uživate. Sedite i jedite bez ometanja, fokusirajte se na ukus, aromu i teksturu hrane. Ne samo da ćete više uživati, nego ćete i usporiti i sprečiti još jedno prejedanje”, zaključila je

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare