Fitnes i dijeta

Postoje li zdrave dijete? VIDEO

Da li je osnovni kriterijum koji se nudi: broj kilograma koji se gube u kratko vreme? Šta kažu nutricionisti i ko sluša njihove savete?

Četvrtak, 08.04.2021.

14:33

Izvor: Super žena

Postoje li zdrave dijete? VIDEO
Foto: Profimedia

Podeli:

Svako ko ima problem sa viškom kilograma, traži brzi i lako rešenje. Brojne dijete se veoma često traže, ali retko ko pita nutricionistu za savet.

"Dijete koje nude gubitak 10-ak kilograma za isto toliko dana su dijete sa veoma niskim kalorijskim unosom i instant varijante, jer ne pružaju dugoročno rešenje. Kada se osoba vrati na isti kalorijski unos, vratiće se i težina. Takvim dijetama se gubi ono što ne treba da se gubi", rekao je nutricionista Đorđe Pejić.

Kada ne jedemo redovno, naše ćelije to primećuju i čuvaju svoj materijal. Gubi se protein, voda i zato i dolazi do "jo-jo" efekta.

"Nije potrebna rigorozna dijeta, već dobro isplaniran plan ishrane. Rigorozne ishrane mogu da doedu do ozbiljnih problema", dodao je nutricionista.

Metabolizam se usporava retkim obrocima, odnosno, ukoliko želimo da ubrzamo metabolizam, treba se redovno hraniti i "uobročiti se".

"Dijete bez ugljenih hidrata takođe nisu dobre, jer se u organizam ne unosi dovoljno energije. Tada se uveče unosi više kalorija. Žitarice treba podjednako da budu uključene u plan ishrane", rekao je nutricionista Pejić.

Žvakanje je, isto tako, veoma važno. Dvadesetak puta je sasvim korektno, a ne treba zaboraviti ni na ono što pijemo. Jogurt, smutiji i slično, mogu da nam prave problem. Takođe, mnogi zaboravljaju na med, jer i ta namirnica treba da se žvaće, ali i uzimanje meda se ne preporučuje ujutru jer može da naškodi jetri.

Više saveta o dijetama pogledajte u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare