Fitnes i dijeta

Sirtfud dijeta, prednosti i mane: Uz nju je Adel oslabila 45 kilograma

Ova dijeta je za kratko vreme osvojila svet poznatih.

Ponedeljak, 23.08.2021.

10:43

Izvor: B92

Sirtfud dijeta, prednosti i mane: Uz nju je Adel oslabila 45 kilograma
Foto: Profimedia

Podeli:

Kada je Adel prvi put pokazala svoju liniju posle velikog gubitka kilograma, zapanjila je mnoge. Mnogi je čak nisu ni prepoznali na prvi pogled.

Slavna pevačica mnoge je zadivila, ali i motivisala, zato ne čudi što su se svi odmah zapitali kako joj je pošlo za rukom da oslabi više of 45 kilograma. A onda su nutricionisti otkrili koji je režim ishrane u pitanju.

Sada već popularnu, "sirtfud dijetu", osim Adel praktikovali su Pipa Midlton i dizač tegova Dejvid Hej. Ovaj način ishrane postao je svetska senzacija, jer se za sedam dana skida tri kilograma, a nema pada energije, može da se pije crveno vino i jede crna čokolada.

Sastoji se od dve faze, a traje ukupno tri nedelje, nakon čega možete da održavate dobijene rezultate.

"Adelina transformacija rezultat je 90 odsto sirtfud dijete, a samo 10 odsto svakodnevnog vežbanja. Obožavala je tu dijetu. Pomogla joj je da izgleda fantastično. Adel je skinula 44 kilograma pomoću ovog načina ishrane", rekao je nutricionista Eidan Gogins.

Savet

Čitati o dijetama i informisati se jedno, primeniti ih, sasvim drugo. Pre nego što krenete na poseban režim ishrane, posebno ovako drastične restrikcije u unosu namirnica, najbolje je da se posavetujete sa nutricionistom, koji će vam reći koji režim ishrane je najbolji za vas, prema vašim godinama i opštem zdravstvenom stanju.

Ovako se drži "sirtfud dijeta":

Prva faza traje sedam dana i uključuje znatnu restrikciju kalorija, tačnije do 1.000 kalorija dnevno, uz konzumiranje zelenog čaja i malo čokolade. Cilj je da se naglo podstakne mršavljenje ubrzavanjem metabolizma.

U drugoj fazi, koja traje dve nedelje, možete da imate tri obroka i da pijete sokove.

Potom ove faze možete ponavljati onoliko puta koliko je potrebno, pod uslovom da nemate zdravstvenih komplikacija. Namirnice koje se konzumiraju tokom dijete podstiču proizvodnju enzima sirtuina u telu.

Prema nekim istraživanjima, ovaj enzim utiče na metabolizam pospešujući brže sagorevanje kalorija, a pored toga postoji i njegov uticaj na smanjenje upalnih procesa i zaštitu ćelija organizma.

  • Prva tri dana u nedelji – kalorijski unos je 1.000 kalorija dnevno i to iz 3 smutija i 1 klasičnog obroka od dozvoljenih namirnica.
  • Ostala četiri dana u nedelji – kalorijski unos 1.500 kalorija dnevno i to iz 2 smutija i 2 klasična obroka od dozvoljenih namirnica.

Foto: Profimedia

Osnovna ideja i dozvoljene namirnice

Sirtfud dijeta se bazira na upotrebi namirnica koje podstiču proizvodnju enzima u telu koji je poznat kao situin. Prema nekim istraživanjima ovaj enzim utiče na metabolizam pospešujući brže sagorevanje kalorija, a pored toga njegov uticaj je i na smanjenje upalnih procesa i zaštitu ćelija organizma.

  • Voće: jabuka, urma, borovnica, citrusno voće (pomorandža, mandarina, limun, grejpfrut…),
  • Povrće: rukola, celer, kelj, crveni luk, radič (cikorija), heljda,
  • Masnoće: orasi, maslinovo ulje
  • Riba: losos, gambori (kozice),
  • Začini: peršun, kurkuma
  • Ostalo: crna čokolada (75 % kakao delova), zeleni čaj, mača čaj, crna kafa bez šećera, crveno vino.


Nutricionisti Gogins i Maten koji su o njoj napisali i knjigu dijete su ispitivali isključivo na svakodnevno fizički aktivnim osobama, a oni su u toku trajanja dijete obično mršavili 3 kilograma za nedelju dana.

Prema autorima dijete, Goginsu i Matenu, ova dijeta je specifičan režim ishrane, a ne neka drastično niska dijeta za mršavljenje. Cilj je prema njima da se ubrza metabolizam i podstakne imuni sistem. Prema autorima, telo postaje zdravije i uz adekvatnu fizičku aktivnost dolazi do mršavljenja.

Mane ove dijete

Rezultata očigledno ima, ali mnogi nutricionisti ne slažu se sa ovakvim načinom ishrane s obzirom da je vrlo restriktivna u pogledu namirnica, nema žitarica, mlečnih proizvoda, nema mesa ni jaja, ugljeni hidrati su samo iz voća, mršavljenje od 3 kg je prebrzo.

Autofagija ili hrono: Pročitajte pažljivo reč nutricioniste

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.