Fitnes i dijeta

Dijeta Jelene Dokić kojom je skinula 50 kilograma: Izbacila je samo dve namirnice

Nekadašnja teniserka Jelena Dokić, koja je napustila svet tenisa 2014. godine, u jednom trenutku imala je 120 kilograma i tada je, kako sama kaže, shvatila da mora nešto da preduzme.

Utorak, 05.10.2021.

15:56

Izvor: Super žena

Dijeta Jelene Dokić kojom je skinula 50 kilograma: Izbacila je samo dve namirnice
Foto: Profimedia

Podeli:

Bivša teniserka je rešila da ponovo vrati svoju staru liniju, pa je uz kontrolisanu ishranu i konsultacije sa nutricionistom uspela da za godinu dana oslabi 53 kilograma i ujedno poboljša zdravstveno stanje.

"Moja motivacija je zaista veoma lična. Želela sam da budem u formi, da budem zdrava i srećna jer sam dugo bila nesrećna zbog kilograma. Moj lični konsultant Belinda mi je stvarno pomogla. Nije samo u pitanju kontrola nad ishranom nego i podrška i konstantni razgovori svake nedelje", piše na zvaničnom sajtu Dženi Krejg, čiju je pomoć Jelena Dokić potražila.

Ona je bez ustručavanja sa pratiocima na Instagramu delila sve faze procesa mršavljenja. Evo kako su one izgledale.

Program Dženi Krejg sastoji se od šest obroka dnevno.

Jelovnik se pravi prema onome šta osoba koja želi da smrša voli da jede ili prema njenom životnom stilu.

Veoma se vodi računa o količini svakog obroka i njegovoj kalorijskoj vrednosti. U toku dana ne sme se prekoračiti kalorijski unos od 1200 kalorija. Iz ishrane je u potpunosti izbacila sve vrste šećera (slatkiše, gazirane sokove) i proizvode od belog brašna. Sve ostale namirnice su dozvoljene, samo treba da se vodi računa da se ne prekorači kalorijski limit.

Osim toga, Jelena je počela i redovno da trenira i šeta.

Primer jelovnika:

  • Doručak: integralni hleb sa mocarelom, paradajzom, bosiljkom i bademima, kafa.
  • Užina: jagode i grožđe


- Ja obožavam voće. Ovo je sjajna užina za bilo koje doba dana i tako je dobra za vas. Toliko vitamina, minerala, antioksidanata i, što je najvažnije, sve je prirodno i nije obrađeno – napisala je Jelena.
  • Ručak: mediteranski omlet sa lukom i sirom, koji je na sajtu Dženi Krejg predstavljen kao mediteranski omlet Jelene Dokić i za koji se nudi recept.


Za omlet vam je potrebno: šolja listova spanaća, ¼ crvenog luka iseckanog na kocke, 4 isečena čeri paradajza, ¼ iseckane crvene paprike, 20 g drobljene fete sa malim procentom mlečne masti, 1 kašika svežeg seckanog bosiljka, 1 kašika sveđeg seckanog peršuna, balzamiko sirće, mlevena paprika.

Priprema: napravite salatu od listova spanaća, crvenog luka, paradajza, paprike, feta sira, bosiljka i peršuna. Stavite sastojke u činiju i prelijte balzamiko sirćetom i mlevenom paprikom. Zagrejte omlet i luk prema uputstvima. Servirajte uz salatu.
  • Užina: čokoladni puding sa fruktozom
  • Večera: supa od povrća.
  • Užina: miks kikirikija i nudli od integralnog brašna

Jelena Dokić je u poslednje vreme vratila kilograme, ali nije, kako je sama rekla, vodila računa o ishrani. Kada je uspela da ponovo vrati svoju kilažu i oslabi neverovatnih 50 + kilograma, opustila se i vratila starim navikama, prestala da vodi računa o unosu kalorija pa su se i kilogrami vratili.

Ono što nutricionisti savetuju jeste da ne držimo dijete već da nam zdrava i uravnotežena ishrana, poput plana i jelovnika koji je Jelena Dokić imala, postane svakodnevan život, upravo kako bi se izbegao efekat vraćanja kilograma.

Takođe, emocionalni balans izuzetno je važan jer emocionalno prejedanje i nekontrolisan unos nezdrave hrane mogu biti posledica emotivnih problema a ne gladi.

Kao i uvek, savet je da pre nego što krenete na bilo kakvu dijetu, konsultujete svog lekara ili nutricionistu, kako bi se proverilo vaše opšte zdravstveno stanje, navike i plan ishrane prilagodio vama, individualno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.