Fitnes i dijeta

Reč nutricioniste: Šta se dešava u našem organizmu kad se skidamo sa šećera

Potpuno ukidanje ugljenih hidrata je veliki šok za organizam i naučno je dokazano da šećer izaziva zavisnost i do osam puta veću od kokaina. Šta se zapravo događa u telu kada odjednom izbacimo šećer, pa i onaj iz voća?

Petak, 05.11.2021.

10:42

Izvor: Super žena

Reč nutricioniste: Šta se dešava u našem organizmu kad se skidamo sa šećera
Nutricionista Julijana Grujièiæ

Podeli:

"Volim slatkiše i od onih sam što mogu da pojede celu čokoladu. Ove godine htela sam da skinem desetak kilograma i počela sam sa hrono ishranom, koja podrazumeva potpuno ukidanje šećera, pa čak i onog u voću. Htela sam i da se rešim šećera, jer sam čitala da njegov veliki unos utiče i na kožu, a ne samo na gojenje.

Prvih nekoliko dana imala sam strašne glavobolje. Nisam bila gladna, jer u hrono može da se jede koliko želite mesa i salata, i tačno sam znala da su glavobolje zbog toga što ne unosim šećer.

Sve sam sebi to objasnila, rekla da ću da izdržim. Koleginica je već ranije bila na proteinskoj dijeti i isto je izbacila šećer skroz, pa mi je i ona rekla da su glavobolje od toga.

Autofagija ili hrono: Pročitajte pažljivo reč nutricioniste

Glava me je sve više bolela, pila sam po nekoliko analgetika dnevno. Taj bol ne može da se opiše. Posle dve nedelje, počela sam da dobijam strašne grčeve u mišićima, da sam se uplašila, uz njih neke čudne bolove u telu.

A uz tu glavobolju i razdražljivost, mislila sam da ludim. Koleginica me je utešila rečima – Ne brini, skidaš se sa šećera i iako nisam bila sigurna, shvatila sam da sve to ima zaista veze, jer je posle tri nedelje/mesec dana nestala i glavobolja, prestali su grčevi, bolovi u telu... Bez šećera sam bila cela dva meseca, ten mi se jeste popravio, prestali su bolovi, glavobolje, skinula sam kilograme koje sam želela, i počela lagano da konzumiram voće", priča za Superženu Marija (41).

Da li je prekid unosa šećera, pa i onog iz voća ili ugljenih hidrata, zaista nalik "narkomanskoj krizi" i šta se to dešava u našem telu kada prestanemo da unosimo šećer?

Takođe, da li beli šećer zaista možemo nazvati "najvećom drogom"? Na ova pitanje je odgovarala nutricionistkinja dijetetičarka Julijana Grujičić.

"Želim odmah da kažem da svaka druga osoba koja dođe kod mene na pregled u želji da redukuje telesnu težinu ima insulinsku rezistenciju, koju prati i problem sa menstrualnim ciklusom i sindrom policističnih jajnika, hormonski disbalans štitne žlezde, zatim problem sa bubuljicama i aknama po licu, anemija. Osećaju se umorno, bezvoljno i nezadovoljni su izgledom svog tela. Kako je savremeni stil života nametnuo puno obaveza, sve manje vremena za konkretne obroke kod kuće, s druge strane dostupnost brze hrane, industrijkih slatkiša, sokova, energetskih pića, alkohola.. onda ne čudi činjenica zašto su sve prisutniji navedeni zdravstveni problemi u našoj populaciji", kaže Julijana.

Takođe, nutricionistkinja je objasnila i zašto često posegnemo za zalogajima punim prostih šećera.

"Ukoliko organizmu ne obezbedimo nutritivno kompletne obroke bogate proteinima, kvalitetnim mastima, složenim ugljenim hidratima, dijetnim vlaknima, mineralima i vitaminima i ne hidriramo optimalno telo, a posegnemo za zalogajima punim prostih šećera, lako ćemo se naći u začaranom krugu zavisnosti od istih. Zašto?

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, kakva jeste industrijska i brza hrana, sokovi, gazirana pića zahtevaju od našeg pankreasa da izluči velike količine insulina u kratkom vremenskom roku kako bi ih pretvorio u glukozu.

Nakon konzumiranja istih vrlo brzo se osećamo bolje, ali kako su te namirnice siromašne vodom, dijetnim vlaknima osećaj sitosti i gladi se vrlo brzo smenjuje i vrlo brzo je potrebna nova doza energije. Tada pankreas radi kao hrčak u začaranom krugu", naglasila je.

*ALT

Istakla je da je naučno dokazano da šećer izaziva zavisnost veću od kokaina.

"Ukoliko često posežemo za ovakvim obrocima, bez adekvatne energetske potrošnje u vidu fizičke aktivnosti, posledica jeste deponovanje masti i višak kilograma. Insulin ostaje visok u cirkulaciji oštećujući naše ćelije i dovodi do prethodno navedenih zdravstvenih problema.

Šećer se ne nalazi samo u čokoladi, sladoledu, keksu, pudingu, sokovima, već i u slanoj hrani, kao što je kečap, čips, grisine i to su oni skriveni šećeri na koje se često zaboravlja. Naučno je dokazano da šećer izaziva zavisnost i do osam puta veću od kokaina."

Takođe, potvrdila je da je potpuno ukidanje ugljenih hidrata veliki šok za organizam.

"Promena načina ishrane sa potpunim ukidanjem ugljenih hidrata, predstavlja veliki šok za organizam kod većine ljudi baš kao i kod Marije. Što su simptomi izraženiji i što duže traju, znak su veće zavisnosti od šećera, ali i od aditiva koji u velikoj meri menjaju naša čula mirisa i ukusa i odnos prema hrani."

Industrijske slatkiše bi trebalo zameniti voćem i orašastim plodovima.

"Nisu svi šećeri loši, zato nikada nisam za potpuno isključivanje ugljenih hidrata iz ishrane. Industrijske slatkiše treba zameniti voćem i orašastim plodovima, kupovne sokove i gazirana pića sveže ceđenim sokovima, beli hleb i peciva integralnim. Sa ovakvim izmenama već nakon sedam do deset dana vaš organizam će osetiti puno benefita: manje prisutan umor i pospanost, više energije, bolje raspoloženje i bolju koncentraciju, veću produktivnost. Rečenica koju svakodnevno ponavljam svojim pacijentima jeste da njihov organizam traži redovne i nutritivno bogate obroke i da je hrana koju mu dajemo pokretač dobre energije i čuvar zdravlja, te uz malo volje i truda lako možemo izaći iz začaranog kruga."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.