Fitnes i dijeta

Zbog kojih zdravih navika se zapravo debljate

Nauka i istraživačke metode se svakodnevno razvijaju tako da je sada utvrđeno da neke navike za koje smo mislili da su zdrave zapravo podstiču debljanje.

Utorak, 15.03.2022.

11:12

Izvor: B92

Zbog kojih zdravih navika se zapravo debljate
Foto: RossHelen/Shutterstock

Podeli:

Ovo su najzastupljenije navodne zdrave navike koje čine više štete nego koristi.

Umesto šećera konzumirate veštačke zaslađivače

Proizvođači veštačkih zaslađivača često dodaju masti koje su izrazito štetne, kao što su palmino ulje i pavlaku kako bi nadoknadili ukus. Takođe, dodaju poliole (šećerne alkohole) koji imaju laksativan efekat. Ukoliko vam se jede slatko, jedite običan šećer, ali u umerenoj dozi.

Vežbate svakodnevno


Dobro je što ste posvećeni vežbanju, ali ukoliko slobodno vreme provodite trčeći ili dižući tegove, vaše telo se neće dovoljno oporaviti. Ovo povećava rizik od povreda i zapravo ometa vaš napredak. Stručnjaci predlažu da uzmete jedan ili dva slobodna dana sedmično.

Nakon treninga pijete smutije


Ukoliko je vaš trening trajao duže od sat vremena, sasvim je dovoljno da nakon njega pojedete obrok bogat proteinima. Smuti pre "pravog" obroka je nepotreba,n jer će vas udebljati.

Odlažete obroke


Ukoliko preskačete obroke kada idete na večeru nakon posla i slično, napravićete više štete nego koristi. Teško se kontrolišete kada jedete, a gladovali ste čitav dan. Na ovaj način unećete mnogo više kalorija nego što ste planirali.

Previše jedete "zdrave" grickalice


Sve više ljudi zbog brzog načina života počinje da jede "zdrave" grickalice. Proizvođači prilikom reklamiranja koriste izraze poput "nemasne namirnice", "bezglutenska čokolada" i slično. Vrlo je bitno da pročitate sastav na pakovanju jer je u većini slučajeva reč o nezdravim grickalicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare