Fitnes i dijeta

Dijeta u koju se kune Dženifer Aniston mogla bi da izazove neplodnost žena

Povremeni post jedna je od najpopularnijih dijeta među slavnim ličnostima, poput Dženifer Aniston, Nikol Kidman i Kameron Dijaz. Međutim, kako pričaju lekari, ovaj vid ishrane bi mogao da izazove probleme sa plodnošću kod žena.

Subota, 15.04.2023.

09:24

Izvor: index.hr/superžena

Dijeta u koju se kune Dženifer Aniston mogla bi da izazove neplodnost žena
Foto: Profimedia

Podeli:

Uprkos brojnim studijama koje sugerišu da deluje, stručnjaci su i dalje podeljenog mišljenja oko delotvornosti i potencijalnih dugoročnih posledica povremenog posta na zdravlje, donosi Daily Mail.

Studija na životinjama ističe da, iako post može da bude dobar za gubitak težine, u isto vreme može a smanji i stepen plodnosti žene. Stručnjaci sa univerziteta East Anglia u Engleskoj istraživali su uticaj povremenog posta na zebrice, vrste tropske ribe iz porodice Cyprinidae. Jedna od zabrinjavajućih otkrića je činjenica da se plodnost kod ove vrste riba smanjila i nakon što su se vratile normalnoj ishrani.

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences naučnici su merili i proizvodnju sperme i jajnih ćelija, kao i kvalitet genetskog materijala potomaka. Ženke zebrica su nakon posta, takođe, imale znatno smanjeni proces reprodukcije.

"To je rezultiralo smanjenim ukupnim brojem potomaka za ženke", objasnili su autori spomenute studije. Broj potomaka nije rastao ni nakon što su se ribe vratile svojoj uobičajenoj ishrani. Sa druge strane, kod mužjaka je zabeležen značajniji pad kvalitete sperme u poređenju sa grupom riba koja je jela normalno.

Iako su naučnici naglasili da je metabolizam čoveka i riba ipak u nekim segmentima drugačiji pa se samim time dobijeni rezultati ne mogu u potpunosti uporediti, oni ipak veruju da bi rezultati mogli upućivati na to da povremeni post smanjuje plodnost i kod ljudi.

Edvard Ajvimej-Kuk, profesor bioloških nauka i jedan od glavnih autora studije, ispričao je da bi istraživanje trebalo da se nastavi kako bi se otkrio način da se nivo reproduktivnosti vrati normalnim parametrima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare