Fitnes i dijeta

Preterali ste sa hranom za praznike? Bez brige, ovaj ruski napitak čisti toksine iz tela

Ruski travari i nutricionisti poštuju staru izreku da hrana može biti najmoćniji lek, a za blagotvorna svojstva heljde znali su mnogo pre nego što je postala svetski trend.

Utorak, 18.04.2023.

07:45

Izvor: story.hr

Preterali ste sa hranom za praznike? Bez brige,  ovaj ruski napitak čisti toksine iz tela
Foto: Oxikshutterstock

Podeli:

Ova semenka preporučuje se svima koji iz ishrane izbacuju gluten. Posebno je važno da ima visok procenat rezistentnog skroba, da bi dospela u debelo crevo. Tako snabdeva najvažnije, dragocene bakterije, te dobro utiče na celokupni metabolizam šećera u telu.

Heljda sadrži vitamine iz grupe B, te magnezijum, kalcijum i fosfor, a njeni sastojci povoljno deluju na srčani mišić, jačaju njegove kontrakcije i pomažu u uspostavljanju normalnog ritma.

Zbog pozitivnog delovanja heljde, u Rusiji se koristi na različite načine. Najbolje bi bilo uzeti zelenu heljdu, onu koja nije termički obrađena i samleti.

Dve kašike mlevene heljde (oko 20 grama) prelijte šoljicom vruće vode i dobro promešajte. Ovu količinu podelite u dve doze. Popijte jednu ujutro, drugu uveče i uzimajte ovo svaki dan dva meseca.

Od zelene heljde možete napraviti i čaj – 20 grama prelijete s pola litra vrele vode i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata. Procedite i pijte podeljeno u dve do tri doze.

Zelenu heljdu ne morate kuvati. Možete je, sveže mlevenu, pomešati s jednom šoljicom kefira i ostaviti na hladnom (ne u frižideru!) preko noći. Ujutro promešajte i pojedite. Ova smesa se smatra najsnažnijom jer je fermentacija čini dobrom za probavu, a kefir dodaje važne vitamine i minerale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare