Roditeljstvo

Stanje alarmantno, ovo je šok za celu Srbiju; "Stavite deci 'Se*s za početnike' na sto"

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" starosna granica za stupanje u seksualne odnose kod adolescenta značajno je opala.

27.09.2024.

21:20

Izvor: Blic.rs

0
Stanje alarmantno, ovo je šok za celu Srbiju; "Stavite deci 'Se*s za početnike' na sto"
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", 16,9% učenika prvog razreda srednjih škola već je imalo seksualne odnose, a alarmantnih 22,6% njih imalo je svoje prvo seksualno iskustvo pre 12. godine!

Ovi podaci pokreću pitanje kada će se konačno seksualno obrazovanje uvrstiti u školske programe kako bi se deca na vreme edukovala.

Ginekološkinja dr Ana Mitrović i Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra u "Jutro na Blic" govorile su o ovoj, za mnoge i dalje kontroverznoj temi.

Prva menstruacija sa 10, prvi seksualni odnos pre 12. godine

Skoro četvrtina adolescenata stupila je u seksualne odnose pre 12. godine! Međutim, veliki problem predstavlja to što su informacije o seksualnosti, koje mladi dobijaju i to veoma često preko društvenih mreža i medija, upitnog kvaliteta, ističe dr Ana Mitrović.

Gosti "Jutra na Blic" napominju da roditelji danas ne razgovaraju a decom o seksualnim navikama, kontracepciji i svemu što je vezano za seksualni život, ali ni institucije u kojima bi mogli da dobijaju takve informacije danas ne postoje ili postoje sporadično.

BearFotos/Shutterstock

Prema rečima Tanje Ignjatović, granica kada bi trebalo sa decom razgovarati o ovoj temi sve je niža.

"Devojčice sada dobijaju menstruaciju sa 10 godina, sve se nekako spušta na niže nivoe i treba razgovor pomeriti i imati i poverenje i dobre informacije. Obrazovanje i svi koji se bave obrazovnom politikom veoma je važno! Mi u zakonima i strategijama već odavno imamo obavezu da država uvede ove programe na jedan vrlo sistematičan način. Treba odrediti gde će se učiti, na kom času i kada će se učiti. Ne možemo decu u osmom razredu učiti o tome, mora dosta ranije. Na prilagođen način. Mi očekujemo da to priča nastavnik biologije, ali i razredne starešine, kao i psiholozi i pedagozi", kaže Tanja Ignjatović.

Stavite deci "Se*s za početnike" na sto

Napominje da je veoma važno da imamo utvrđen sistem kada je u pitanju seksualno obrazovanje, kako se deca ne bi edukovala na internetu i putem pornografije.

Kod roditelja se priča na ovoj temi završava sa - "pamet u glavu" i ne ide se u potrebne detalje zbog neprijatnosti!

Ipak, kao dobre primere da se deci predstavi ova ne tako lagodna tema, gošće "Jutra na Blic" preporučile su edukativne knjige.

"U mojoj kući je postojala 'Enciklopedija seksualnog obrazovanja'! Takođe, kupovala sam i "Se*s za početnike", jedna izdavačka kuća je imala jednu jako lepo ilustrovanu i do detalja objašnjenu slikovnicu i ja sam to samo ostavila na stolu. Sećam se da su deca koja su dolazila kod mog sestrića bila vrlo iznenađena što on ima tu knjigu, što znači da oni to u svojim kućama nisu imali! Mislim da je to isto dobar način da se deci predstavi ova tema",  kaže Tanja Ignjatović.

Ignjatović navodi i primer dokumentarnog filma u kome se sa decom razgovara o filozofiji i pita se, zašto se ne bi sa tako mladima govorilo i o nekim praktičnijim stvarima poput seksualnog obrazovanja.

Na jednom dokumentarnom filmu sam videla da se sa decom od pet i šest godina govori o filozofiji. Ako može sa decom od pet i šest godina da se razgovara o filozofiji, onda može i o ovako praktičnoj temi da se govori! Na koji način, zavisi od uzrasta. Oni će svakako da se interesuju za to kako su se rodili i kako su nastali! Mnogo je lakše pokazati detetu slikovnicu na kojoj će da razume ceo tak proces. I u razvoju teme oni se vraćaju toj temi, a razgovor treba i ponavljati i prilagođavati uzrastu - kaže Tanja.

Seksualno obrazovanje je zaštita dece, a ne poziv na rano stupanje u odnose

Seksualno obrazovanje se veoma često percipira kao seksualizacija dece, međutim, to nije tako, kažu stručnjaci. Ovo je zaštita dece, podvlače!

"Ako ih učimo o tome ko sme, ko ne sme da nas dira i gde. Šta je zdravo vođenje ljubavi, šta je željena, a šta neželjena trudnoća. Edukacija će čak i kod najmlađih članova društva doneti odluku da li će i kako će se prepuštati tome. To je jako važno. Otvorena priča o ovome ne promoviše seks i rano stupanje u seksualne odnose, promoviše zaštitu seksualno reproduktivnog zdravlja pojedinca i naše nacije",  kaže doktorka Mitrović.

Podvlači da je seksualno obrazovanje multidisciplinarni postupak i da treba početi od najosnovnijih informacija.