Vežbanje koje ćete voleti: Evo kako da izaberete fitnes uz vaše osobine

Iako svi znamo da je vežbanje veoma važno za zdravlje, mnogima od nas je teško da se drže redovnog dnevnog plana. Evo kako da to prevaziđete i nađete pravi fitnes program za sebe!

Fitnes | lisa |
Podeli

Kada pitate većinu ljudi šta bi oni želeli da urade kako bi se osećali bolje, često kao odgovor možete čuti "Da redovno vežbam."

I pored toga što svi znamo da je vežbanje veoma važno za zdravlje, mnogim ljudima je veoma teško da se drže redovnog dnevnog plana.

Možda pravite grešku jer birate oblik vežbanja na osnovu toga: a) šta vaš prijatelj preporučuje, b) kakvu promenu na vašem telu želite da vidite, ili c) koji je najmoderniji oblik vežbanja. Razmatranje ovih faktora može biti veoma korisno, ali na kraju, postoji veća verovatnoća da ćete se držati plana vežbanja koji odgovara vašoj prirodi ali i vašem rasporedu.

Postavite sebi ova pitanja, a kada završite, razmislite o tome koja vrsta vežbe bi mogla da vam odgovara:

1. Da li ste jutarnji tip ili noćni tip osobe?

2. Da li biste želeli da provodite više vremena u prirodi?

3. Da li biste voleli da provedete više vremena sami, sa prijateljima ili da imate više vremena za upoznavanje novih ljudi?

4. Da li vas motiviše konkurencija?

5. Da li uživate u glasnoj muzici?

6. Da li radite bolje na poslu sa nekim vidom odgovornosti, ili ne?

7. Da li biste voleli da vam vežbe donose izazove?

8. Da li volite sport i igre?

9. Da li biste želeli više slobodnog vremena za meditaciju, gledanje TV-a ili čitanje novina?

10. Da li dobro planirate svoje vreme?

11. Da li ste osetljivi na meteorološke uslove?

Ovi odgovori će vas navesti da počnete da razmišljate o vežbanju.

Ako ste jutarnji tip koji žudi za samoćom i vremenom provedenim sa svojim mislima, ali ima malu kontrolu nad svojim rasporedom, i mrzi da ima osećaj odgovornosti prema bilo kome, vi ćete možda uživati u šetnji kroz park svakog jutra pred odlazak na posao.

Ako ste noćni tip koji voli muziku i upoznavanje sa novim ljudima, a volite odgovornost, možda biste želeli da idete na časove plesa posle posla.

Veoma je bitno da identifikujete problem. To ćete najlakše postići tako što ćete saznati koji su aspekti vaše prirode. Onda će i vaš raspored postati lakši, a samim tim pronaćićete način da se držite vašeg plana vežbi.

Izvor: Lisa

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu