Fitnes i dijeta

Trčanje po niskim temperaturama: Kako se obući i gde se istezati?

Ako volite da trčite isključivo napolju, onda vam ovo zimsko vreme i ne ide baš na ruku. Ipak, postoji rešenje, adekvatna odeća i unapred pripremljen plan trčanja su vaš saveznik.

Ponedeljak, 03.12.2018.

10:59

Izvor: Super žena

Trčanje po niskim temperaturama: Kako se obući i gde se istezati?
foto: Thinkstock

Podeli:

Trčanje zimi može biti veliki rizik za vaše zdravlje, najveća opasnost su eventualne povrede koje su u ovakvim uslovima, ako niste dobro pripremljeni veoma česte. Fizička aktivnost na spoljnoj temperaturi koja je manja od 10°C smanjuje fleksibilnost ligamenata i mišića pa samim tim i pokrete u zglobovima, uzrok tome je smanjen protok krvi kroz mišiće kojima se umanjuje sposobnost kontrakovanja pa se gubi i sama zglobna sigurnost koja je uslovljena jačinom mišića.

Na prvom mestu važno je da se zagrejete, povećate temperaturu tela i pripremite muskulaturu za trening. Najbolje je da zagrevanje odradite dok ste još kod kuće ili u zatvorenom prostoru pre nego što izađete napolje.

Što se tiče odeće, ona ne mora biti skupa, već prilagođena spoljnoj temperaturi i trenutnom godišnjem dobu. Veoma je važno da odeća bude otporna na vlagu i na nalete vetra koji su dok trčimo znatno veći nego kod obične šetnje ili dok stojimo. Obucite se slojevito i izbegavajte pamučnu odeću jer ona zadržava vlagu što može biti problem kada je napolju veoma hladno. Utvrđeno je da čak 30 odsto telesne temperature gubimo preko šaka i stopala što je veoma jasan signal da u toku trčanja na niskim temperaturama morate nositi rukavice i adekvatne zimske čarape.

Trening uvek ogranizujte dok ste kod kuće, onog trenutka kada izađete napolje aktivnost mora početi.

Još jedan bitan savet je da istezanje nakon trčanja nikada ne radite dok ste napolju, već kada se vratite u topao dom ili neki zatvoren prostor, ako dugo nakon treninga ostanete na hladnom vazduhu rizikujete da se ozbiljno prehladite.

Ne zaboravite da se redovno hidrirate, iako je napolju hladno svakako trčanjem gubite tečnost, treba je nadoknaditi adekvatno, pre, u toku i nakon treninga.

Milan Zarić MSc,

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare