Fitnes i dijeta

Zašto tek kada postane kritično žene u Srbiji uđu u teretanu?

Iako nam se čini da danas na svakom koraku imamo fitnes klubove i popularnije je nego ikada biti fit i u treningu, i dalje mali broj žena u Srbiji može da se pohvali redovnom fizičkom aktivnošću.

Četvrtak, 13.12.2018.

12:40

Izvor: Super žena

Zašto tek kada postane kritično žene u Srbiji uđu u teretanu?
foto: Thinkstock

Podeli:

Piše: Bojana Krstić

Ako uporedimo Srbiju sa nekom stranom zemljom, shvatićemo da nam nedostaje informisanost i edukacija o važnosti fizičke aktivnosti za kako mentalno tako i fizičko zdravlje organizma.

Žene u Srbiji i dalje se ne bave rekreativno sportom koliko bi trebalo, a razlozi su obično manjak vremena, novca ili volje.

Možda baš sada treba da se prisetimo rečenice da fizička aktivnost može da zameni mnoge lekove, ali nijedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost i zapitamo se, da li zaista nemamo ni dva sata vremena nedeljno da se posvetimo telu i zdravlju organizma.

Da li ćemo se zaista osećati bolje ako dođemo kući s posla i odmah legnemo u krevet umesto da odemo na trening ili prošetamo?

Profesor sporta i fizičkog vaspitanja Petar Tatović je za Super ženu rekao kako su se ranije, pre deset i više godina, muškarci više bavili rekreativnim vežbanjem od žena, ali da se poslednjih godina ovaj odnos polako izjednačava. Prema njegovim rečima, žene se najviše bave sportom u od 25. do 40. godine, a razlog zašto nemamo veći broj aktivnih žena je nedostatak vremena i navike da se bave vežbanjem, ali i istrajnost, jer većina krene i brzo odustane.

Da li su žene i dalje malobrojnije od muškaraca u teretanama, zašto im je teško da se pokrenu i šta je uzrok nedovoljne fizičkoj aktivnosti kod Srpkinja razgovarali smo i sa masterom profesorom sporta i fizičkog vaspitanja Milanom Zarićem, koji je za Super ženu otkrio stanje stvari viđeno kroz njegovu praksu.

*ALT

1. Da li su žene iz vašeg iskustva malobrojnije u teretanama nego muškarci?

Definitivno da, postoji dosta razloga pa ću svoj odgovor obrazložiti iz ugla ličnog trenera, ali i vlasnika fitnes kluba. Kao trener mislim da je u Srbiji još uvek velika predrasuda vežbanje u teretani, da se takvi prostori poistovećuju sa mestom gde se okupljaju problematične osobe i da je atmosfera napeta i negativna pa je to jedan od razloga zašto žene izbegavaju teretane. Takođe smatram da su dame, nažalost, uglavnom kampanjski vežbači, počinju sa treningom zbog letovanja ili neke proslave i to uglavnom mesec dana pre događaja, naravno postoje i izuzeci, ali je još uvek to jako mali broj. Kao vlasnik kluba smatram da ukoliko želite da imate polovinu članova ženskog roda, morate imati klub adekvatnog kvaliteta, tu ne mislim na kvalitet opreme, već na prvom mestu higijenu, lep enterijer i programe prilagođene damama.

2. Zašto je ženama teško da se pokrenu da vežbaju?

Mislim da je glavni razlog rezultat koji ne dolazi baš tako brzo, drugo to je sigurno i nedostatak vremena ženske osobe koja radi i ima decu. Dan je suviše mali da bi se stiglo na posao, napravio ručak, sredio stan, posvetilo vreme deci i mužu, ali sam siguran da je moguće uz dobru organizaciju i raspodelu porodičnih obaveza.

*ALT

3. Mislite li da žene danas manje vežbaju zbog manjka novca, manjka vremena ili lenjosti?

Ako pogledate koliko je novca potrebno za vežbanje, odnosno članarinu u fitnes klubu, finansije sigurno nisu problem, jer je to oko 2000 dinara, taj novac sigurno nemaju svi naši građani, ali većina to može izdvojiti. Što se tiče vremena to je vrlo verovatno jedan od razloga, o čemu sam rekao više u prethodnom odgovoru. Ne znam koliko lenjost utiče, ali svakako da to može biti jedan od razloga slabije fizičke aktivnosti ženske populacije.

4. U zapadnim zemljama potpuno je normalno da žene u poznijim godinama budu aktivne u programima koji su prilagođeni njihovim mogućnostima. Zašto kod nas to do sada nije zaživelo?

Sigurno da je informisanost o važnosti bavljenja fizičkom aktivnošću kod starijih ženskih osoba na zapadu dosta veća nego kod nas. Vežba može imati ulogu leka, ako se dobro primeni, za šta je potrebna saradnja sportskih stručnjaka i lekara. Takođe fitnes klubovi moraju imati edukovan i stručan kadar koji može raditi sa starijom populacijom, tek tada možemo očekivati više starijih žena u teretani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.