Fitnes i dijeta

Postoji nešto što će vas dovesti do vitke linije, a ne košta ništa

Sigurno da su meseci karantina doveli do kojeg kilograma viška, ali postoji plan kako se rešiti neželjenog sala, trebalo bi samo da sledite plan, a ključna je volja.

Četvrtak, 23.07.2020.

13:34

Izvor: B92

Postoji nešto što će vas dovesti do vitke linije, a ne košta ništa
Foto: Depositphotos / halfpoint

Podeli:

Gubiti kilograme zahvaljujući hodanju zvuči kao idealna kombinacija.

Za rezultate neće biti dovoljne kratke, laganje šetnje. Ako želite da smršate uz hodanje trebalo bi da uložite trud i vreme, kako biste sagoreli kalorije i masti.

Reč je o jednoj od najlakših i najsigurnijih aktivnosti koja se preporučuje svima. Kako biste na ovaj način izgubili suvišne kilograme, važno je da počnete da rošite više kalorija nego što ih unosite.

Treneri savetuju: Hodanje odradite dva sata nakon buđenja ili najkasnije četiri pre spavanja.

U samo sat vremena brze šetnje možete potrošiti između 400 i 500 kalorija, ali važan je i ozbiljan pristup ishrani. Za što bolji rezultat hodanje pojačajte dodatnim vežbama snage koje će povećati potrošnju kalorija, jer samo hodanje ne troši previše.

*ALT

Pre nego što krenete važno je da imate na umu da zbog mnogo sedenja ljudi imaju loše držanje, a to utiče i na izgled tela. Kako to stanje ne biste pogoršali obratite pažnju na pravilno držanje. Treneri ističu kako je najbolje hodati na travnatom terenu, jer je on prirodniji za noge i mekši od asfalta.

Osim naravno volje, za početak trebaće vam i udobne patike, kao i ruta koja će vam biti dovoljno zanimljiva. Idealne su one u prirodi, kroz šumu, uz jezero, ili uz reku. Uzbrdice i nizbrdice dodatno će aktivirati kalorijsku potrošnju. Inače, tokom brzog tempa hodanja, dišemo teže nego inače, a otkucaji srca su 60 do 70 odsto veći od uobičajenih.

Kako bi za svoje zdravlje i telo izvukli što veću korist preporuka trenera jest da dnevno brzo hodate 60 minuta. Navedeno vreme odnosi se na trenutak kada se zagrejete i postignete ciljani puls. Ako u dnevnom rasporedu nemate vremena za duge šetnje u komadu, možete ih razdvojiti na dve kraće.

Želite li kvalitetnije učinke treninga, ishranu prilagodite tako da unos kalorija ograničite od 1500 do najviše 1800 dnevno. U jelovnik uvrstite raznovrsne namirnice - proteine, ugljene hidrate, masti, vitamine i minerale. Dobro je povećati unos proteina jer "hrane" mišiće, te povrća i voća kao izvora minerala i vitamina, a smanjiti unos ugljenih hidrata.

Ako ste novi u svetu redovnog hodanja, najbolje je povećati vreme postupno. Počnite sa kraćim šetnjama od navedenih, pratite kako se osećate i postupno povećavajte trajanje šetnje. Vaša izdržljivost s vremenom će rasti i polako ćete doći do željenih 60 minuta.

Štapovi olakšavaju tehniku hodanja i pomažu pravilnijem držanju tela. Korišćenjem štapova za hodanje aktivira se gotovo 90 odsto mišića, a kalorijska potrošnja podiže se i do 70 odsto. Broj kalorija koji ćete sagoreti zavisi, naravno, od težine i udaljenosti koju ćete preći.

Na kraju svakog treninga se isteglite. Ako ste zbog hodanja idući dan jako umorni ili osećate bolove, odmorite se, uzmite "slobodan dan", ali bitno je da ne posustajete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare