Fitnes i dijeta

Slavska trpeza, kilogrami, vežbanje; Profesor sporta za Superženu: "To je zamka"

Meseci koji su pred nama su sigurno, uz novogodišnje praznike, period godine kada se najviše kalorija unosi, a pošto nam se približava kraj godine, mi ne smemo da dozvolimo da u toku decembra i januara nabacimo kilograme – i tako upadnemo u zamku slavske trpeze.

Utorak, 28.12.2021.

09:36

Izvor: B92

Slavska trpeza, kilogrami, vežbanje; Profesor sporta za Superženu:
Foto: Profimedia

Podeli:

Korisne savete za održavanje vitke figure tokom sezone slava potražili smo od Milana Zarića, master profesora sporta i fizičkog vaspitanja, koji nam je rekao da se njegovim vežbačima često ne sviđaju njegove instrukcije.

"Često me vežbači pitaju šta da jedu na slavi, moj odgovor im se uglavnom ne sviđa, jer većinu stvari koje im domaćica posluži treba izbegavati, međutim postoje namirnice koje su odličan izbor", kaže on za Superženu.

Kako kaže, problem nije samo hrana, već i alkoholna pića, jer ona imaju veću kalorijsku vrednost i kao takva su takođe nepoželjna.

"Mada jedna čaša vina neće da napravi problem."

A šta može da se jede sa bogate slavske trpeze, a da, ipak, ne upropastite svoj rad i trud na sebi? Profesor Zarić predlaže meso koje nije previše masno i to u ograničenim količinama.

"Kod nas tradicionalno poslužuje prasetina i jagnjetina, koje nisu baš u vrhu liste mesa koja se preporučuju. Sveže salate možete da jedete u neograničenim količinama, supa je takođe prihvatljiva", ističe Zarić.

Foto: Privatna arhiva

On je, takođe, dao i primer svog jelovnika, kako biste, otprilike, znali da kombinujete jela na slavi.

  • 1. Predjelo – pršuta, sir i salata
  • 2. Supa ili čorba
  • 3. Glavno jelo – 1 do 2 komada pečenja uz kupus salatu
  • 4. Jedan kolač

A suština je, kako kaže profesor Milan Zarić za Superženu, u umerenosti –- jedite koliko imate potrebu i onda prestanite, nađite sebi meru.

Da li slavska trpeza i vežbanje idu ruku pod ruku?

Što se tiče vežbanja, u ovom periodu je naročito bitno da se ne preskaču treninzi, jer svaki propušten trening, priča on, znači oko 1000 kalorija manje koje smete da unesete.

"Pošto je to u sezoni slava skoro nemoguće onda se preporučuje da ubacite još jedan termin nedeljno kako bi uticaj slavske trpeze anulirali".

Za sam kraj našeg razgovora, profesor Milan Zarić preporučuje i koje sprave bi trebalo više da upotrebljavate u teretani, kako biste trošili više kalorija.

"Ovog decembra obavezno u svoj plan treninga ubacite i neku od kardio sprava. Prednost treba dati steperu i glajderu, jer su oni fizički zahtevniji, pa samim tim i njihovom upotrebom trošite više kalorija – što vam je sada naročito bitno."

Milan Zarić je master profesor sporta i fizičkog vaspitanja radi kao trener u više fitnes klubova u gradu gde je u praktičnom radu sa rekreativcima i sportistima stekao iskustvo u programiranju i praćenju treninga. Po odluci nacionalnog Saveza za rekreaciju i fitness Srbije proglašen za najboljeg fitness trenera u Srbiji za 2014. godinu i autor je knjige Fitnes preduzetnik.

www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare