Fitnes i dijeta

Da li iskorak "troši" zglobove: Profesor sporta za Superženu - "možete ga raditi svaki dan, ali.."

Poslednjih nekoliko godina fitnes industrija nam gotovo svakodnevno donosi nove vežbe, programe treninga i rekvizite za vežbanje. Mnogo toga se promenilo ali ipak neke vežbe odolevaju promenama i evoluciji, pokazuju svoju vrednost i dokazuju da su nezamenljive.

Sreda, 26.01.2022.

10:06

Izvor: B92

Da li iskorak
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Jedna od njih je i iskorak, smatra master profesor sporta i fizičkog vaspitanja Milan Zarić:

"Verujem da ne postoji osoba koja nikada nije uradila neku varijaciju ove fantastične vežbe, benefiti koji se ostvaruju su veliki. Širok je spektar ciljeva i programa gde se ona koristi, od grupnih časova, kolektivnih i individualnih sportova do fitnes centra. Koriste je da bi smršali, povećali mišićnu masu, ojačali muskulaturu nogu, popravili posturu tela, popravili kondicione sposobnosti, vežba za sve, razliku pravi način na koji je primenjujemo, intenzitet, tempo rada, broj ponavljanja ali i tehnika izvođenja".

Profesor je objasnio i školsku tehniku izvođenja iskoraka, koja je zapravo vrlo jednostavna:

"Stanite u raskoračni stav sa desnom nogom otprilike dve do tri stope ispred leve noge. Torzo vam je ispravljen, ramena su nazad, jezgro vam je aktivno, a ruke oslonjene na kukove.

Savijte kolena i spustite telo dok koleno noge pozadi ne bude nekoliko centimetara od poda. U dnu pokreta, butina noge koja je napred je paralelna sa tlom, koleno noge nazad je okrenuto ka podu, a vaša težina je ravnomerno raspoređena između obe noge.
Povucite se nazad u početnu poziciju, držeći težinu na peti prednjeg stopala.

Postoji veliki broj varijacija ove vežbe. Zajedničko za sve njih je da aktiviraju muskulaturu nogu i sedalne regije, troše veliku količinu kalorija i pozitivno deluju na dosta fitnes ciljeva, mora biti deo vašeg trening plana", kaže Milan.

On smatra da je važno napomenuti da iskorak daje pozitivan efekat čak i kod osoba koje imaju problem sa lumbalnim delom leđa, odnosno lumbalnim sindromom što je čest slučaj u ovom covid periodu:

"Praktično jačanjem sedalne regije i mišića zadnje lože stvaramo uslove za dobru posturu odnosno držanje tela, uz napomenu da samo izvođenje moramo prilagoditi trenutnom stanju osobe koja ga izvodi".

Milan Zarić je master profesor sporta i fizičkog vaspitanja radi kao trener u više fitnes klubova u gradu gde je u praktičnom radu sa rekreativcima i sportistima stekao iskustvo u programiranju i praćenju treninga. Po odluci nacionalnog Saveza za rekreaciju i fitness Srbije proglašen za najboljeg fitness trenera u Srbiji za 2014. godinu i autor je knjige Fitnes preduzetnik.

www.licnitrener.com

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.