Fitnes i dijeta

Profesor sporta za Superženu predlaže efektan trening sa loptom za sve mišiće

Svakodnevno nas sportska industrija "usrećuje" sa nekim novim fitnes rekvizitom, monotonija ne sme da bude izgovor, jer je izbor vežbi usled mnoštva rekvizita bukvalno neograničen.

Nedelja, 20.03.2022.

07:24

Izvor: B92

Profesor sporta za Superženu predlaže efektan trening sa loptom za sve mišiće
Foto: Kuz Production/Shutterstock

Podeli:

Ipak, jedan fitnes rekvizit je ostavio najdublji trag kod većine trenera i rekreativaca, to je lopta, koja se kod nas najčešće naziva pilates lopta. Iako su ove lopte italijanskog porekla, američki fizioterapeuti su prvi put videli njihovu upotrebu u Švajcarskoj i tako je nastao termin "švajcarska lopta" što je još jedan naziv koji je međunarodno prihvaćen.
Lopta sa kojom možete raditi vežbe za noge, stomak, leđa, grudi, ramena i svaku drugu grupu mišića, bitna je samo mašta i pilates lopta će vam biti od koristi.
Instruktor Milan Zarić, aster profesor sporta i fizičkog vaspitanja predložio je nekoliko vežbi sa ovom loptom sa svaku grupu mišića.

Da li iskorak "troši" zglobove: Profesor sporta za Superženu - "možete ga raditi svaki dan, ali.."

1. Izdržaj u čučnju sa stiskanjem lopte. Manju pilates loptu postavite između kolena stiskajući je na svake dve sekunde; Odradite 3 serije po 30 sekundi.

*ALT

2. Ceo trbušnjak sa nogama na lopti, u ležećem ste stavu i noge postavite na pilates loptu tako da je nogama stegnete i privučete ka sebi što jače, zatim radite ceo trbušnjak; Odradite 3 serije po 15 ponavljanja.

*ALT

3. Podizanje karlice sa pilates loptom. Postavite stopala na loptu stvarajući pritisak na dole, odradite pokret karlicom na gore sa dodatnom aktivacijom sedalne regije; Odradite 3 serije po 15 ponavljanja.

*ALT

4. Sklekovi na lopti, postavite obe ruke na loptu dok su noge na zemlji, zadržite početni položaj sa blago savijenim rukama u zglobu lakta posebno vodeći računa o balansu tela; Odradite 3 serije po 15 sekundi.

*ALT

5. Triceps propadanja sa loptom, šake oslonite na klupicu a noge postavite na pilates loptu i iz tog početnog položaja započnite vežbu kod koje glavno opterećenje trpe ruke, odnosno tricepsi i ramena. Odradite 3 serije po 10 ponavljanja.

*ALT

Milan Zarić je master profesor sporta i fizičkog vaspitanja radi kao trener u više fitnes klubova u gradu gde je u praktičnom radu sa rekreativcima i sportistima stekao iskustvo u programiranju i praćenju treninga. Po odluci nacionalnog Saveza za rekreaciju i fitness Srbije proglašen za najboljeg fitness trenera u Srbiji za 2014. godinu i autor je knjige Fitnes preduzetnik.

www.licnitrener.com

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare