Fitnes i dijeta

Fitnes trener objasnio kada rezultati treninga postaju vidljivi

Kolika će biti promena koju primetite, u velikoj meri najpre zavisi od nivoa vaše kondicije pre početka vežbanja, objašnjava fitnes trener Amanda Hjuz.

Sreda, 08.06.2022.

08:02

Izvor: RTS, Super žena

Fitnes trener objasnio kada rezultati treninga postaju vidljivi
Foto: Vladimir Sukhachev/Shutterstock

Podeli:

"Ako nikada ranije niste vežbali, možete očekivati da ćete videti rezultate mnogo brže od nekoga ko je trenirao godinama, jer su njihova tela u većoj kondiciji", rekla je Hjuz.

"Svi smo mi različite individue u brojnim segmentima, tako da će brzina kojom vidimo promene na našem telu - biti različita kod svake osobe", dodala je.

Uz to je objasnila da, ako se držite svog režima vežbanja, i trenirate između tri i pet puta nedeljno, možete očekivati rezultate u roku od mesec ili dva.

"Međutim, određene varijable će uticati na rezultate, kao što je početno stanje vašeg tela i naravno - vaša ishrana", rekla je Hjuz.

Merite svoj učinak

Lako je rugati se beskrajniim Instagram selfijima, slikama šejkova ili „pre i posle" fotografijama, ali dokumentovanje vaših treninga na taj način može biti korisno u smislu održavanja motivacije.

Bilo da se upuštate u novi program u teretani, ili pohađate novi čas aerobika, Hjuz je dala važne savete za održavanje motivacije i pomoć u postizanju rezultata koje želite. Merite svoj napredak

Bez obzira da li odlučite da javno podelite ove slike ili ne, fotografisanje vašeg tela na početku vašeg fitnes "putovanja" i tokom njega, omogućava da jasno vidite dokle ste stigli.

"Iako će početne promene biti male, ovi rezultati će biti uočljiviji tokom vremena", rekla je Hjuz.

Budite realni u očekivanjima

"Budite progresivni sa svojim vežbama i uzmite u obzir svoju početnu tačku", savetuje Hjuz i dodaje: "Ako tek počinjete, možda bi bilo najbolje raditi sa dve na tri sesije nedeljno, a imanje realnog i održivog plana će vam pomoći da ostanete istrajni na tom putu".

Pronađite vežbe u kojima zaista uživate

Nemali broj ljudi, i posle određenog vremena od početka vežbanja, i dalje nerado ide na treninge i to doživljavaju kao ne baš prijatno iskustvo.

To zaista ne mora da bude tako, sa današnjim teretanama koje nude razne vrste časova vežbi - od boksa do joge - sve što treba da uradite je da pronađete onu koja vam se zaista dopada.

"Pronalaženje nečega u čemu uživate je najvažnije za vaš uspeh", kaže Hjuz.

Pomoć prijatelja

Ako se još uvek mučite da se izvučete iz kreveta ujutru i odete na zakazani termin treninga ili trčanje, ključ bi mogao biti podrška prijatelja koji vežba.

Ne samo da će vam pomoći da budete odgovorni ako pokušate da odustanete u poslednjem trenutku, već može da pretvori vežbanje u više društveno iskustvo, koje može biti od velike koristi za vaše mentalno i fizičko blagostanje.

"Imati nekoga ko je zainteresovan za vaš uspeh pomoći će vam da se ohrabrite i upravo da - uspete", zaključila je Hjuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare