Profesor sporta specijalno za Superženu: Saveti za mršavljenje koji nemaju veze s hranom

Kilogrami se uz ove savete moraju smanjiti...

Fitnes |
Podeli
Foto: Jacob Lund/shutterstock
Foto: Jacob Lund/shutterstock

Prema zdravstveno-statističkom godišnjaku Instituta za javno zdravlje Srbije za 2015. godinu, pet najčešćih uzroka smrti naše populacije bili su oboljenja srčanog mišića (13,0%), moždani udar (7,3%), zloćudni tumor bronhija i pluća (5,1%), povišen krvni pritisak (4,5%) i srčani udar (4,4%).

Ako pogledate ove uzroke smrti, jasno je da je gojaznost ili povećana telesna masa povezana skoro sa svakim uzrokom sa liste i da ćete redukcijom telesnih masti, odnosno mršavljenjem sebi mnogo produžiti život.

Put do zdravog tela nikada nije bio lakši, na vama je da odlučite da li to želite. Poznato je da je najbolji način za trajno gubljenje suvišnih kilograma kombinacija treninga i ishrane, pa vam danas dajemo 7 saveta kako da smršate brže.

1. Svaki trening bazirajte na kompleksnim vežbama kao što su čučnjevi, iskoraci i vežbe za stomak. Na prvom mestu sagorećete više kalorija a pritom ćete raditi i na oblikovanju i jačanju ovih atraktivnih mišićnih grupa, što je i cilj većini dama.

2. Vežbajte u jutarnjem terminu, jer činjenica je da vežbanjem ujutru započinjete sagorevanje masti brže nego ako vežbate u poslepodnevnim časovima, što je samo po sebi dovoljan razlog da ustanete u zoru.

3. Nikada ne sme biti više od jednog dana pauze između dva treninga, vežbajte svaki drugi dan jer tako ubrzavate svoj metabolizam i trošite više kalorija čak i u stanju mirovanja. Dane kojima ne trenirate iskoristite za laganu šetnju.

4. Konzumiranje slatkiša ograničite na jedan dan nedeljno. Nauka nedvosmisleno kaže da ukoliko jedete šećere svakodnevno, razvijate zavisnost ali i stvarate uslove za konstantno skladištenje masti u depoe;

5. Dovoljno spavajte i vežbajte odmorni. Ovo su dva vrlo važna dela treninga mršavljenja, prvi, jer u toku sna opuštate i regenerišete mišiće, a drugi, zato što morate biti dovoljno odmorni da biste sve zadatke koje trener postavi za vas korektno i sa punom snagom odradili;

6. Ne preskačite kardio-trening, jer vežbanje na traci ili nekoj drugoj kardio-spravi direktno sagoreva masne naslage, što je dovoljno dobar i jak razlog.

7. Ne plašite se treninga sa tegovima. Jedna od glavnih zabluda većine devojaka u fitnes klubovima je bežanje od tegova i strah da će dobiti velike mišiće. To nije nimalo lako jer je to uz rekreativno vežbanje praktično nemoguće. Rad sa tegovima sagoreva veliku količinu energije, naročito ako aktiviramo velike grupe mišića i radimo što kompleksnije vežbe.

Najvažnija činjenica kod mršavljenja jeste kalorijski deficit. Jednostavno je – kalorijski unos mora biti manji od kalorijske potrošnje koju ostvarujete brzinom metabolizma i fizičkom aktivnošću, manji unos – veća potrošnja i kilogrami moraju ići nadole.

Milan Zarić je master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i radi kao trener u više fitnes klubova u gradu, gde je u praktičnom radu sa rekreativcima i sportistima stekao iskustvo u programiranju i praćenju treninga. Po odluci nacionalnog Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije proglašen je za najboljeg fitnes trenera u Srbiji za 2014. godinu i autor je knjige Fitnes preduzetnik.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu