Fitnes i dijeta

Joga vežbe koje možete da radite na poslu, a oslobađaju bol u leđima FOTO

Ukoliko sedite na poslu, neminovno je da posle izvesnog vremena osećate bol u leđima ili vratnom delu.

Četvrtak, 25.08.2022.

13:50

Izvor: B92

Joga vežbe koje možete da radite na poslu, a oslobađaju bol u leđima FOTO
Foto: Arturs Budkevics/shutterstock

Podeli:

Zbog toga, kontaktirali smo joga učiteljicu Borku Stojanović iz Sombora koja je diplomu grafičkog dizajna zamenila diplomom licencirane učiteljice joge. Ona nam je predložila istezanje na radnom mestu, a skrenula je pažnju da bol obično dolazi zbog dugog sedenja, ali i stresa.

Za izvođenje ovih vežbi nije potrebno više od 5 minuta, a ponavljanje je oko 10tak puta i fokusiramo se na udisaj i izdisaj.

1. Vežba za otpuštanje tenzije

Sedite na stolicu i opustite ramena. Udahnite, pa desnom rukom držite levi deo glave, zatim uz lagani izdisaj polako istežite vrat ka desnoj strani. Ponovite par puta i sa druge strane. Vodite računa da vam udisaj uvek bude u sredini, a izdisaj kad glavu pomerate u stranu. Nakon par ponavljanja energija u vratnom delu će procirkulisati, a vi ćete osećati olakšanje.

*ALT

2. Vežba za aktiviranje vratnog i ramenog dela

Udobno se smestite u sedeći položaj, duboko udahnite, ruke stavite iza leđa, zatim blago izvijajte leđa ka napred, a glava što blaže unazad. Dok se nalazite u ovom izvijenom položaju pokušajte što dublje da izdahnete kroz usta svu nakupljenu napetost koja se skladistila u predelu vratnog i ramenog dela. Zatim se lagano vratite u prvobitan položaj, pa vežbu ponovite još par puta dok ne osetite olakšanje.

*ALT

3. Vežba za blago istezanje

Sedite u udoban sedeći položaj, noge neka budu u širini kukova, zatim što laganije savijte gornji deo tela ka napred. Udahnite pa prstima leve ruke pokušajte da dohvatite pod, zatim napravite blagi tvist, (uvrtanje) ka desno, a desna ruka neka vam bude kompletno ispružena ka gore. Dok se nameštate za tvist naglasite izdisaj. Gledajte ravno ka plafonu, ali ukoliko imate oštećenje vratnog dela onda gledajte ka podu. Pokušajte da se u ovom položaju zadržite bar pet sekundi, i ne zaboravite na disanje.

*ALT

4. Vežba za opuštanje vratnog i ramenog dela

Stanite uspravno, udahnite i izdahnite par puta, kako bi ste izbacili što više nagomilanog nemira unutar svog bića. Kad osetite da ste spremni, uz udisaj blago savijte gornji deo tela ka napred, zatim čelo i laktove naslonite na naslon od stolice. U ovom položaju osetićete malo jače istezanje ramenog, gornjeg i središnjeg dela leđa, pa se potrudite i što dublje izdišite kako bi ste izbacili što više napetosti, i tenzije. Nakon par sekundi vratite se u stojeći položaj, pa ponovite par puta ovu vežbu. Nakon par ponavljanja osetićete potpuno opuštanje tela, ali i um ce biti mirniji.

*ALT

Borka Stojanović je učiteljica joge, preduzetnica i pisac, a svoja iskustva, kao i vežbanje prenosi online i uživo kroz časove, radionice i razne programe. U knjizi "Smisao svake patnje" je opisala koje sve metode su joj pomogle prilikom lečenja astme, i govorila je o tome koliko je joj je joga u tome pomogla.

O njenoj narednoj tromesečnoj onlajn radionici "Zdrava leđa, radosni ljudi" koja startuje u oktobru i koja u fokus stavlja vežbe namenjena za poboljšanje zdravlja leđa, možete se informisati OVDE.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare