Fitnes i dijeta

Grupno ili samostalno vežbanje – istraživanje je pokazalo koje je najbolje

Bilo koja vrsta vežbanja je dobra, ali vežbanje u grupama može da nam da dodatni podsticaj, objašnjavaju stručnjaci.

Sreda, 31.08.2022.

15:22

Izvor: Super žena

Grupno ili samostalno vežbanje – istraživanje je pokazalo koje je najbolje
Foto: BearFotos/Shutterstock

Podeli:

Već je poznato da vežbanje ima mnoge prednosti za mentalno zdravlje, uključujući poboljšanje sna i raspoloženja, povećanje nivoa energije i mentalne budnosti. U novoj studiji koja je objavljena u The Journal of the American Osteopathic Association, istraživači su istražili da li grupne vežbe mogu da pomognu studentima medicine, grupi sa visokim nivoom stresa. Jedna grupa je radila 30-minutni program grupnog treninga snage i funkcionalne kondicije najmanje jednom nedeljno, zajedno sa dodatnim vežbama ako žele.

Druga grupa vežbanja je samostalno ili sa najviše dva partnera najmanje dva puta nedeljno. Istraživači su merili nivoe stresa i kvalitet života učenika - mentalnog, fizičkog i emocionalnog - na početku studije i svake četiri nedelje. Svi studenti su započeli studiju na približno istom nivou, a nakon 12 nedelja, grupni vežbači su primetili poboljšanja u sva tri tipa kvaliteta života, kao i pad nivoa stresa. Za poređenje, oni koji su sami vežbali su samo poboljšali mentalni kvalitet života - iako su svake nedelje vežbali oko sat više od grupnih vežbača. Ipak, nije učestvovalo mnogo ljudi u istraživanju, pa rezultate treba posmatrati sa rezervom, piše Healthline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare