Fitnes i dijeta

Kako vežbanje pre spavanja utiče na san?

Redovno vežbanje ima mnogo prednosti, uključujući i bolji san.

Utorak, 11.10.2022.

09:32

Izvor: Super žena

Kako vežbanje pre spavanja utiče na san?
Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Podeli:

Vežbanje može da podstakne opuštanje, smanji anksioznost i normalizuje vaš unutrašnji sat.

Vežbanje pre spavanja

Vežbanje povećava osnovnu telesnu temperaturu. Dugo se verovalo da vežbanje pre spavanja može da oteža mogućnost da zaspimo. Ipak, prema nedavnim istraživanjima, to možda nije nužno tačno. Istraživanja su otkrila da je moguće da uživamo u vežbanju pre spavanja, a da ne ugrozimo san. Ključno je da vodite računa o vremenu i da se fokusirate na vrstu vežbe koja neće mnogo da utiče na san.

Prema novom istraživanju, vežbanje umerenog intenziteta u roku od 60 do 90 minuta pre spavanja ne utiče na vašu sposobnost da dobro spavate.

Da li su neke vrste vežbi bolje od drugih pre spavanja?

Nisu sve vežbe jednake kada je reč o tome kako utiču na san. Zato je, ako želite da vežbate uveče, važno da mudro odaberete aktivnost. Uzmite u obzir i tačno vreme vaše vežbe. Uopšteno govoreći, ako nameravate da vežbate noću, najbolje je da radite aktivnosti laganog do umerenog intenziteta. Ovaj nivo aktivnosti može da vam pomogne da brže zaspite i da imate kvalitetniji san. Takođe je važno da završite trening najmanje 1 sat pre spavanja. Ovo će vašem telu dati dovoljno vremena da se smiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare