Fitnes i dijeta

Najgori trendovi u svetu zdravlja i fitnesa koji su obeležili 2022: Neki su glupi, a neki opasni

Kada je reč o zdravstvenim i fitnes trendovima, u godini za nama imali smo prilike da vidimo brojne gluposti. Neki su neefikasni, drugi potencijalno vrlo opasni.
Prisetimo se najgorih od njih i obećajmo da u novoj godini nećemo ni razmišljati o takvim stvarima.

Sreda, 28.12.2022.

15:23

Izvor: index.hr

Najgori trendovi u svetu zdravlja i fitnesa koji su obeležili 2022: Neki su glupi, a neki opasni
Foto: antoniodiaz/Shutterstock

Podeli:

1. Izbegavanje dizanja tegova zbog kortizola

Kortizol je hormon koji ima više funkcija u našem telu, a jedna od poznatijih odnosi se na stres i upalu. Tako su TikTok influenseri konstruisali priču o tome kako dizanje tegova povećava nivo kortizola, a kortizol uzrokuje debljanje, pa stoga za fit liniju treba da ostavimo tegove i treniramo samo pilates.

Gotovo ništa od toga nije istina. Vežbanje privremeno povećava nivo kortizola, ali to nije loše jer pogađa naše telo oblikom stresa od kojeg se možemo oporaviti, što i jeste smisao vežbanja.

2. Pijenje sirćeta za mršavljenje

Svi znamo da ne postoji čudesan sastojak koji topi kilograme, ali mnogi su ipak naseli na foru da pijenje sirćeta podstiče mršavljenje. Nema stvarnih naučnih dokaza da jabukovo sirće ima neke veće zdravstvene prednosti, a iako on nije nužno opasan, može imati neke nuspojave. Na primer, zbog toga što je vrlo kiseo može pogoršati simptome gastroezofagealne refluksne bolesti.

3. Trening 12/3/30

Hodanje na traci za trčanje pod nagibom je dobar način da odradite kardio-vežbu, ali trening 12/3/30 je vrlo besmislen. Brojne TikTok korisnice kunu se da hodanje pod nagibom od 12, brzinom od 4,8 kilometara na sat, te u trajanju od 30 minuta na traci za trčanje garantuje ravan stomak. Ova kombinacija postavki biće preteška za mnoge početnike, a prelaka za neke koji su u formi.

4. Unutrašnji tuš

Sigurno ste videli barem jedan video u kojem ljudi ispijaju čašu vode s limunom i dve kašike čija semenki. Navodi se kako taj napitak ispira telo, delujući kao prirodni laksativ.

Čak su i stručnjaci upozorili da bi ovaj napitak mogao prouzrokovati opstrukciju creva, što se smatra hitnim medicinskim stanjem. Tvrde da je bolje jesti više vlakana iz raznih biljnih izvora tokom dana kako bi se ublažio zatvor.

5. Izazov 75 Hard

Izazov koji uključuje kondiciju i ishranu kruži još od marta 2019. godine, a dosad je skupio 189,6 miliona pregleda hashtagova #75Hard i #75HardChallenge. Njegova je popularnost neporeciva, ali on se bazira na vrlo malo naučnih istraživanja i mogao bi imati izuzetno štetne posledice, naročito za tinejdžere, koji mu se rado pridružuju.

Jednom kad se upustite u izazov 75 Hard, morate slediti strog niz pravila koje je autor podkasta Andy Frisella zacrtao, i to tokom 75 dana, beležeći svoj napredak svakog dana, vežbajući dva puta dnevno i suzdržavajući se od alkohola i određenih namirnica.

Zanimljivo je da izazov, ako jedan dan prekršite pravila, morate početi iz početka. Ovim izazovom ćete sebi zagorčati život bez razloga, a zatim se uveriti da nije vredan truda. Nemojte ni pokušavati, savetuje Life Hacker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare