Fitnes i dijeta

Zašto bi trebalo da sačekamo 20 minuta sa tuširanjem posle treninga?

Emili Ratajkovski nedavno je predstavila najnoviju kolekciju kupaćih kostima za predstojeću letnju sezonu.

Subota, 27.05.2023.

10:35

Izvor: Novosti

Zašto bi trebalo da sačekamo 20 minuta sa tuširanjem posle treninga?
Foto: oneinchpunch/Shutterstock

Podeli:

Telu treba da date vremena da se prilagodi od vežbanja do nevežbanja.

"Potrebno je vreme posle vežbanja da bi se naš metabolizam vratio na normalnu brzinu i stoga naše telo još uvek ima potencijal za pregrevanje. Zbog toga se znojenje nastavlja posle vežbanja, ponekad dugo do oporavka od treninga", priča doktor Brajan Karson za Stilist.

Pustite da se vaše telo prirodno ohladi nakon treninga

Pravljenje pauze između kraja treninga i tuširanja vam daje priliku da se ohladite. Ako odmah prestanete da vežbate, posebno ako ste naporno vežbali, rizikujete da osetite vrtoglavicu, pa čak i nesvesticu. To definitivno nije ono što neko želi da se dogodi, posebno pod tušem. Ako odvojite vreme da se istegnete nakon treninga kada su vam mišići zagrejani, možete povećati svoju fleksibilnost, piše The List.

Omogućite svom telu da se prirodnije ohladi umesto da šokirate svoj sistem skakanjem pod hladan tuš. To ne znači da hladan tuš nema svoje prednosti. Samo se pobrinite da ih odložite dok ne napravite pauzu nakon treninga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare