Kon: "To smatram dezerterstvom"; Još jedna mera Kriznog štaba na čekanju

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je medicinski deo Kriznog štaba predložio radno vreme do 17h svih objekata i da je ta mera "na čekanju".

Četvrtak, 26.11.2020.

23:05

Izvor: B92

Kon:
Printskrin: TV B92

Podeli:

Za sada Vlada je ograničila rad svih objekata osim apoteka, prodavnika prehrambene robe i benzinskih pumpi do 18h.

Kon kaže da ne može da bude protiv procena i odluka vlade, jer je deo Kriznog štaba.

"Ako sam protiv, onda moram da izađem iz Kriznog štaba, što smatram dezerterstvom u ovoj situaciji", rekao je on za Blic.

Procenjeno je, ističe, da je to što je do sad urađeno najbolje u ovoj situciji.

"Dobro, idemo dalje. S tim što svaki građanin, stanovnik može da doprinese, a maska jeste barijera za virus", naveo je on.

Naš epidemiolog ističe da je svaki pojedinac medicinskog dela Kriznog štaba izgradio svoju karijeru i apsolutno im ništa ne znači da "sede" u Kriznom štabu, da oni ne učestvuju u vlasti već da rade svoj posao najbolje što znaju kako bi pomogli u ovom teškom vremenu, a da se nalaze na udaru "i sa jedne i sa druge strane".

Podvlači da je Krizni štab napravljen da funkcioniše kao telo, kao pomoć državi, a ne da bude oponent državi i da mu je žao ako ima onih koji to nisu razumeli.

Unutar struke, tvrdi, ne postoje podele:

"Izmišljeno se govori o nekoj podeli u okviru same struke. To ne postoji. Nama je ovde protivnik virus. Nikakve podele ne dolaze u obzir i ne prihvatam. Prihvatam sve kritike koje su realne, a odbacujem one koje su nerealne", rekao je Kon.

Ponovio - zakasnili smo s merama

On je ponovio da je Srbija zakasnila sa merama protiv širenja koronavirusa.

"Da, sa merama smo zakasnili. Ali jednostavno je tako moralo da bude. Mi smo medicinski deo Kriznog štaba, ne možemo da se podvojimo i mislimo i o ekonomiji. Mi predlažemo ono što je sa medicinskog aspekta najkorisnije, a Vlada je ta na kojoj je odgovornost i za ekonomiju. Brojke su eksplodirale i to smo hteli da predupredimo", kazao je Kon.

Međutim, dodaje, oni koji prate ekonomiju kažu: "Svaki dan je važan, što duže da izdržimo... Propašćemo ako te mere uvedemo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.