Da li je virus procureo iz laboratorije? "Žena šišmiš" odgovorila

Vrhunski kineski virusolog koji se suočava sa ispitivanjima usred teorija da je koronavirus mogao da potekne iz njene laboratorije, odbacila je te tvrdnje.

Subota, 19.06.2021.

13:30

Izvor: B92

Da li je virus procureo iz laboratorije?
Foto: Profimedia

Podeli:

Ona je rekla da "svet samo tako baca prljavštinu na nevinog naučnika", prenosi Independent.

Usred pandemije koronavirusa Ši Džengli, naučnica sa Instituta za virusologiju Vuhan, pohvaljena je što pomaže svojoj zemlji u suzbijanju širenja virusa, a istovremeno su je kritikovali da je u središtu teorija zavere oko porekla virusa. Obraćajući se javnosti, žena koju su mnogi prozvali "Betvuman (Žena šišmiš)", rekla je za Njujork tajms da "nema dokaza" koji potrepljuju navode protiv njene laboratorije.

"Kako zaboga mogu da ponudim dokaze za nešto za šta nema dokaza", rekla je ona.

U tekstualnoj poruci, ona je napisala: "Ne znam kako je svet došao do ovoga, neprestano izliva prljavštinu na nevinog naučnika".

Ideju da je koronavirus mogao da "pobegne" iz laboratorije u Vuhanu, već dugo odbacuju članovi naučne zajednice, dok su drugi ismevali takve teorije zbog povezanosti sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, prenosi Independent.

Međutim, pozivi novog američkog predsednika Džoa Bajdenda za transparentnom istragom porekla korone, vratili su tu teoriju u centar pažnje.

Dok je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije tokom brifinga G7 o pandemiji rekao da "svaka hipoteza treba da bude otvorena" u pokušaju da se razume poreklo koronavirusa, čini se da sve karte na stolu. Takođe, čini se da se naučnici i dalje slažu da ne postoje jasni dokazi koji podržavaju mogućnost curenja virusa iz laboratorije.

Međutim, pozivi na temeljnu i transparentnu istragu podržali su članovi naučne zajednice, posebno nakon izveštaja američke službe o zaposlenima u laboratoriji koji su se razboleli kada je pandemija počela da pušta korene.

Doktorka je porekla da je nekoliko njenih kolega bilo bolesno pre izbijanja pandemije, prenosi Njujork Tajms.

*ALT

Što se tiče uzoraka u laboratoriju, doktorka Ši tvrdi da je virus šišmiša koji je imala u svojoj laboratoriji, što je podelila s javnošću, bio samo 96 posto identičan SARS-CoV-2 virusu koji uzrokuje kovid 19 – ogromna razlika prema genomskim standardima, navodi Njujork tajms. Doktorka odbacuje nagađanja da je njena laboratorija potajno radila na drugim virusima.

Kineska vlada takođe nije dala nikakve naznake da je laboratorija bila pod bilo kakvom sumnjom u vezi sa izbijanjem virusa. Pomenuta naučnica je mogla da nastavi da radi svoj posao kao da se ništa nije dogodilo i da drži predavanja širom zemlje.

U nedavnom pismu u časopisu "Nauka", 18 naučnika je pozvalo na transparentnu istragu kako bi se ispitali svi mogući scenariji, uključujući i mogućnost da je virus procureo iz laboratorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.