Proglašena pobeda nad koronavirusom

Pekinška komisija za obrazovanje saopštila je da svi učenici osnovnih i srednjih škola u kineskoj prestonici mogu da se vrate individualnoj nastavi.

Subota, 25.06.2022.

11:41

Izvor: Tanjug

Proglašena pobeda nad koronavirusom
EPA-EFE/ ALEX PLAVEVSKI

Podeli:

Vlasti Šangaja proglasile su pobedu nad ovim virusom pošto u tom gradu, prvi put u poslednja dva meseca, nije bilo prijavljenih slučajeva.

Dva velika grada bila su među nekoliko gradova u Kini koji su uveli ograničenja kako bi zaustavili širenje omikron varijante kovida-19 od marta do maja ove godine, a Šangaj je uveo dvomesečni karantin na celoj svojoj teritoriji koji je ukinut prvog juna, prenosi Rojters.

Vlasti Pekinga su početkom maja ove godine zatvorile škole i naložile učenicima da pređu na onlajn nastavu usred naglog porasta slučajeva kovida-19, a učenicima viših razreda srednjih škola bilo je dozvoljeno da se vrate u učionice drugog juna.

U Šangaju, u kom je prvog juna ukunut dvomesečni karantin, danas nije prijavljen nijedan novi lokalni slučaj, bilo simptomatski, bilo asimptomatski, navodi Rojters.

U tom gradu od 25 miliona stanovnika nastaviće se masovno PCR testiranje svakog vikenda do kraja jula, a obedovanje u zatvorenom je i dalje zabranjeno u većem delu grada.

Predsednik Komunističke partije Šangaja Li Chiang izjavio je na otvaranju gradskog partijskog kongresa u subotu da su gradske vlasti „pobedile u ratu za odbranu Šangaja od kovida-19 primenom uputstava kineskog predsednika Si Ðinpinga i da su odluke Pekinga o prevenciji epidemije „potpuno efikasne“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare