Iz muškog ugla

Zašto muškarci glume orgazam

Uobičajeni odgovor i među muškarcima i među ženama bio je da su lažirali jer su hteli da se seks završi, nisu želeli da povrede ljubavnika ili su želeli da ostave utisak da partner može da ih zadovolji.

Utorak, 25.05.2021.

19:39

Izvor: B92

Zašto muškarci glume orgazam
Foto: shutterstock/conrado

Podeli:

Ženski orgazam obično nema spoljnih znakova i može da se odglumi. Dok neke žene ejakuliraju tokom orgazama, većina to ne doživljava. Unutrašnji znakovi ženskog orgazma se mogu da kontrolišu. Žene mogu da kontrolišu mišiće u materici, a donekle i rektum: "To im omogućava simulaciju orgazma, kako onih unutrašnjih, manje vidljivih, tako i onih spoljnih, vrlo očiglednih znakova", piše psiholog Berit Brogard.

Manje poznata je činjenica da i muškarci lažiraju orgazam. Muški orgazmi su obično vrlo vidljivi. Vrlo čest znak muškog orgazma je ejakulacija, što ne može da se odglumi.

U istraživanju iz 2010. godine, psiholozi Čarli L. Mulenard i Šena K. Šip zamolili su 180 muškaraca i 101 studentkinju da ispune anonimni upitnik u kojem su odgovarali na pitanje koliko često lažiraju orgazam, ako ga lažiraju. Među akterima koji su imali polne odnose, gotovo 30 odsto muškaraca prijavilo je lažni orgazam, u poređenju sa 67 posto žena. Iako je većina upisala da je lagala za orgazam, neki su ga lažirali i tokom oralnog seksa ili ručne stimulacije.

Učesnici studije odgovarali su na pitanja o razlozima laganja. Uobičajeni odgovor i među muškarcima i među ženama bio je da su lažirali jer su hteli da se seks završi, nisu želeli da povrede ljubavnika ili su želeli da ostave utisak da partner može da ih zadovolji.

Istraživači pretpostavljaju da heteroseksualne osobe glume orgazme jer slede hetero-normativni seksualni scenaro – muškarac upoznaje ženu, slažu se oko toga da će voditi ljubav, muškarac navede ženu da svrši, pa onda svrši sam. Pretvarajući se da su doživeli orgazam, heteroseksualci jednostavno ispunjavaju ta očekivanja.

Studija iz 2016. godine koju su uradili psiholozi Lea Seguin i Robin Milhausen ispitivala je u kojoj meri muškarci lažiraju orgazam. Uključili su 230 muškaraca od 18 do 29 godina, koji su izvestili da su se barem jednom pretvarali da su doživeli orgazam sa svojom trenutnom partnerkom. Popunili su upitnik u kojem se pokazalo da su orgazam lažirali otprilike u jednom od četiri seksualna susreta, uglavnom tokom polnog odnosa.

Nijedna studija ne nudi uvid u to kako su muškarci sposobni da lažiraju orgazam. Verovatno se svodi na činjenicu da količina semena tokom ejakulacije izuzetno varira među pojedincima i zavisi od trenutka.

Faktori koji mogu da utiču na količinu sperme uključuju fizičku spremnost muškarca, godine, partnera s kojim je, koliko alkohola je popio i da li je nedavno ejakulirao. Budući da količina sperme koja se izbacuje tokom "pravog" orgazma može da bude i minimalna, moguće je da partnerka ne može uvek da zna je li došlo do ejakulacije tokom odnosa. Međutim, donekle je tajna kako bi ejakulacija mogla uverljivo da se simulira tokom oralnog seksa ili ručne stimulacije.

Bez obzira na to kako se muškarci izvlače pretvarajući se da imaju orgazam, istina je da to čine. Možda činjenice da i muškarci mogu da glume u krevetu može pomoći i muškarcima i ženama da budu iskreniji prema svojim seksualnim partnerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.