Iz muškog ugla

Istraživanje: Muškarci izgledaju muževnije kad se našminkaju

Jedno istraživanje je pokazalo da muškarci izgledaju muževnije kada su našminkani.

Nedelja, 26.03.2023.

13:45

Izvor: index.hr

Istraživanje: Muškarci izgledaju muževnije kad se našminkaju
Foto: Audio und werbung/shutterstock

Podeli:

Rezultati istraživanja pokazali su da su muška lica ocenjena atraktivnijima kada su predstavljena kao našminkana, kao i da imaju povećanu percepciju muškosti. Studija, izvorno objavljena u časopisu PLoS ONE, nameravala je da ispita može li se "pozitivan učinak" šminke na ženska lica proširiti i na muškarce.

Kako bi odgovorile na pitanje, istraživačice Karlota Batres i Hana Robinson okupile su grupu od 20 muškaraca koje su dvaput fotografisale. Prva slika je prikazivala pojedinca bez trunke šminke, dok je druga prikazivala istog muškarca sa šminkom. Profesionalna šminkerka Karmina Kristina skoro, pa, neprimetno našminkala je muškarce, a rezultati su bili iznenađujući.

U studiji se navodi da je dobila instrukcije da "poveća homogenost kože, smanji kontrast lica i naglasi strukturu kostiju, a da ne bude previše očigledno da su muškarci našminkani", a na ispitanicima je koristila celi niz različitih kozmetičkih preparata poput korektora i pudera. Dve stotine učesnika istraživanja je, potom, ocenjivalo 40 fotografija.

"Niži kontrast lica čini lica muževnijima".

"Otkrili smo da su muška lica ocenjena kao privlačnija kada su predstavljena sa suptilnom šminkom, u poređenju kada su predstavljena nenašminkana. Ovo pravilo se primenilo i za muške i za ženske ocenjivače, i bez obzira na to analiziraju li podatke pomoću analize po učesniku ili po licu", komentarisala je dr Karlota Batres koja je vodila studiju.

"Prethodne studije su otkrile da niži kontrast lica čini lica muževnijima, a osim toga, struktura kostiju kod muškaraca utiče na percepciju privlačnosti", navodi se u studiji.

Delotvorno korišćenje šminke može da učini kožu besprekorno čistom, što omogućava zdraviji mladenački sjaj. Takođe, povećava percipiranu muževnost i to smanjenjem kontrasta lica i, konačno, utiče na strukturu kostiju kako bi muškarci dobili pravilno isklesanu liniju vilične kosti lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.