Promeniti ga ili ne? Evo šta sve možete da uradite s prezimenom kad se venčate

Večita trilema - da li dodati iza, dodati ispred, zadržati ili promeniti prezime? Kada dođe do samog čina venčanja važnije od izgovorenog da, čini se, još je pitanje prezimena.

Četvrtak, 28.09.2017.

15:13

Izvor: Super žena

Promeniti ga ili ne? Evo šta sve možete da uradite s prezimenom kad se venčate
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

"Ako mlada zadržava svoje prezime i dodaje njegovo, vidite ovu drugu polovinu kako se u šoku zgražava", kaže matičar u penziji Rade Mrđa.

Kaže da to najčešće rade doktorke i javne ličnosti.

Međutim, iako je javna ličnost, voditeljka Aleksandra, devojačko Obradović, udato Gudelj, promenila je prezime.

"Kod mog supruga se podrazumevalo da uzmem njegovo prezime. Ja nisam ni razmišljala da li ću da zadržim svoje ili ću da dodam suprugovo, to se podrazumevalo da ću da budem Gudelj. Ako već ulazim u novu familiju, za mene je bilo logično da uzmem suprugovo prezime, jer će se tako prezivati moja deca."

Za to je dobila i aplauz od suprugove rodbine. Ali ne dobiju sve mlade aplauz.

"Meni se jednom desilo da otac od mladoženje kaže - stani malo, ko bre ovo plaća, ja plaćam, kakva dva prezimena", kaže matičar.

Dešavalo mu se da venča par u kome mlada na svoje doda muževljevo prezime, on na svoje njeno. Ili da partner uzme ženino prezime, što je bilo svojstveno momcima sa asfalta.

Ipak, čini se da muškarcima, makar on bio matičar, najviše smeta kad žena doda prezime.

"Privezak, kako drugačije, dodatak", smeje se Mrđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.