Kultivište baštu: Paradajz sadite sa bosiljkom, grašak što dalje od luka

Iako se slažu u salati, paradajz i krastavac se nikako ne sade jedno pored drugog. Naime, paradajzu za rast pogoduje blizina bosiljka i šargarepe. Ideja da su neke biljke "prijatelji" s drugima i da se bolje razvijaju zajedno naziva se "prijateljska sadnja".

Ponedeljak, 30.04.2018.

08:56

Izvor: Super žena

Kultivište baštu: Paradajz sadite sa bosiljkom, grašak što dalje od luka
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Ako se odlučite da u svojoj bašti oponašate biološku raznolikost prirode, sve će možda izgledati neuredno, ali je dokazano da mešanje određenih biljaka pomaže da svaka pojedina biljka raste, piše "The Homestead Guru".

Povrće kao što je šargarepa, peršun i paštrnjak privući će bogomoljke, bubamare i paukove. Ove vrste insekata hrane se insektima koji vole da uništavaju paradajz.

Zato je ovo sjajna ideja da zajedno s biljkama sadite cveće, posebno neven i dragoljub. Ovo cveće privući će i hraniće se korisnim insektima oprašivačima, što će povećati količinu plodova bundeve, graška, krastavca, paradajza i drugog povrća. Generalno, kada sadite povrće treba da znate da se ono mnogo bolje slaže i uspeva uz cveće nego druge vrste povrća.

Zanimljivo je i da dragoljub spada u jestivo cveće i izgleda lepo u salatama, piše "The Homestead".

I na kraju, neke biljke se jednostavno ne slažu i ako ih posadite u blizini biće prisiljene da dele zemlju u kojoj će im se ispreplitati korenje. Na primer paprika i grašak, krompir i paradajz nikako ne idu zajedno, kao što je i za grašak bolje da je što dalje od luka. Salata ne voli da bude u blizini brokolija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare