Prirodna sredstva koja će vam pomoći da se rešite smrada odeće i obuće

Uz sirće, sodu bikarbonu i kafu suzbićete neprijatne mirise nakon treninga ili napornog dana.

Sreda, 18.07.2018.

13:58

Izvor: 24sata.hr

Prirodna sredstva koja će vam pomoći da se rešite smrada odeće i obuće

Podeli:

Ako ne možete odmah da stavite oznojenu odeću na pranje, barem je ostavite da se osuši na vazduhu. Odeća od poliestera pogoduje bakterijama, jer imaju puno prostora gde mogu da se "zavuku". Zbog toga takva garderoba često smrdi i nakon pranja.

Dodajte šoljicu sirćeta i kašiku sode bikarbone u veš mašinu. To će odvojiti bakterije od odeće, te neće zadržavati neprijatan miris. Ako to nije uspelo, natopite odeću na sat vremena u vodi u koju ste dodali šoljicu sirćeta, dve čajne kašike vodonik-peroksida i dve kašike sode bikarbone.

Pri pranju poliesterske i sportske odeće izbegavajte omekšivač, jer on na površini tkanine stvara sloj koji onemogućuje da isperete bakterije.

Za prirodni osveživač pomešajte pola šoljice destilovanog sirćeta, pola šoljice destilovane vode i četvrtinu šoljice tečnog omekšivača za rublje.

*ALT

10 trikova za održavanje sportske opreme:

1. Eterično ulje lavande

Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u cipelu. Ona deluje antibakterijski i prijatnog je mirisa.

2. Mirisna vata

Natopite komadiće vate eteričnim uljem (jedno od boljih je ono od limuna ili drugih citrusa) i stavite natopljene kuglice vate u cipelu tokom noći. Do jutra će neprijatni mirisi nestati.

3. Novine

Zgužvajte list novina u lopticu i nagurajte ga u rukav majice kod mesta na kojem se nalazi pazuh, ili ga ubacite u nogavice. Papir će upiti vlagu i mirise. Možete ga staviti i u cipele kako biste uklonili neprijatne mirise.

*ALT

4. Pesak za mačke

Mačji pesak odličan je u borbi sa vlagom i neprijatnim mirisima. Stavite malo čistog peska u plastičnu kesicu sa zatvaračem i u nju stavite majicu. Zatvorite, protresite i ostavite neko vreme. Isto važi i za cipele. Stavite mačji pijesak u cipele i neprijatni mirisi brzo će nestati.

5. Kafa

Mlevena kafa upija mirise slično kao i pesak za mačke. Ubacite je u činiju i preko nje stavite majicu. Ostavite je tako preko noći. Samo pripazite da kafa ne dođe u dodir sa majicom, jer bi mogla da ostavi mrlje.

6. Soda bikarbona

Njena zrnca su ako mali sunđeri koji upijaju mirise. Pospite sodu bikarbonu na mesta koja imaju neprijatan miris i ostavite je što duže možete. Kasnije istresite prah, a mirisi će nestati.

7. Zamrzivač

Stavite odeću ili obuću u plastičnu kesu i ostavite ih preko noći u zamrzivaču. Hladnoća ubija bakterije koje prouzrokuju smrad. Ovo je odlična tehnika za stvari koje ne bi trebalo prati nakon svakog nošenja.

*ALT

8. Ugalj

Ugalj za sebe vezuje neugodne mirise pa ga proizvođači osveživača tkanina i prostora često koriste u proizvodima. Stavite komadić uglja u kesu sa odećom, dobro je zatvorite i ostavite preko noći. Komadić uglja možete staviti i u cipele.

9. Sirće

Pomešajte sirće i deset kapi najdražeg eteričnog ulja i poprskajte ovaj sastav po svim mestima koje želite da osvežite. Sirće će ubiti i do 98 odstvo bakterija, a eterično ulje će prikriti miris sirćeta.

10. Citrusi i tvrdi sapun

Stavite komadić tvrdog sapuna ili koru limuna, grejpa, limete ili narandže u cipele. Ostavite ih da odstoje tako preko noći. Citrusi će ukloniti neugodan miris i dati svežinu obući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare