Fotografija sa limunovima je ovoj ženi spasla život: Obavezno je pogledajte!

Erin Stim Čiz podelila je na Fejsbuku fotografiju koja joj je pomogla da shvati šta je zapravo rak dojke i tako joj je i spasla život. Sada želi da je podeli s vama.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Devojke, žene, slušajte. Jednom mesečno izdvojte dan za samopregled. Najbolje pod tušem dok je koža klizava od sapuna otprilike dan-dva posle menstruacije. Krenite od pazuha, pritisnite kožu vrhovima prstiju i klizite celom površinom dojke. Zatim bockajte prstima i obratite pažnju na svaku nepravilnost koja deluje neuobičajeno -ako ima čvorić koji beži pod rukom ili je fiksiran, te da li boli ili ne... Za kraj ostavite bradavice i oreole. Ne jurite simetriju jer tkivo nikada i nije identično na obe dojke. Jednom godišnje idite na ultrazvuk. Kada sam imala 16 godina, videla sam u domu zdravlja plakat o samopregledu i iz čiste radoznalosti tako postupila. Za nepunih mesec dana sam bila na hirurškom stolu na onkološkom. Taj plakat me je spasao. Otad redovno idem na kontrole. U srednjim dvadesetim sam imala još dve hirurgije. Sada imam 33 godine i živim normalno. Brinite o sebi, život je jedan. I ne bojte se, svemu ima leka kada je na vreme. Isto važi za ginekološke kontrole.
   (ženče, 14. januar 2017 07:56)

  # Link komentara

 2. Pristalica sam samopregleda ali mislim i da je ovakva slika genijalna ideja, nekako se "ureze" u mozak. I objasnjenja pored limunova su ok. Ja na primer nisam znala da i vena koja se uvecala moze da ukazuje na rak dojke....
  (Dina, 13. januar 2017 23:57)

  # Link komentara

 3. Zelela bih da podelim svoje iskustvo: Prilikom redovnog samopregleda napipam kvrzicu ibtokom dana preko tel zakazem pregled na Onkologiji. Ceka se tri nedelje. Taj prvi pregled je palptacija bez ultrazvuka. Lekar me je uputio na hitan pregled ultrazvukom+mamografija, ceka se 2 nedelje. Nazalost, nisam imala novca za privatnika. Potvrdjena je sumnja da promena pistoji. Upucena sam na komisiju.Da bih prikupila sve nalaze za komisju u DZ bilo mi je potrebno, opet, 2 nedelje. Konacno doneta odluka da budem operisana. Od tog dana ja sam na red za operaciju stigla za 4 meseca! Tada sam imala 30 godina i bila je 2013-ta! Da Li mislite da je problem samo u prevencji ili da postoji manjak mesta u bolnicama, hirurga, dala za operacije, medicinakog osoblja (koji je za svaku pohvalu. Divni ljudi. Beskrajno sam zahvalna na ljudskosti I pozrtvovanosti).
  Koja sreca je bio kraknji rezultat.
  Medjutim, da li mozete da pretoostavite ishod ovolikog cekanja da je u pitanju agresivniji kancer?
  (Anna, 13. januar 2017 20:04)

  # Link komentara

 4. Strašno, preventiva je vezana sa stepenom odgovornosti a stepen odgovornosti sa svesti svake osobe pojedinačno. Sve i da imamo svest opet medicina u Srbiji nema kapaciteta....a to je ono najgore. Pre deset dana bio sam u Pančevačkom domu zdravlja u ulici Zmaj Jovinoj. Ljudi ono je horor, wc je potopljen i voda sa fekalijama curi niz stepenice i niko ne obraća pažnju. Nije kriv lekar ili sestra kriv je direktor Zdravstvenog centra. Ono treba novinari da snime, Dom zdravlja nema ni jedan wc a vrše pregled ultra zvukom i ostale preglede gde pacijenti nakon pregleda idu u wc da se olakšaju, to rade u dvorištu ili po okolnim haustorima...
   (vlada milić, 13. januar 2017 19:12)

  # Link komentara

 5. Kod nas nikakav sistem pomoći i edukacije. Kako država da pomogne ženama, kad moraju da finansiraju pertizan i zvezdu ? Užas.
  (b, 13. januar 2017 16:54)

  # Link komentara

 6. Одлични коментари.

  Србија је трећа земља на свету по смртности од рака дојке иако је број оболелих на нивоу осталих земаља. Значи да превенција, дијагностика па чак и степен жена које прихватају лечење морају да се подигну на много виши ниво. На државу се не може рачунати јер она то тренутно види као трошак и изгледа преферира смрт скупом лечењу.
   (Vlada M, 13. januar 2017 16:39)

  # Link komentara

 7. Aman! Jel ova zna kako izgleda normalna dojka? Sve sto odudara od normalne dojke moze da bude karcinom. Izmenjen oblik, cvrstoca, uvucena bradavica, pigmentacija, zadebljala koza... to je ono sto se spolja vidi, a tek o onome sto se napipa i sto zene osete da ne pricam. I ona je znala da je nesto izmenjena dojka i tek kada je videla dojku koja je izmenjena karcijom i ions LICI na njenu setila se da ode kod doktora. I sada prosipa pamet po netu. Svim zenama kazem, kao medicinski radnik named radiologiji, nemojte da cekate VIDLJIVE promene na dojci ili bolove pa da odete kod doktora. Zene do 40.-45. godine jednom godisnje na ultrazvuk dojke, starije zene jedne godine na ultrazvuk pa sledece ma mamografiju i tako na salje.
   (medicina, 13. januar 2017 14:47)

  # Link komentara

 8. rak dojke odnosi u srbiji mnogo zivota. imamo uzasnu statistiku.
  U Srbiji je generalna stopa smrtnosti od raka nekoliko puta veca od razvijenog sveta.
  Drage dame, pregledajte se. Ne delite đubre po fejsbucima, već tražite svoje pravo na život. Zdravstvo nam je katastrofa, ultrazvuk dojke koji ćete dobiti na privatnom pregledu kod državnog lekara ćete da zakažete za mesec dana. Par hiljada dinara vam neće upropastiti ni frizuru ni nokte, potrošite ih na sebe na najbolji nacin.
  Dve žene u mojoj porodici su umrle od njega mnogo davno. Mnogo pre ovih modernijih vremena. Jedna je čak '70ih preživela prvi. Drugi, na drugoj dojci 10 godina kasnije nije uspela da preživi.
  Znam ih i koje su preživele.
  9mm napipan čvor može i da ubije a ne mora.
  Žene u reproduktivnom periodu treba da vode računa o dojkama, dok kasnije preovlađuje rak grlića materice. U '30im i '40im godinama oba morate proveravati.

  To što bi država radije da pomremo a da plaćamo porez nije razlog da joj priuštite to zadovoljstvo.
   (tuga, 13. januar 2017 14:38)

  # Link komentara