Promeniti ga ili ne? Evo šta sve možete da uradite s prezimenom kad se venčate

Večita trilema - da li dodati iza, dodati ispred, zadržati ili promeniti prezime? Kada dođe do samog čina venčanja važnije od izgovorenog da, čini se, još je pitanje prezimena.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Talijani su to dobro riješili. Svako svoje. A djeca očevo i ako se želi i majčino. No problem.
   (haug, 30. septembar 2017 01:44)

  # Link komentara

 2. Ostavila svoje jer mi je prezime deo imena koje nosim ceo zivot, deo mog identiteta. Suprugu je bilo stalo da imamo zajednicko ime pa sam dodala i njegovo. Mislim da ne dokazujem nista revolucionarno, volim svoje ime i odakle poticem i mom ocu je bilo drago sto sam zadrzala, ima samo dve cerke. Sad mi imamo devojcicu, bice mi drago ako odluci da zadrzi svoje devojacko prezime (prezime mog muza) ako joj to bude zelja, a ako bude htela da menja-potpuno podrzavam, stvar je licnog izbora sto "familija" obozava da zaboravi:)
  (mooshema, 29. septembar 2017 21:29)

  # Link komentara

 3. @Grozni
  Cemu tolika nesigurnost? Toliko se inferiorno osecas da moras na taj nacin da kompenzujes?
   (HellNo, 29. septembar 2017 14:39)

  # Link komentara

 4. Lepo kaze narodna umotvorina ako nesto ne znas pitaj zenu sa dva prezimena one su najpametnije ;-)
  (bljaks, 29. septembar 2017 13:52)

  # Link komentara

 5. Zasto bih zadrzala svoje prezime i dodala muževljevo?
  Zato sto sam jedino dete svog oca. Da, moja deca nece nositi to prezime, svakako se zavrsava sa mnom, ali bi mi bilo nekako žao da ga se odreknem.
  Drugo prezime bih dodala jer volim svog coveka.
   (jjovana, 29. septembar 2017 12:57)

  # Link komentara

 6. Ja podrzavam zene koje dodaju svoje prezime one imaju svako pravo na to. Takodje i ja imam pravo da ne ozenim onu koja razmislja o zadrzavanju svog prezimena. Postoje razliciti muskarci i zene ja licno nikad nisam imao devojku sa kojom sam bio u ozbiljnoj vezi a da se nije podrazumevalo da bi ona uzela moje prezime. Bitno je napomenuti da su sve to bile devojke koje su bile ostvarene i min 7 stepen. Prosto to zavisi od muskarca do muskarca i koliko ga zena postuje kao muskarca.
   (Grozni, 29. septembar 2017 11:24)

  # Link komentara

 7. I ne zaboravite "ex" na fejzbuku.
  (dzigi, 29. septembar 2017 10:19)

  # Link komentara

 8. Dodavanje prezimena, zajednicki facebook profili su znaci ozbiljne sociopatije i posesivnosti. Ili menjas prezime ili zadrzavas staro.
  (Nindza, 29. septembar 2017 00:20)

  # Link komentara

 9. Ja sam prpmenila i bas mi je krivo sad posle 9 godina.Svakom svoje i cao.
   (mamakoka, 28. septembar 2017 21:49)

  # Link komentara

 10. To je stvar dogovora sa buducim muzem. Kakav svekar tu ima bilo sta da se pita? Mene tata godinama nije zvao, niti imam kontakta sa njegovom rodbinom. Uzela sam muzevo prezimo s obzirom da mi decojacko nista ne znaci.
   (mimi, 28. septembar 2017 21:49)

  # Link komentara

 11. Moj brat od tetke je bio dete kada se sa roditeljima preselio u Nemačku. Tamo se i oženio Nemicom. Bili su ovde na godišnjem odmoru još dok su se zabavljali. Kada ju je pitao da li može da zamisli da dođe da živi u Srbiji, rekla je da ne bi, ali kada je on predložio da uzme njeno prezime kada su se venčavali, da im se deca jednog dana ne bi osećala kao stranci u Nemačkoj, ali je ona to izričito odbila. "Ne udaješ se ti, već ja." - Rekla je.

  Voleo bih da, kada dođe vreme da se ženim, moja žena uzme moje prezime, ali i ako bi htela da zadrži svoje ili oba, kakve to veze ima?

  Razumem da ima žena koje vole svoje prezime. Poznajem jednu mladu ženu koja je zadržala svoje prezime i dodala muževo. Interesantno je to da njeno devojačko prezime, da tako kažem, nije baš reprezentativno. Zapravo mnogi bi jedva dočekali da ga promene, ali ona eto nije htela da ga se odrekne. Kao što rekoh, kakve to ima veze...?
  (Pera Kojot Stariji, 28. septembar 2017 21:33)

  # Link komentara

 12. "Ako već ulazim u novu familiju, za mene je bilo logično da uzmem suprugovo prezime"
  Ona ULAZI u familiju? Po cemu se zna da je ONA usla u njegovu familiju, a ne ON u njenu? Ja ipak mislim da je doba plemenskih zajednica, klanova i porodicnih zadruga proslo, i da NIKO ne ulazi ni u ciju familiju, vec dvoje ljudi koji sklapaju brak zasniva novu familiju.
  (ana, 28. septembar 2017 21:30)

  # Link komentara

 13. Ja sam udata za stranca i tamo žene ne uzimaju prezime od muža dok deca uzimaju od očeva i svi zadovoljni
   (sandratea, 28. septembar 2017 20:12)

  # Link komentara

 14. za miskarca je nezamislivo da menja prezime jer jel, loza je loza, a za zenu se podrazumeva da ako se 30 godina zvala tako da ce sada lako da promeni. cekaj cekaj stani malo..
   (mi, 28. septembar 2017 19:35)

  # Link komentara

 15. Zadržati svoje!Tako rodjena,tako se prezivala citav zivot,sta sad tu ima potrebe da se menja?
   (EnaE, 28. septembar 2017 18:25)

  # Link komentara

 16. Zašto bi se neko zgražavao nad tim što žena zadržava svoje prezime ili na svoje dodaje muževljevo?Ja sam osoba,imam svoje ime i prezime,zašto bih to odbacila kao da nikad nisam ni postojala?Zar su žene stvari koje mogu da nazivaju kako hoće i da se podrazumeva da treba da uzmem muževljevo prezime?Mislim da bi trebalo svi da rade kako žele ali da na žene koje zadržavaju svoje ili na svoje prezime dodaju muževljevo ne treba gledati kao na osmo svetsko čudo.
  (Dragana, 28. septembar 2017 18:00)

  # Link komentara

 17. 21. vek je kakve veze ima da li je neko dodao, promenio, zadrzao svoje. Neverovatno mi je da je to toliki problem prihvatiti ako neko odudara od vecine. Ja sam dodala prezime jer sam tako osecala, nisam htela da odbacim svoje koje sam nosila ceo zivot. Svako ima pravo da odluci kako zeli i pre svega kako oseca.
  (Mici, 28. septembar 2017 16:32)

  # Link komentara

 18. Ko je lud da menja sva dokumenta posle zbog prezimena.
   (Aca, 28. septembar 2017 16:28)

  # Link komentara