Zašto nikada nisam želela decu? Da li su zaposlene mame "osuđene" na propast?

Nedelja, 19.08.2018.

20:45

Izvor: Super žena

Zašto nikada nisam želela decu? Da li su zaposlene mame "osuðene" na propast? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

D

pre 5 godina

Da se ne lazemo.Danas je luksuz da zena sedi kod kuce i odgaja decu.To mogu one koju su se baaas dobro udale ili imaju bogate roditelje koji ih finansiraju.Prosecna porodica mora da ima oba zaposlena roditelja da bi opstali.Lepo je to kad se nekom posreci,svaka bi zena radije sedela kuci s decom,dok muz radi i obezbedjuje sve u fulu,nego da je gazi neki nadrndani sef.Takvih srecnica je malo,ostale su rastrzane izmedju obaveza deca-posao.

Milioner

pre 5 godina

Potvrda da je ženama sve otežano i mnogo toga onemogućeno. Em više rade, em brže rade, em su manje plaćene, em nose bebu 9 meseci, porađaju se, doje, kupaju-presvlače-nose, em po kući rintaju, em učile na fakultetima, em ih spopadaju nasilni muškaci, em teže dolaze do posla... To je realnost. Rodiš se kao žensko i imaš takav život.
(Pamela, 20. avgust 2018 12:04)

Same ste to htele. Pokrenule feminizam, tražile mogućnosti za posao i jednakost. Sad kad je tu kukate da vam je mnogo a pre toga malo obaveza.

svinavijamozazvezdu

pre 5 godina

Dete sam rodila posto sam vec napravila karijeru, i bila ozbiljno posvecena poslu i dobra u onome sto radim. Lepo je i to.
Ali, nema karijere koja se moze uporediti sa: " Volim te,
mamice."

uzas

pre 5 godina

@Milan
Ufff, kako to gordo zvuči - stvoriti novog čoveka! Seksaš se i eto novog čoveka! A kakav će to čovek biti, e to je pitanje..ako su roditelji tvog stava ili ako si ti roditelj, jadno dete i jadan je takav čovek..

uzas

pre 5 godina

@Milan
vidi se da si mali covek! ima milion razloga zbog kojih zene svesno odlucuju da nemaju decu i to je njihova stvar! nismo svi rođeni da bismo se razmnozili!

Pamela

pre 5 godina

Potvrda da je ženama sve otežano i mnogo toga onemogućeno. Em više rade, em brže rade, em su manje plaćene, em nose bebu 9 meseci, porađaju se, doje, kupaju-presvlače-nose, em po kući rintaju, em učile na fakultetima, em ih spopadaju nasilni muškaci, em teže dolaze do posla... To je realnost. Rodiš se kao žensko i imaš takav život.

Tekonakousput

pre 5 godina

Ja izgubila posao posle prve trudnoce, sada guram drugu trudnocu, muz srecom napredovao u medjuvremenu pa uspevamo sa jednom platom. Inace da ja radim, decu bih vidjala par sati dnevno i vikendom, ovako sam bar zadovoljna d dok su bas mali budem uz njih. Ne bih volela da ih bake i dede vaspitavaju, jer su jako popustljivi i deca bi sigurno bila razmazena, a onda dzaba meni karijera i sve, ako ne napravimo ljude od njih, tako da za full time posao moram da se strpim jos malo.

Crudelta

pre 5 godina

Postujem svaciju odluku da li zeli potomstvo ili ne, ali iskreno meni je malo glupo razmisljanje da ceo zivot provedes radeci uglavnom za drugog. Zaradices mrvicu njihovog bogatstva i bices srecan perifernim stvarima. Cak iako zaradis ogromne pare opet kad dodjes do kraja one ti ne mogu pozeleti dobro jutro, javiti se na telefon, reci da te vole ili cisto da popricaju sa tobom. Pa i sve to sto ustedite ostace blizoj rodbini sa kojom mozda i niste imali kontakt ili cak drzavi kod koje ste proveli npr ceo radni vek i onda ja bih se zapitao zasto sam uopste i postojao.

Your name

pre 5 godina

Nakon pet godina rada u kompaniji ostala sam u drugom stanju. Po isteku porodiljskog,kompanija odlučuje da mi neda produžetak ugovora. Već šest meseci tražim posao i na jednom razgovoru za posao čovek menja momentalno govor tela i zainteresovanost za dalji razgovor pri pomenu malog deteta. Nikad ne bih menjala dosadašnje odluke, ali imati karijeru u Srbiji uz materinstvo je jako teško.

vazi

pre 5 godina

ma super. zrtvujes se osnovnog ljudskog nagona - da produzis vrstu da bi zaradio nekom vlasniku kompanije novac satiruci se od 8 do 22 a za taj rad zaradices eventualno neki golubarnik od stana i par krpica. odlican izbor.

ja

pre 5 godina

Pa ja sam ne zivim u Juznoj Koreji vec u Srbiji i nisam sigurna koliko zelim decu. Ne zato sto sam bolesni karijerista, vec zato sto ne zelim brak. Prosto, nigde oko sebe ne vidim ljude koji su srecni u brakovima... ili se trpe ceo zivot zbig dece, finansija, navike ili cega god, ili jedno vreme zive lepo a posle krenu da pucaju i krenu jako ruzne epizode ili u najidealnijem slucaju postanu najbolji drugari... najsrecniji ljudi koji su u braku su oni koji su zbog posla prostorno odvojeni, pa se vidjaju vikendom ili jednom u nikad, a to za mene nije brak... Iz tih razloga ne zelim da budem u braku. A sto se tice dece, zelela bih ih, ali mislim da je sebicno svesno od starta detetu oduzeti jednog roditelja, samo zarad sopstvene zelje da se bude roditelj

mili vanili

pre 5 godina

Dete je nesto najdragocenije u zivotu, imas se za sta boriti i za koga da zivis.Nek se ne sekiraju devojke, naradice se dobro do penzije ako je docekaju....Bice im dosta poslova, rokova, nadrndanih sefova.Sve prodje to malo bice iza tebe ostaje a Juznoj Koreji ce severni sused popraviti demografiju.

Nikola

pre 5 godina

Kada sam video razliku u vaspitanosti, znanjima i razvijenosti dece koja odrastaju uz majku koja ne ide na posao i radi sa decom u svakom smislu i ovih gde oba roditelja rade na poslu, ne pada mi na pamet da kod mene zena ide na posao. Jednostavno su 5x bolja deca u mom okruzenju gde je majka kuci. Volim ja da razmisljam moderno, karijera, uspesna poslovna zena i te slike ali mi je praksa pokazala sta je bolje za decu.

Zoki

pre 5 godina

Umesto da uzivaju u stvaranju porodice, odgajanju deteta dok muskarac dirinci za njih, eto im naturena i prisiljena jednakost koja uopste i nije korisna. Nek se suse od posla.

Bili

pre 5 godina

Usvajamo americki princip, ako nesto lose zapocnes, nemoj to da ispravis, nego uradi dodatni posao da saniras posledice...
Tako meni, kao muskarcu, izgledaju zakoni o rodnoj ravnopravnosti.
Svez sam otac, saradjivao da mnogim zenama i muskarcima i ovako posmatram ovu temu:
Zene mogu da urade svaki posao kao i muskarci;
Zene nisu diskriminisane dok se skoluju;
Zene diskriminisu zbog porodiljskog odsustva...

Glupi zakoni uopste nisu resenje. Potrebno je samo smanjiti porodiljsko na 6 meseci, za zene, uvesri 6m za muskarce i to je to. Ako si se udala za dijabolu, ti si kriva...

beži_bre_odavde

pre 5 godina

Ma jeste, razvijena zemlja južna koreja 50 godina ispred Srbije, ima baš takve slučajeve gde majka hoće i decu i da radi kao da sama dobije to dete i sama mora da mu sve obezbedi.
Imaju oni jos kako normalne zakone, lepo porodiljsko godinu dana min., a otac će da radi, ako on ne može da zaradi za njih dvoje nešto je debelo trulo u državi J. Koreji, sami sebe hoće da istrebe.

Tata

pre 5 godina

Teško. Fizički iscrpljujuće, uz stalnu grižu savesti što ostavljam decu i konstantno preispitivanje da li radim sve kako treba, da li sam pogrešila, gde sam pogrešila, kakve će posledice po njih ostaviti moje greške i to što me je bilo nedovoljno u njihovom životu dok su bili mali.
(Zaposlena singl mama dva dečaka, 19. avgust 2018 21:18)

Nisi pogresila nista, niti ces. Vi zene instiktivno znate koliko je dovoljno da budete u zivotu dece te sta im treba, i sigurno necete dopustiti da ona budu uskracena.
Tako da sama cinjenica da nisi dala otkaz znaci da radis sve kako treba :)

jasamaja

pre 5 godina

Žena nikada neće biti ravnopravna sa muškarcem. Uvek joj ostaje uloga domaćice i majke koje moraju da budu ispred karijere, jer naprosto ako nije tako, ako se kao muškarac posveti poslu a u svojoj kući bude samo gost i vikend roditelj biće okarakterisana od okoline kao loša žena, a povrh svega ubiće je griža savesti da li je to vredno zapostavljanja dece i neučestvovanja aktivno u njihovom odrastanju što svaki muškarac radi ali njima se to ne zamera. Niti ima grižu savesti.

Milan

pre 5 godina

Stalno se izbacuju clanci koji govore o ženama koje svesno ne žele potomstvo.
To je kada se bira malo za veliko. Stvoriti platu i kupiti krpice, kola... ili stvoriti novog čoveka.

sempervivum

pre 5 godina

Што ти је капитализам... Добровољно ропство. Посао као дрога.
С друге стране, неке жене постају робови своје деце.

mame@karijera

pre 5 godina

Zahvalan sam do neba sto mi je zena rodila dete pored svoje fenomenalne karijere. Medjutim, kad sam video koji tretman karijerno uspesna zena u toku trudnickog/porodiljskog dozivljava od muskih kolega, sramota me je kao muskarca. Medjutim, kao muz joj pruzam podrsku i ucestvujem maksimalno u “kucnim” poslovima i oko deteta samo da bi ona mogla da se izbori sa ocekivanjima kolega, firme i klijenata. E sad, dve karijere i maleno zlato...izboricemo se :) p.s. zene udruzite se malo za bolja prava i zastitu zena na radu.

budućnost je spremna

pre 5 godina

Nebitno. Veštačke materice, skupljanje reproduktivnog materijala, možda materica kao posao, transgenetska unapredjenja ploda. Sve je to rešivo, čovek će da šljaka 200 sat barem 200 godina neprekidno (i neće da ima ništa).

key and peele

pre 5 godina

taman ce severnjaci da nadomeste manjak, kad maknu onog dijabolika. jeftina radna snaga, manje obrazovana, dace im plate bolje nego pod kimom i natalitet ima da plane ka' sibica.

grrr

pre 5 godina

ja da sam zensko nikad nebi radio.moj pradeda je imao troje dece bili on i baba seljaci.deda imao dvoje bio veterinar baba cuvala tatu i tetku pa mene i sestru.tata i mama rade.i sta sad po toj logici ja i zena treba dva posla da radimo i nema ko decu da mi cuva jer mama i tata jos rade.treba restertovati sistem

Zaposlena singl mama dva dečaka

pre 5 godina

Teško. Fizički iscrpljujuće, uz stalnu grižu savesti što ostavljam decu i konstantno preispitivanje da li radim sve kako treba, da li sam pogrešila, gde sam pogrešila, kakve će posledice po njih ostaviti moje greške i to što me je bilo nedovoljno u njihovom životu dok su bili mali.

Pex

pre 5 godina

Koje vrednosti bokte....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Leonardo, 19. avgust 2018 21:11)

Al zato koristis Samsung telefon, gledas u LG panele (ne samo tv nego i kod mnogih drugih proizvodjaca koji ih koriste), vozis Kia, Hyundai kao i jos mnogo drugih primera.

dragan

pre 5 godina

pa ne vole odgovornost.
olenjile se. a za decu kao prvo moraš ih želeti i voleti. a ne jebeni Samsung telefon i pijančenja po kafanama i žurkama.

mame@karijera

pre 5 godina

Zahvalan sam do neba sto mi je zena rodila dete pored svoje fenomenalne karijere. Medjutim, kad sam video koji tretman karijerno uspesna zena u toku trudnickog/porodiljskog dozivljava od muskih kolega, sramota me je kao muskarca. Medjutim, kao muz joj pruzam podrsku i ucestvujem maksimalno u “kucnim” poslovima i oko deteta samo da bi ona mogla da se izbori sa ocekivanjima kolega, firme i klijenata. E sad, dve karijere i maleno zlato...izboricemo se :) p.s. zene udruzite se malo za bolja prava i zastitu zena na radu.

Zaposlena singl mama dva dečaka

pre 5 godina

Teško. Fizički iscrpljujuće, uz stalnu grižu savesti što ostavljam decu i konstantno preispitivanje da li radim sve kako treba, da li sam pogrešila, gde sam pogrešila, kakve će posledice po njih ostaviti moje greške i to što me je bilo nedovoljno u njihovom životu dok su bili mali.

sempervivum

pre 5 godina

Што ти је капитализам... Добровољно ропство. Посао као дрога.
С друге стране, неке жене постају робови своје деце.

Pex

pre 5 godina

Koje vrednosti bokte....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Leonardo, 19. avgust 2018 21:11)

Al zato koristis Samsung telefon, gledas u LG panele (ne samo tv nego i kod mnogih drugih proizvodjaca koji ih koriste), vozis Kia, Hyundai kao i jos mnogo drugih primera.

Tata

pre 5 godina

Teško. Fizički iscrpljujuće, uz stalnu grižu savesti što ostavljam decu i konstantno preispitivanje da li radim sve kako treba, da li sam pogrešila, gde sam pogrešila, kakve će posledice po njih ostaviti moje greške i to što me je bilo nedovoljno u njihovom životu dok su bili mali.
(Zaposlena singl mama dva dečaka, 19. avgust 2018 21:18)

Nisi pogresila nista, niti ces. Vi zene instiktivno znate koliko je dovoljno da budete u zivotu dece te sta im treba, i sigurno necete dopustiti da ona budu uskracena.
Tako da sama cinjenica da nisi dala otkaz znaci da radis sve kako treba :)

jasamaja

pre 5 godina

Žena nikada neće biti ravnopravna sa muškarcem. Uvek joj ostaje uloga domaćice i majke koje moraju da budu ispred karijere, jer naprosto ako nije tako, ako se kao muškarac posveti poslu a u svojoj kući bude samo gost i vikend roditelj biće okarakterisana od okoline kao loša žena, a povrh svega ubiće je griža savesti da li je to vredno zapostavljanja dece i neučestvovanja aktivno u njihovom odrastanju što svaki muškarac radi ali njima se to ne zamera. Niti ima grižu savesti.

dragan

pre 5 godina

pa ne vole odgovornost.
olenjile se. a za decu kao prvo moraš ih želeti i voleti. a ne jebeni Samsung telefon i pijančenja po kafanama i žurkama.

Milan

pre 5 godina

Stalno se izbacuju clanci koji govore o ženama koje svesno ne žele potomstvo.
To je kada se bira malo za veliko. Stvoriti platu i kupiti krpice, kola... ili stvoriti novog čoveka.

budućnost je spremna

pre 5 godina

Nebitno. Veštačke materice, skupljanje reproduktivnog materijala, možda materica kao posao, transgenetska unapredjenja ploda. Sve je to rešivo, čovek će da šljaka 200 sat barem 200 godina neprekidno (i neće da ima ništa).

Your name

pre 5 godina

Nakon pet godina rada u kompaniji ostala sam u drugom stanju. Po isteku porodiljskog,kompanija odlučuje da mi neda produžetak ugovora. Već šest meseci tražim posao i na jednom razgovoru za posao čovek menja momentalno govor tela i zainteresovanost za dalji razgovor pri pomenu malog deteta. Nikad ne bih menjala dosadašnje odluke, ali imati karijeru u Srbiji uz materinstvo je jako teško.

beži_bre_odavde

pre 5 godina

Ma jeste, razvijena zemlja južna koreja 50 godina ispred Srbije, ima baš takve slučajeve gde majka hoće i decu i da radi kao da sama dobije to dete i sama mora da mu sve obezbedi.
Imaju oni jos kako normalne zakone, lepo porodiljsko godinu dana min., a otac će da radi, ako on ne može da zaradi za njih dvoje nešto je debelo trulo u državi J. Koreji, sami sebe hoće da istrebe.

Pamela

pre 5 godina

Potvrda da je ženama sve otežano i mnogo toga onemogućeno. Em više rade, em brže rade, em su manje plaćene, em nose bebu 9 meseci, porađaju se, doje, kupaju-presvlače-nose, em po kući rintaju, em učile na fakultetima, em ih spopadaju nasilni muškaci, em teže dolaze do posla... To je realnost. Rodiš se kao žensko i imaš takav život.

grrr

pre 5 godina

ja da sam zensko nikad nebi radio.moj pradeda je imao troje dece bili on i baba seljaci.deda imao dvoje bio veterinar baba cuvala tatu i tetku pa mene i sestru.tata i mama rade.i sta sad po toj logici ja i zena treba dva posla da radimo i nema ko decu da mi cuva jer mama i tata jos rade.treba restertovati sistem

key and peele

pre 5 godina

taman ce severnjaci da nadomeste manjak, kad maknu onog dijabolika. jeftina radna snaga, manje obrazovana, dace im plate bolje nego pod kimom i natalitet ima da plane ka' sibica.

ja

pre 5 godina

Pa ja sam ne zivim u Juznoj Koreji vec u Srbiji i nisam sigurna koliko zelim decu. Ne zato sto sam bolesni karijerista, vec zato sto ne zelim brak. Prosto, nigde oko sebe ne vidim ljude koji su srecni u brakovima... ili se trpe ceo zivot zbig dece, finansija, navike ili cega god, ili jedno vreme zive lepo a posle krenu da pucaju i krenu jako ruzne epizode ili u najidealnijem slucaju postanu najbolji drugari... najsrecniji ljudi koji su u braku su oni koji su zbog posla prostorno odvojeni, pa se vidjaju vikendom ili jednom u nikad, a to za mene nije brak... Iz tih razloga ne zelim da budem u braku. A sto se tice dece, zelela bih ih, ali mislim da je sebicno svesno od starta detetu oduzeti jednog roditelja, samo zarad sopstvene zelje da se bude roditelj

Bili

pre 5 godina

Usvajamo americki princip, ako nesto lose zapocnes, nemoj to da ispravis, nego uradi dodatni posao da saniras posledice...
Tako meni, kao muskarcu, izgledaju zakoni o rodnoj ravnopravnosti.
Svez sam otac, saradjivao da mnogim zenama i muskarcima i ovako posmatram ovu temu:
Zene mogu da urade svaki posao kao i muskarci;
Zene nisu diskriminisane dok se skoluju;
Zene diskriminisu zbog porodiljskog odsustva...

Glupi zakoni uopste nisu resenje. Potrebno je samo smanjiti porodiljsko na 6 meseci, za zene, uvesri 6m za muskarce i to je to. Ako si se udala za dijabolu, ti si kriva...

Tekonakousput

pre 5 godina

Ja izgubila posao posle prve trudnoce, sada guram drugu trudnocu, muz srecom napredovao u medjuvremenu pa uspevamo sa jednom platom. Inace da ja radim, decu bih vidjala par sati dnevno i vikendom, ovako sam bar zadovoljna d dok su bas mali budem uz njih. Ne bih volela da ih bake i dede vaspitavaju, jer su jako popustljivi i deca bi sigurno bila razmazena, a onda dzaba meni karijera i sve, ako ne napravimo ljude od njih, tako da za full time posao moram da se strpim jos malo.

uzas

pre 5 godina

@Milan
Ufff, kako to gordo zvuči - stvoriti novog čoveka! Seksaš se i eto novog čoveka! A kakav će to čovek biti, e to je pitanje..ako su roditelji tvog stava ili ako si ti roditelj, jadno dete i jadan je takav čovek..

uzas

pre 5 godina

@Milan
vidi se da si mali covek! ima milion razloga zbog kojih zene svesno odlucuju da nemaju decu i to je njihova stvar! nismo svi rođeni da bismo se razmnozili!

Crudelta

pre 5 godina

Postujem svaciju odluku da li zeli potomstvo ili ne, ali iskreno meni je malo glupo razmisljanje da ceo zivot provedes radeci uglavnom za drugog. Zaradices mrvicu njihovog bogatstva i bices srecan perifernim stvarima. Cak iako zaradis ogromne pare opet kad dodjes do kraja one ti ne mogu pozeleti dobro jutro, javiti se na telefon, reci da te vole ili cisto da popricaju sa tobom. Pa i sve to sto ustedite ostace blizoj rodbini sa kojom mozda i niste imali kontakt ili cak drzavi kod koje ste proveli npr ceo radni vek i onda ja bih se zapitao zasto sam uopste i postojao.

vazi

pre 5 godina

ma super. zrtvujes se osnovnog ljudskog nagona - da produzis vrstu da bi zaradio nekom vlasniku kompanije novac satiruci se od 8 do 22 a za taj rad zaradices eventualno neki golubarnik od stana i par krpica. odlican izbor.

Nikola

pre 5 godina

Kada sam video razliku u vaspitanosti, znanjima i razvijenosti dece koja odrastaju uz majku koja ne ide na posao i radi sa decom u svakom smislu i ovih gde oba roditelja rade na poslu, ne pada mi na pamet da kod mene zena ide na posao. Jednostavno su 5x bolja deca u mom okruzenju gde je majka kuci. Volim ja da razmisljam moderno, karijera, uspesna poslovna zena i te slike ali mi je praksa pokazala sta je bolje za decu.

mili vanili

pre 5 godina

Dete je nesto najdragocenije u zivotu, imas se za sta boriti i za koga da zivis.Nek se ne sekiraju devojke, naradice se dobro do penzije ako je docekaju....Bice im dosta poslova, rokova, nadrndanih sefova.Sve prodje to malo bice iza tebe ostaje a Juznoj Koreji ce severni sused popraviti demografiju.

svinavijamozazvezdu

pre 5 godina

Dete sam rodila posto sam vec napravila karijeru, i bila ozbiljno posvecena poslu i dobra u onome sto radim. Lepo je i to.
Ali, nema karijere koja se moze uporediti sa: " Volim te,
mamice."

Zoki

pre 5 godina

Umesto da uzivaju u stvaranju porodice, odgajanju deteta dok muskarac dirinci za njih, eto im naturena i prisiljena jednakost koja uopste i nije korisna. Nek se suse od posla.

D

pre 5 godina

Da se ne lazemo.Danas je luksuz da zena sedi kod kuce i odgaja decu.To mogu one koju su se baaas dobro udale ili imaju bogate roditelje koji ih finansiraju.Prosecna porodica mora da ima oba zaposlena roditelja da bi opstali.Lepo je to kad se nekom posreci,svaka bi zena radije sedela kuci s decom,dok muz radi i obezbedjuje sve u fulu,nego da je gazi neki nadrndani sef.Takvih srecnica je malo,ostale su rastrzane izmedju obaveza deca-posao.

Milioner

pre 5 godina

Potvrda da je ženama sve otežano i mnogo toga onemogućeno. Em više rade, em brže rade, em su manje plaćene, em nose bebu 9 meseci, porađaju se, doje, kupaju-presvlače-nose, em po kući rintaju, em učile na fakultetima, em ih spopadaju nasilni muškaci, em teže dolaze do posla... To je realnost. Rodiš se kao žensko i imaš takav život.
(Pamela, 20. avgust 2018 12:04)

Same ste to htele. Pokrenule feminizam, tražile mogućnosti za posao i jednakost. Sad kad je tu kukate da vam je mnogo a pre toga malo obaveza.

dragan

pre 5 godina

pa ne vole odgovornost.
olenjile se. a za decu kao prvo moraš ih želeti i voleti. a ne jebeni Samsung telefon i pijančenja po kafanama i žurkama.

Milan

pre 5 godina

Stalno se izbacuju clanci koji govore o ženama koje svesno ne žele potomstvo.
To je kada se bira malo za veliko. Stvoriti platu i kupiti krpice, kola... ili stvoriti novog čoveka.

grrr

pre 5 godina

ja da sam zensko nikad nebi radio.moj pradeda je imao troje dece bili on i baba seljaci.deda imao dvoje bio veterinar baba cuvala tatu i tetku pa mene i sestru.tata i mama rade.i sta sad po toj logici ja i zena treba dva posla da radimo i nema ko decu da mi cuva jer mama i tata jos rade.treba restertovati sistem

Nikola

pre 5 godina

Kada sam video razliku u vaspitanosti, znanjima i razvijenosti dece koja odrastaju uz majku koja ne ide na posao i radi sa decom u svakom smislu i ovih gde oba roditelja rade na poslu, ne pada mi na pamet da kod mene zena ide na posao. Jednostavno su 5x bolja deca u mom okruzenju gde je majka kuci. Volim ja da razmisljam moderno, karijera, uspesna poslovna zena i te slike ali mi je praksa pokazala sta je bolje za decu.

Zoki

pre 5 godina

Umesto da uzivaju u stvaranju porodice, odgajanju deteta dok muskarac dirinci za njih, eto im naturena i prisiljena jednakost koja uopste i nije korisna. Nek se suse od posla.

Pex

pre 5 godina

Koje vrednosti bokte....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Leonardo, 19. avgust 2018 21:11)

Al zato koristis Samsung telefon, gledas u LG panele (ne samo tv nego i kod mnogih drugih proizvodjaca koji ih koriste), vozis Kia, Hyundai kao i jos mnogo drugih primera.

vazi

pre 5 godina

ma super. zrtvujes se osnovnog ljudskog nagona - da produzis vrstu da bi zaradio nekom vlasniku kompanije novac satiruci se od 8 do 22 a za taj rad zaradices eventualno neki golubarnik od stana i par krpica. odlican izbor.

jasamaja

pre 5 godina

Žena nikada neće biti ravnopravna sa muškarcem. Uvek joj ostaje uloga domaćice i majke koje moraju da budu ispred karijere, jer naprosto ako nije tako, ako se kao muškarac posveti poslu a u svojoj kući bude samo gost i vikend roditelj biće okarakterisana od okoline kao loša žena, a povrh svega ubiće je griža savesti da li je to vredno zapostavljanja dece i neučestvovanja aktivno u njihovom odrastanju što svaki muškarac radi ali njima se to ne zamera. Niti ima grižu savesti.

mili vanili

pre 5 godina

Dete je nesto najdragocenije u zivotu, imas se za sta boriti i za koga da zivis.Nek se ne sekiraju devojke, naradice se dobro do penzije ako je docekaju....Bice im dosta poslova, rokova, nadrndanih sefova.Sve prodje to malo bice iza tebe ostaje a Juznoj Koreji ce severni sused popraviti demografiju.

Milioner

pre 5 godina

Potvrda da je ženama sve otežano i mnogo toga onemogućeno. Em više rade, em brže rade, em su manje plaćene, em nose bebu 9 meseci, porađaju se, doje, kupaju-presvlače-nose, em po kući rintaju, em učile na fakultetima, em ih spopadaju nasilni muškaci, em teže dolaze do posla... To je realnost. Rodiš se kao žensko i imaš takav život.
(Pamela, 20. avgust 2018 12:04)

Same ste to htele. Pokrenule feminizam, tražile mogućnosti za posao i jednakost. Sad kad je tu kukate da vam je mnogo a pre toga malo obaveza.

beži_bre_odavde

pre 5 godina

Ma jeste, razvijena zemlja južna koreja 50 godina ispred Srbije, ima baš takve slučajeve gde majka hoće i decu i da radi kao da sama dobije to dete i sama mora da mu sve obezbedi.
Imaju oni jos kako normalne zakone, lepo porodiljsko godinu dana min., a otac će da radi, ako on ne može da zaradi za njih dvoje nešto je debelo trulo u državi J. Koreji, sami sebe hoće da istrebe.

key and peele

pre 5 godina

taman ce severnjaci da nadomeste manjak, kad maknu onog dijabolika. jeftina radna snaga, manje obrazovana, dace im plate bolje nego pod kimom i natalitet ima da plane ka' sibica.

Crudelta

pre 5 godina

Postujem svaciju odluku da li zeli potomstvo ili ne, ali iskreno meni je malo glupo razmisljanje da ceo zivot provedes radeci uglavnom za drugog. Zaradices mrvicu njihovog bogatstva i bices srecan perifernim stvarima. Cak iako zaradis ogromne pare opet kad dodjes do kraja one ti ne mogu pozeleti dobro jutro, javiti se na telefon, reci da te vole ili cisto da popricaju sa tobom. Pa i sve to sto ustedite ostace blizoj rodbini sa kojom mozda i niste imali kontakt ili cak drzavi kod koje ste proveli npr ceo radni vek i onda ja bih se zapitao zasto sam uopste i postojao.

mame@karijera

pre 5 godina

Zahvalan sam do neba sto mi je zena rodila dete pored svoje fenomenalne karijere. Medjutim, kad sam video koji tretman karijerno uspesna zena u toku trudnickog/porodiljskog dozivljava od muskih kolega, sramota me je kao muskarca. Medjutim, kao muz joj pruzam podrsku i ucestvujem maksimalno u “kucnim” poslovima i oko deteta samo da bi ona mogla da se izbori sa ocekivanjima kolega, firme i klijenata. E sad, dve karijere i maleno zlato...izboricemo se :) p.s. zene udruzite se malo za bolja prava i zastitu zena na radu.

svinavijamozazvezdu

pre 5 godina

Dete sam rodila posto sam vec napravila karijeru, i bila ozbiljno posvecena poslu i dobra u onome sto radim. Lepo je i to.
Ali, nema karijere koja se moze uporediti sa: " Volim te,
mamice."

Zaposlena singl mama dva dečaka

pre 5 godina

Teško. Fizički iscrpljujuće, uz stalnu grižu savesti što ostavljam decu i konstantno preispitivanje da li radim sve kako treba, da li sam pogrešila, gde sam pogrešila, kakve će posledice po njih ostaviti moje greške i to što me je bilo nedovoljno u njihovom životu dok su bili mali.

ja

pre 5 godina

Pa ja sam ne zivim u Juznoj Koreji vec u Srbiji i nisam sigurna koliko zelim decu. Ne zato sto sam bolesni karijerista, vec zato sto ne zelim brak. Prosto, nigde oko sebe ne vidim ljude koji su srecni u brakovima... ili se trpe ceo zivot zbig dece, finansija, navike ili cega god, ili jedno vreme zive lepo a posle krenu da pucaju i krenu jako ruzne epizode ili u najidealnijem slucaju postanu najbolji drugari... najsrecniji ljudi koji su u braku su oni koji su zbog posla prostorno odvojeni, pa se vidjaju vikendom ili jednom u nikad, a to za mene nije brak... Iz tih razloga ne zelim da budem u braku. A sto se tice dece, zelela bih ih, ali mislim da je sebicno svesno od starta detetu oduzeti jednog roditelja, samo zarad sopstvene zelje da se bude roditelj

budućnost je spremna

pre 5 godina

Nebitno. Veštačke materice, skupljanje reproduktivnog materijala, možda materica kao posao, transgenetska unapredjenja ploda. Sve je to rešivo, čovek će da šljaka 200 sat barem 200 godina neprekidno (i neće da ima ništa).

Tekonakousput

pre 5 godina

Ja izgubila posao posle prve trudnoce, sada guram drugu trudnocu, muz srecom napredovao u medjuvremenu pa uspevamo sa jednom platom. Inace da ja radim, decu bih vidjala par sati dnevno i vikendom, ovako sam bar zadovoljna d dok su bas mali budem uz njih. Ne bih volela da ih bake i dede vaspitavaju, jer su jako popustljivi i deca bi sigurno bila razmazena, a onda dzaba meni karijera i sve, ako ne napravimo ljude od njih, tako da za full time posao moram da se strpim jos malo.

sempervivum

pre 5 godina

Што ти је капитализам... Добровољно ропство. Посао као дрога.
С друге стране, неке жене постају робови своје деце.

Tata

pre 5 godina

Teško. Fizički iscrpljujuće, uz stalnu grižu savesti što ostavljam decu i konstantno preispitivanje da li radim sve kako treba, da li sam pogrešila, gde sam pogrešila, kakve će posledice po njih ostaviti moje greške i to što me je bilo nedovoljno u njihovom životu dok su bili mali.
(Zaposlena singl mama dva dečaka, 19. avgust 2018 21:18)

Nisi pogresila nista, niti ces. Vi zene instiktivno znate koliko je dovoljno da budete u zivotu dece te sta im treba, i sigurno necete dopustiti da ona budu uskracena.
Tako da sama cinjenica da nisi dala otkaz znaci da radis sve kako treba :)

Pamela

pre 5 godina

Potvrda da je ženama sve otežano i mnogo toga onemogućeno. Em više rade, em brže rade, em su manje plaćene, em nose bebu 9 meseci, porađaju se, doje, kupaju-presvlače-nose, em po kući rintaju, em učile na fakultetima, em ih spopadaju nasilni muškaci, em teže dolaze do posla... To je realnost. Rodiš se kao žensko i imaš takav život.

Bili

pre 5 godina

Usvajamo americki princip, ako nesto lose zapocnes, nemoj to da ispravis, nego uradi dodatni posao da saniras posledice...
Tako meni, kao muskarcu, izgledaju zakoni o rodnoj ravnopravnosti.
Svez sam otac, saradjivao da mnogim zenama i muskarcima i ovako posmatram ovu temu:
Zene mogu da urade svaki posao kao i muskarci;
Zene nisu diskriminisane dok se skoluju;
Zene diskriminisu zbog porodiljskog odsustva...

Glupi zakoni uopste nisu resenje. Potrebno je samo smanjiti porodiljsko na 6 meseci, za zene, uvesri 6m za muskarce i to je to. Ako si se udala za dijabolu, ti si kriva...

uzas

pre 5 godina

@Milan
vidi se da si mali covek! ima milion razloga zbog kojih zene svesno odlucuju da nemaju decu i to je njihova stvar! nismo svi rođeni da bismo se razmnozili!

uzas

pre 5 godina

@Milan
Ufff, kako to gordo zvuči - stvoriti novog čoveka! Seksaš se i eto novog čoveka! A kakav će to čovek biti, e to je pitanje..ako su roditelji tvog stava ili ako si ti roditelj, jadno dete i jadan je takav čovek..

Your name

pre 5 godina

Nakon pet godina rada u kompaniji ostala sam u drugom stanju. Po isteku porodiljskog,kompanija odlučuje da mi neda produžetak ugovora. Već šest meseci tražim posao i na jednom razgovoru za posao čovek menja momentalno govor tela i zainteresovanost za dalji razgovor pri pomenu malog deteta. Nikad ne bih menjala dosadašnje odluke, ali imati karijeru u Srbiji uz materinstvo je jako teško.

D

pre 5 godina

Da se ne lazemo.Danas je luksuz da zena sedi kod kuce i odgaja decu.To mogu one koju su se baaas dobro udale ili imaju bogate roditelje koji ih finansiraju.Prosecna porodica mora da ima oba zaposlena roditelja da bi opstali.Lepo je to kad se nekom posreci,svaka bi zena radije sedela kuci s decom,dok muz radi i obezbedjuje sve u fulu,nego da je gazi neki nadrndani sef.Takvih srecnica je malo,ostale su rastrzane izmedju obaveza deca-posao.