Kira Najtli ne dozvoljava ćerki da gleda "Pepeljugu" i "Malu sirenu"

Petak, 19.10.2018.

14:04

Izvor: Super žena

Kira Najtli ne dozvoljava æerki da gleda "Pepeljugu" i "Malu sirenu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Maja

pre 5 godina

Ja Pepeljugu nikada nisam dozivljavala kao neku nesrecnu devojku koja ima srece da se uda za princa..
Meni je njena dobrota,neiskvarenost,umilnost i lepota dar koji je dobio princ. Oni su se zavoleli dok ona nije ni znala da je on princ..pre svega oni su dobre i ciste duse koje zasluzuju jedno drugo.
Izgleda da svako to gleda svojim umom,ne srcem..moja omiljena je Magareca koža

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

@kraljica, 21. oktobar 2018 11:56

Narodne bajke.. autor nepoznat, iznikle iz tradicije i iskustva naroda. E sad.. svaka bajka nosi pouku, a ono što se promenilo jeste samo naše tumačenje. Nisu se bajke odjednom iskvarile, nego mi odrasli nalazimo ono što trazimo. Razmislimo o nama samima

kraljica

pre 5 godina

Ne treba potcjenjivati uticaj bajki u formiranju stavova, i to vrlo često na nesvjesnom nivou. Zar nismo toliko puta pročitali zamjerke kako žene traže "princa na bijelom konju"? Mada, nije da nisu i muškarci tome podložni:) Na primjer, u bajkama raznih naroda, pa tako i našeg, često najmlađi sin (posljednji u hijerarhiji), neki siromašak ili tome slično, ubije aždaju ili izvrši neki zadatak za kralja i narod, pa mu ovaj da kao nagradu kćerku princezu za ženu. Vidite li sličnost sa prilično raširenim obrascem kod naših muškaraca, koji podsvjesno očekuju da su im žene dužne uzvratiti seksom već samim tim što su kao "dobri momci" ili su stalno ljuti i prigovaraju poznatim i nepoznatim ljepoticama što nisu birale nekog iz radničke klase ili siromaška, tj. njih lično. Ne tvrdim da svi to rade, ali je iz mnogih komentara na ove i slične tekstove to i više nego očigledno. Uostalom, ima i takvih koji su iz rečenih frustracija počinili masovna ubistva (npr. onaj dečko Eliot Rodžer), pa vi sad vidite:)

Upadachurech

pre 5 godina

"Princeza u papirnoj kesi" Roberta Manča,vredi pročitati.O devojčici koja je otkačila princa jer je bio kreten koga je zanimalo samo kako ona izgleda. Moja ćerka je gledala i Diznija, čitala ove klasične bajke, ali ova knjiga joj je najdraža. Dobro je.

Sabre

pre 5 godina

Istina je da nam je ugradjena svest o tome da “cekamo svog princa koji ce nas spasiti”. Kao neka neocekivana sila koja dolazi i resava stvari. Ovo uopste nije pitanje feminizma vec zdravog razuma. Uopste nije vazno da li se ceka princ ili princeza, musko ili zensko. Zivot i ljubav funkcionisu razlicito od onog sto je opisano u bajkama. Mislim da treba menjati tu svest zbog zena i muskaraca.
(ana, 20. oktobar 2018 11:27)

Ima jedna simpaticna slika sa klincem i klinkom gde pisu u fazonu kako su pornici i Dizni upropastili veze, on je u fazonu "Where is my insatiable w..." a ona "Where is my prince charming?" Ima istine, svakako, ali mislim da je odraz niske (prevashodno emotivne) inteligencije dozvoliti sebi da kao iole odrasla osoba imas tripove koji si pokupio iz decijih (i ne tako decijih) bajki koje su napisane pre vise stotina godina.

Nekad Bo a sada Boo jer mi maznuše nik

pre 5 godina

да је мужевност лоша, маса деце (посебно дечака) која расте без очева, била би боља. међутим није. неретко су склони депресији, агресији па и криминалу. драга Кира, неће твојој ћеркици ништа да фали и да сачека помоћ мушкарца, и да каже да нешто не може, и да учини неки ( неки! не да иде под нож пластичног хирурга не би ли њен изабраник био задовољнији) уступак зарад свог партнера. мужевност треба свету. кад смо постале толико блесаве па форсирамо тврдњу да све можемо саме? сви све можемо сами. али је супер кад то радимо заједно

T

pre 5 godina

Jako mi je krivo što su mnoge poznate žene i radikalne feministkinje danas totalno iskrivile ono što feminizam zaista jeste i učinile da on za mnoge postane uvreda. Ja sam feministkinja, ali se slažem sa većinom ovde izrečenog, odrasla sam uz Diznijeve filmove (desi se da ih gledam i sad kao odrasla), ništa mi ne fali i smatram da je ovo njeno potpuno pogrešno jer onda deci treba zabraniti sve filmove i serije jer iz svega mogu naučiti nešto pogrešno. Generalno, ovo totalno odvajanje polova kom stremimo je bezveze jer smo stvoreni da živimo zajedno i da se volimo, da se žrtvujemo jedni za druge, a ne da stvaramo atmosferu u kojoj je jedan pol bolji od drugog.

Vagica

pre 5 godina

Zašto su se mnogi opet našli lično uvređenima? Gledala sam sve crtane, sve filmove, pročitala sve knjige do kojih sam uspela doći, i ispala sam ovakva kakva sam. Deca nisu debili, ali su kao sunđeri. Ne utiče na njih toliko to što gledaju i čitaju, koliko utiču roditelji i ponašanje roditelja. Njena stvar je da li će detetu i šta dozvoljavati i može da bira.

ana

pre 5 godina

Istina je da nam je ugradjena svest o tome da “cekamo svog princa koji ce nas spasiti”. Kao neka neocekivana sila koja dolazi i resava stvari. Ovo uopste nije pitanje feminizma vec zdravog razuma. Uopste nije vazno da li se ceka princ ili princeza, musko ili zensko. Zivot i ljubav funkcionisu razlicito od onog sto je opisano u bajkama. Mislim da treba menjati tu svest zbog zena i muskaraca.

Eidos

pre 5 godina

Ludilo feminizma uzima mah sve vise..Ako zele toliko da su samostalne,eno im rudnici,naftne platforme,bojna polja itd. pa neka samostalno odradjuju sve to.Cinjenica je da smo jedni drugima potrebni,tako da ova separacije polova po jasnim granicama je ne samo besmislena,vec i opasna.

BobmarkSRB

pre 5 godina

Prenosi svoje flustracije malom detetu ...nije fer...svakome je potreban oslonac , tako brak funkcionise ...mojoj zeni znaci moja podrska i oslonac koji joj pruzam ali i meni je od neprocenjivog znacaja i pomoci oslonac koji imam kod nje i to sto mogu da se pouzdam u nju ...jedini je problem pronaci pravu osobu za to ali to ide uz sazrevanje uz puno licne srece !!!

zena

pre 5 godina

Gledala sam pepeljugu kad sam imala četiri godine, i sta sam tad jos primetila. Princ se zaljubio u Pepeljugu jer je bila najlepša na balu. Nije znao da je vredna i dobra. Niti se igde pominje da je bio oduševljen nakon razgovara sa njom....Nije ni cudno sto je danas najvaznija frizura i haljina za vecernji izlazak, a ne oni sto nosiš u sebu. Uz Kiru sam.

Pepeljuga koja je izgubila cipelicu

pre 5 godina

Hocu reci cak i ako ti ne treba spasavanje, kad prolazis pored zeljenog muskarca spotakni se, nakaslji, baci se u nesvest, slomi stiklicu, sam cin pomaganja ce njemu biti malo herojsko delo i moze biti pocetak neceg drugog... :)
(cvexi, 20. oktobar 2018 00:46)

Da dobar savet.

Pokušala sam da i tako (ne baš bukvalno padanje u nesvest 😂) skrenem pažnju željenom muškarcu da me napokon primeti.... I jesam... Pretpostavljam da misli da sam najtrapavija žena koju je upoznao,ali neka, bar sam pokušala.

Inače i dan danas volim da pročitam dobre bajke i pogledam crtaće. E sad ko kako ih i shvati,meni su bajke poučne na pozitivan način.

Sanja

pre 5 godina

Moje iskustvo je takvo da zene koje iskljucivo odrastu na Malim sirenama, Snezanama, Uspavanim lepoticama, kako rastu, a prelaze samo na Dzejn Ejr (ili za cim se vec danas luduje, Sumrakom, Tri boje sive?), da ne pominjem filmove i serije, svoje stavove dosta oblikuju prema nametnutim idejama - da su one pasivne i da neko treba da ih spase uprkos svim preprekama oko njih (koje i one delimicno stvaraju). Cekaju da se za njih zainteresuje neko ko im po njihovim standardima (princ) odgovara. Pa tek ako on pokaze interesovanje, onda se one usudjuju da se zaljube... i naravno, kao u pomenutim pricama krece drama. KOliko je njih singl i u losim vezama? Jako jako mnogo. Singl cekaju princa, a one u losim vezama ga trpe, samo zato sto je "princ" i sto ne mogu same.

Ako mislite da su za decu bajke smao bajke, varate se. One im pomazu da formiraju svoju sliku o svetu. Kad na to dodate lose brakove njiovih roditelja (cesto los izbor partnera od strane majke), dobijate sta dobijate.

Rasla sam uz jaku, samohranu majku, koja mi je od malih nogu pokazivala primerom sta sve jedna zena moze. I nije bila singl, imala je ravnopravne partnere, s tim sto sam joj ja uvek bila na prvom mestu. Meni su Snezane i Pepeljuge bile dosadne. Ima toliko drugih prica na kojima deca mogu da porastu, vazan je izbor.

Naravno da deca mogu da gledaju/citaju i te bejke jednom kada u ponudi imaju i nesto drugo. Vazno je KAKO to citaju i gledaju, vazno je KAKVE roditelje imaju.

Maka

pre 5 godina

A Uspavanu lepoticu? Eto, tu postoji Grdana, jedna vrlo samostalna, odlučna i moćna žena. Kira me na nju podseća. Kako deci upropastiti detinjstvo i pokvariti im magiju odrastanja.

činjenice, zašto smo ovakvi

pre 5 godina

Jesu iskompleksirane feministice ali makar ne uništavaju decu od malena napetošću, histerijom i nervozom i ne stvaraju im anksioznost i poremećaje kao majke kod nas.

Pepeljuga

pre 5 godina

Ako želite da vam dete bude samostalno naucite ga da vozi bicikl i rolere, naucite ga kako ze odvrću i zavrću šrafovi, kako se sprema soba, kako se baca djubre, kako se popravlja polomljena igračka... Ostavite ih da gledaju crtane filmove. Kako bre vi ispadoste tako razumni a gledali ste upravo te crtaće? Obožavam Toma i Dzerija i Pticu tkacicu a zamislite nisam postao ni zloban ni nasilan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Realnost i to surova, 20. oktobar 2018 07:20)

Bravo za komentar, ne bih imala šta da dodam bilo bi suvišno.

pera

pre 5 godina

Zena ima pravo da vaspita svoje dete kako zeli. Vidim samo pozitivnu stvar u tome da zeli dete da nauci da bude samostalna i jaka osoba u danasnjem svetu! Bravo na tome

da vaspita svoje dete? A to dete nije i dete njenog muza, sta on nema pravo da ga vaspita?Da, ima pravo da je nauci, da je nauci da joj ne treba muskarac, a mama ce da joj ostavi pare, pa ce moci date da se bahati.A kad kazes ovo da bude jaka u danasnjem svetu. sta danasnje vreme mnogo tesko. sta da je rodjena za vreme rata pa pusku da mora da nosi, ili jos ranije kada nije imalo hleba da se jede, gde si bogat bio ako alevu papriku imas. Eee mnogo vam mozgove napunili da ste bitne pa se isprdjujete, ali proci ce i vase vreme, jer muskarac kada je bio glavni je pre svega mislio na zenu a vi na nista ne mislite.

GRM

pre 5 godina

@grabs popcorn ja ne znam sta si htio da kazes sa tom pricom al ja sticem utisak da osobu kojoj i posle 12 duseka smeta jedno malo zrno graska treba odma odstraniti iz svog zivota, jer nikad zadovoljna nece biti.

GRM

pre 5 godina

Prvo ni meni se ne svidja poruka al ko sto neko rece eo ispdosmk koliko toliko normalni i pored ovako lose prirode. Drugo nikad princ nece cistacicu ozeniti u realnosti.

Realnost i to surova

pre 5 godina

Zena ima pravo da vaspita svoje dete kako zeli. Vidim samo pozitivnu stvar u tome da zeli dete da nauci da bude samostalna i jaka osoba u danasnjem svetu! Bravo na tome
(ja7, 19. oktobar 2018 23:29)

Ako želite da vam dete bude samostalno naucite ga da vozi bicikl i rolere, naucite ga kako ze odvrću i zavrću šrafovi, kako se sprema soba, kako se baca djubre, kako se popravlja polomljena igračka... Ostavite ih da gledaju crtane filmove. Kako bre vi ispadoste tako razumni a gledali ste upravo te crtaće? Obožavam Toma i Dzerija i Pticu tkacicu a zamislite nisam postao ni zloban ni nasilan.

Realnost i to surova

pre 5 godina

To i nisu price za decu.
Za bajke brace Grimm da i ne govorim, to je cisti horor.
Danas ima puno prikladnijih prici i crtanih za decu, da ne izrastu u psihopate kao sto smo mi.
(Radomir, 19. oktobar 2018 22:49)

Ako si ispao psihopata idi na psihijatriju, potraži pomoć. Bar znas svoju dijagnozu za razliku od drugih, lakse ćeš je rešiti. Nemoj ovde da troluješ.

trajce

pre 5 godina

Pa što si onda prihvata uloge žena koje se beznadežno zaljubljuju? Ljubav očigledno za tebe ništa ne znači, nema žrtvovanja za ljubljenu osobu što se tebe tiče.
Odgovarali ti je da se prvo probiješ u "okrutnom mu#jom svetu", pa sada soliš pamet feminizmom.

Realnost i to surova

pre 5 godina

Svet je okrenut naopačke. Ostavite crtane filmove deci. To što ti kao matora vidiš Pepeljugu, Snezanu i Malu sirenu tako kako ih vidis je posledica uticaja spoljne sredine tokom odrastanja. Dete od tri godine nema pojma o čemu ti pričaš.

Pedja

pre 5 godina

Zene treba da su samostalne i svoje kao sto i jesu,ali koliko god jake bile htele to da priznaju ili ne treba im muski jak oslonac da mogu da se naslone naprave pauzu pa nastave. To je priroda isto kao sto muskarcu treba nezanost i prisnost koju samo zena daruje. Po mom misljenju je to sve sto treba i jednima i drugima.

No1e

pre 5 godina

Tako je! Ali je ok da Elsa u nastavku Ledenog Kraljevstva (Frozen 2) ima devojku??? To je ok? Politična korektnost gora od fašizma!
Od kada prasići voze auto kao u Pepi Prase? Svinje ne mogu da voze, dete će tražiti kod babe svinju da je vozi do centra sela, a baba će se ljutiti jer to nije moguće...
A Uspavana Lepotica? Ubija aždaju da dođe do devojke! Ej, ubio je životinju i to retku! Pa mogli smo da joj se divimo a ovako... Kakvu posluku porati?

cvexi

pre 5 godina

Cek cek, ako se Pepeljuga sama spasi sta ce princ da radi? Mnogi muskarci su postigli velike stvari zrtvujuci se za svoj dom i porodicu, i generalno naci nesto za sta se vredi zrtvovati je velika stvar za svakog muskarca. Lako je videti koliko muskarci mogu biti privrzeni ideologiji, religiji, stranci, i koliko cesto su spremni da poginu u to ime (ne pricam o danasnjim Srbima :P ). Hocu reci cak i ako ti ne treba spasavanje, kad prolazis pored zeljenog muskarca spotakni se, nakaslji, baci se u nesvest, slomi stiklicu, sam cin pomaganja ce njemu biti malo herojsko delo i moze biti pocetak neceg drugog... :)

ja7

pre 5 godina

Zena ima pravo da vaspita svoje dete kako zeli. Vidim samo pozitivnu stvar u tome da zeli dete da nauci da bude samostalna i jaka osoba u danasnjem svetu! Bravo na tome

Millennium

pre 5 godina

Ok, zaljubljen sam u nju još od Bend It Like Beckham. Gledao sam svaki njen film. Ali mislim da već počinje da preteruje. Neka mi nađe jednu devojku koja je postala sponzoruša zato što je gledala Pepeljugu? U tom uzrastu je za decu to samo bajka. Niti oni vide princa kao lovatora niti Pepeljugu kao nekoga ko juri za parama. A neka ideja postaje totalitarna čim krenu zabrane, ma koliko one delovale naivne i bezazlene.

Radomir

pre 5 godina

To i nisu price za decu.
Za bajke brace Grimm da i ne govorim, to je cisti horor.
Danas ima puno prikladnijih prici i crtanih za decu, da ne izrastu u psihopate kao sto smo mi.

grabs popcorn

pre 5 godina

Iako sam muško slažem se sa glumicom, i sam sam to primetio i nekako mi smeta, čitam ćerkici "princezu na zrnu graška", traži se snajka za sina pa ispod 12 dušeka stavila svekrva zrno graška da vidi da li će pravoj princezi to da smeta, da je žulja, kad se utvrdilo da nije mogla da spava onda su shvatili da je ona prava princeza i da je prava žena za njega. Znači priča nema nikakvu poruku, tj ima je ali je pogrešna na mnogo načina.

Nikola

pre 5 godina

Aha...

A poruka iz Pepeljuge da dobre, vredne i poštene devojke bivaju nagrađene za svoje vrline, i to je glupost, zar ne?

Ili ona iz Male Sirene da se za ljubav treba boriti svim silama, ma kako velike razlike postojale među zaljubljenima? Glupost?

Siffredi

pre 5 godina

Dijagnoza koju gospodja ima je?
Gospodja misli da je bolje dete zadojiti feminizmom nego ga pustiti da gleda crtani, razonodi se i zabavi... Crvenkapa je takodje sigurno na crnoj listi jer lovac ubije vuka a to se protivi zivotinjskim pravima. Snezanine orgije takodje ne dolaze u obzir.
Treba nama jedan dobar restart, no dobro misljenje je kao du*e, svako ga ima...

Бабинџем

pre 5 godina

До сад ми је била јако симпатична, али ето, једна изјава и све се окрене ко палачинка.

lev

pre 5 godina

Ja mom detetu necu da dam da gleda ni jedan diznijev crtac. U njima je ljubav potpuno pogresno predstavljena. Predstavlja se da se ljubav dobija borbom za nju i dokazivanjem iste, sto je potpuno pogresno. I dan danas pokusavam da se borim i dokazem svoju ljubav prema nekome i da podsvesno ocekujem da mi onda ona bude uzvracena. Medjutim, u realnosti, ako je kliknulo, kliknulo je, i jedino obostrana ljubav je ljubav. E tek se za to vredi boriti onako kako je prikazano u crtacima. Ali ako cekas da ona kao u crtacima prvo "shvati" - ne shvati.

Toza Vampir

pre 5 godina

Ovo ponasanje se moze prihvatiti na dva nacina, oba su ispravna. Prvi je iz razloga sto dete treba lisiti lepih crtanih filmova zbog sve vece popularizacije blogerki i njima slicnih. Dok je drugi opet ispravan da sama treba svoj zivot uzeti u svoje ruke. Mada je veca verovatnoca da je ono prvo najveci razlog. Nazalost.

glupost

pre 5 godina

sta sad hoce da kaze? da svaka mala devojcica koja je gledala malu sirenu misli da treba da da svoj glas za muskarca?!? ne znam da li je uoucena ali moze da se gleda neki film ili crtani bez da imas potrebu da uradis bilo sta iz tog filma ili crtanog. sta sad mi svi koji smo gledali boj na kosovu mislimo da treba da oblavimo oklope i ubijamo jedni druge? ljudi moraju da shvate da deca nisu debili i nece pokusati da zapale raketu da bi stigli pricu trkacicu.....

QA

pre 5 godina

Kamo srece da muskarci ne daju semena feministkinjama pa da se resimo ovog problema u jednoj generaciji!!!
Plus uvek mi se gadi kada se glumica pravi pametna. Ona je preplaceni zabavljac a ne mislilac i sociolog. Ima bravo sto se mene tice da radi sa svojim detetom sta zeli. Ali da truje javno mnjenje nije ok!

Nikola

pre 5 godina

Aha...

A poruka iz Pepeljuge da dobre, vredne i poštene devojke bivaju nagrađene za svoje vrline, i to je glupost, zar ne?

Ili ona iz Male Sirene da se za ljubav treba boriti svim silama, ma kako velike razlike postojale među zaljubljenima? Glupost?

Millennium

pre 5 godina

Ok, zaljubljen sam u nju još od Bend It Like Beckham. Gledao sam svaki njen film. Ali mislim da već počinje da preteruje. Neka mi nađe jednu devojku koja je postala sponzoruša zato što je gledala Pepeljugu? U tom uzrastu je za decu to samo bajka. Niti oni vide princa kao lovatora niti Pepeljugu kao nekoga ko juri za parama. A neka ideja postaje totalitarna čim krenu zabrane, ma koliko one delovale naivne i bezazlene.

Realnost i to surova

pre 5 godina

Zena ima pravo da vaspita svoje dete kako zeli. Vidim samo pozitivnu stvar u tome da zeli dete da nauci da bude samostalna i jaka osoba u danasnjem svetu! Bravo na tome
(ja7, 19. oktobar 2018 23:29)

Ako želite da vam dete bude samostalno naucite ga da vozi bicikl i rolere, naucite ga kako ze odvrću i zavrću šrafovi, kako se sprema soba, kako se baca djubre, kako se popravlja polomljena igračka... Ostavite ih da gledaju crtane filmove. Kako bre vi ispadoste tako razumni a gledali ste upravo te crtaće? Obožavam Toma i Dzerija i Pticu tkacicu a zamislite nisam postao ni zloban ni nasilan.

grabs popcorn

pre 5 godina

Iako sam muško slažem se sa glumicom, i sam sam to primetio i nekako mi smeta, čitam ćerkici "princezu na zrnu graška", traži se snajka za sina pa ispod 12 dušeka stavila svekrva zrno graška da vidi da li će pravoj princezi to da smeta, da je žulja, kad se utvrdilo da nije mogla da spava onda su shvatili da je ona prava princeza i da je prava žena za njega. Znači priča nema nikakvu poruku, tj ima je ali je pogrešna na mnogo načina.

Realnost i to surova

pre 5 godina

Svet je okrenut naopačke. Ostavite crtane filmove deci. To što ti kao matora vidiš Pepeljugu, Snezanu i Malu sirenu tako kako ih vidis je posledica uticaja spoljne sredine tokom odrastanja. Dete od tri godine nema pojma o čemu ti pričaš.

Siffredi

pre 5 godina

Dijagnoza koju gospodja ima je?
Gospodja misli da je bolje dete zadojiti feminizmom nego ga pustiti da gleda crtani, razonodi se i zabavi... Crvenkapa je takodje sigurno na crnoj listi jer lovac ubije vuka a to se protivi zivotinjskim pravima. Snezanine orgije takodje ne dolaze u obzir.
Treba nama jedan dobar restart, no dobro misljenje je kao du*e, svako ga ima...

Pedja

pre 5 godina

Zene treba da su samostalne i svoje kao sto i jesu,ali koliko god jake bile htele to da priznaju ili ne treba im muski jak oslonac da mogu da se naslone naprave pauzu pa nastave. To je priroda isto kao sto muskarcu treba nezanost i prisnost koju samo zena daruje. Po mom misljenju je to sve sto treba i jednima i drugima.

QA

pre 5 godina

Kamo srece da muskarci ne daju semena feministkinjama pa da se resimo ovog problema u jednoj generaciji!!!
Plus uvek mi se gadi kada se glumica pravi pametna. Ona je preplaceni zabavljac a ne mislilac i sociolog. Ima bravo sto se mene tice da radi sa svojim detetom sta zeli. Ali da truje javno mnjenje nije ok!

glupost

pre 5 godina

sta sad hoce da kaze? da svaka mala devojcica koja je gledala malu sirenu misli da treba da da svoj glas za muskarca?!? ne znam da li je uoucena ali moze da se gleda neki film ili crtani bez da imas potrebu da uradis bilo sta iz tog filma ili crtanog. sta sad mi svi koji smo gledali boj na kosovu mislimo da treba da oblavimo oklope i ubijamo jedni druge? ljudi moraju da shvate da deca nisu debili i nece pokusati da zapale raketu da bi stigli pricu trkacicu.....

Realnost i to surova

pre 5 godina

To i nisu price za decu.
Za bajke brace Grimm da i ne govorim, to je cisti horor.
Danas ima puno prikladnijih prici i crtanih za decu, da ne izrastu u psihopate kao sto smo mi.
(Radomir, 19. oktobar 2018 22:49)

Ako si ispao psihopata idi na psihijatriju, potraži pomoć. Bar znas svoju dijagnozu za razliku od drugih, lakse ćeš je rešiti. Nemoj ovde da troluješ.

Бабинџем

pre 5 godina

До сад ми је била јако симпатична, али ето, једна изјава и све се окрене ко палачинка.

ja7

pre 5 godina

Zena ima pravo da vaspita svoje dete kako zeli. Vidim samo pozitivnu stvar u tome da zeli dete da nauci da bude samostalna i jaka osoba u danasnjem svetu! Bravo na tome

No1e

pre 5 godina

Tako je! Ali je ok da Elsa u nastavku Ledenog Kraljevstva (Frozen 2) ima devojku??? To je ok? Politična korektnost gora od fašizma!
Od kada prasići voze auto kao u Pepi Prase? Svinje ne mogu da voze, dete će tražiti kod babe svinju da je vozi do centra sela, a baba će se ljutiti jer to nije moguće...
A Uspavana Lepotica? Ubija aždaju da dođe do devojke! Ej, ubio je životinju i to retku! Pa mogli smo da joj se divimo a ovako... Kakvu posluku porati?

Radomir

pre 5 godina

To i nisu price za decu.
Za bajke brace Grimm da i ne govorim, to je cisti horor.
Danas ima puno prikladnijih prici i crtanih za decu, da ne izrastu u psihopate kao sto smo mi.

lev

pre 5 godina

Ja mom detetu necu da dam da gleda ni jedan diznijev crtac. U njima je ljubav potpuno pogresno predstavljena. Predstavlja se da se ljubav dobija borbom za nju i dokazivanjem iste, sto je potpuno pogresno. I dan danas pokusavam da se borim i dokazem svoju ljubav prema nekome i da podsvesno ocekujem da mi onda ona bude uzvracena. Medjutim, u realnosti, ako je kliknulo, kliknulo je, i jedino obostrana ljubav je ljubav. E tek se za to vredi boriti onako kako je prikazano u crtacima. Ali ako cekas da ona kao u crtacima prvo "shvati" - ne shvati.

cvexi

pre 5 godina

Cek cek, ako se Pepeljuga sama spasi sta ce princ da radi? Mnogi muskarci su postigli velike stvari zrtvujuci se za svoj dom i porodicu, i generalno naci nesto za sta se vredi zrtvovati je velika stvar za svakog muskarca. Lako je videti koliko muskarci mogu biti privrzeni ideologiji, religiji, stranci, i koliko cesto su spremni da poginu u to ime (ne pricam o danasnjim Srbima :P ). Hocu reci cak i ako ti ne treba spasavanje, kad prolazis pored zeljenog muskarca spotakni se, nakaslji, baci se u nesvest, slomi stiklicu, sam cin pomaganja ce njemu biti malo herojsko delo i moze biti pocetak neceg drugog... :)

trajce

pre 5 godina

Pa što si onda prihvata uloge žena koje se beznadežno zaljubljuju? Ljubav očigledno za tebe ništa ne znači, nema žrtvovanja za ljubljenu osobu što se tebe tiče.
Odgovarali ti je da se prvo probiješ u "okrutnom mu#jom svetu", pa sada soliš pamet feminizmom.

zena

pre 5 godina

Gledala sam pepeljugu kad sam imala četiri godine, i sta sam tad jos primetila. Princ se zaljubio u Pepeljugu jer je bila najlepša na balu. Nije znao da je vredna i dobra. Niti se igde pominje da je bio oduševljen nakon razgovara sa njom....Nije ni cudno sto je danas najvaznija frizura i haljina za vecernji izlazak, a ne oni sto nosiš u sebu. Uz Kiru sam.

Pepeljuga

pre 5 godina

Ako želite da vam dete bude samostalno naucite ga da vozi bicikl i rolere, naucite ga kako ze odvrću i zavrću šrafovi, kako se sprema soba, kako se baca djubre, kako se popravlja polomljena igračka... Ostavite ih da gledaju crtane filmove. Kako bre vi ispadoste tako razumni a gledali ste upravo te crtaće? Obožavam Toma i Dzerija i Pticu tkacicu a zamislite nisam postao ni zloban ni nasilan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Realnost i to surova, 20. oktobar 2018 07:20)

Bravo za komentar, ne bih imala šta da dodam bilo bi suvišno.

ana

pre 5 godina

Istina je da nam je ugradjena svest o tome da “cekamo svog princa koji ce nas spasiti”. Kao neka neocekivana sila koja dolazi i resava stvari. Ovo uopste nije pitanje feminizma vec zdravog razuma. Uopste nije vazno da li se ceka princ ili princeza, musko ili zensko. Zivot i ljubav funkcionisu razlicito od onog sto je opisano u bajkama. Mislim da treba menjati tu svest zbog zena i muskaraca.

Sanja

pre 5 godina

Moje iskustvo je takvo da zene koje iskljucivo odrastu na Malim sirenama, Snezanama, Uspavanim lepoticama, kako rastu, a prelaze samo na Dzejn Ejr (ili za cim se vec danas luduje, Sumrakom, Tri boje sive?), da ne pominjem filmove i serije, svoje stavove dosta oblikuju prema nametnutim idejama - da su one pasivne i da neko treba da ih spase uprkos svim preprekama oko njih (koje i one delimicno stvaraju). Cekaju da se za njih zainteresuje neko ko im po njihovim standardima (princ) odgovara. Pa tek ako on pokaze interesovanje, onda se one usudjuju da se zaljube... i naravno, kao u pomenutim pricama krece drama. KOliko je njih singl i u losim vezama? Jako jako mnogo. Singl cekaju princa, a one u losim vezama ga trpe, samo zato sto je "princ" i sto ne mogu same.

Ako mislite da su za decu bajke smao bajke, varate se. One im pomazu da formiraju svoju sliku o svetu. Kad na to dodate lose brakove njiovih roditelja (cesto los izbor partnera od strane majke), dobijate sta dobijate.

Rasla sam uz jaku, samohranu majku, koja mi je od malih nogu pokazivala primerom sta sve jedna zena moze. I nije bila singl, imala je ravnopravne partnere, s tim sto sam joj ja uvek bila na prvom mestu. Meni su Snezane i Pepeljuge bile dosadne. Ima toliko drugih prica na kojima deca mogu da porastu, vazan je izbor.

Naravno da deca mogu da gledaju/citaju i te bejke jednom kada u ponudi imaju i nesto drugo. Vazno je KAKO to citaju i gledaju, vazno je KAKVE roditelje imaju.

Pepeljuga koja je izgubila cipelicu

pre 5 godina

Hocu reci cak i ako ti ne treba spasavanje, kad prolazis pored zeljenog muskarca spotakni se, nakaslji, baci se u nesvest, slomi stiklicu, sam cin pomaganja ce njemu biti malo herojsko delo i moze biti pocetak neceg drugog... :)
(cvexi, 20. oktobar 2018 00:46)

Da dobar savet.

Pokušala sam da i tako (ne baš bukvalno padanje u nesvest 😂) skrenem pažnju željenom muškarcu da me napokon primeti.... I jesam... Pretpostavljam da misli da sam najtrapavija žena koju je upoznao,ali neka, bar sam pokušala.

Inače i dan danas volim da pročitam dobre bajke i pogledam crtaće. E sad ko kako ih i shvati,meni su bajke poučne na pozitivan način.

Nekad Bo a sada Boo jer mi maznuše nik

pre 5 godina

да је мужевност лоша, маса деце (посебно дечака) која расте без очева, била би боља. међутим није. неретко су склони депресији, агресији па и криминалу. драга Кира, неће твојој ћеркици ништа да фали и да сачека помоћ мушкарца, и да каже да нешто не може, и да учини неки ( неки! не да иде под нож пластичног хирурга не би ли њен изабраник био задовољнији) уступак зарад свог партнера. мужевност треба свету. кад смо постале толико блесаве па форсирамо тврдњу да све можемо саме? сви све можемо сами. али је супер кад то радимо заједно

činjenice, zašto smo ovakvi

pre 5 godina

Jesu iskompleksirane feministice ali makar ne uništavaju decu od malena napetošću, histerijom i nervozom i ne stvaraju im anksioznost i poremećaje kao majke kod nas.

Vagica

pre 5 godina

Zašto su se mnogi opet našli lično uvređenima? Gledala sam sve crtane, sve filmove, pročitala sve knjige do kojih sam uspela doći, i ispala sam ovakva kakva sam. Deca nisu debili, ali su kao sunđeri. Ne utiče na njih toliko to što gledaju i čitaju, koliko utiču roditelji i ponašanje roditelja. Njena stvar je da li će detetu i šta dozvoljavati i može da bira.

BobmarkSRB

pre 5 godina

Prenosi svoje flustracije malom detetu ...nije fer...svakome je potreban oslonac , tako brak funkcionise ...mojoj zeni znaci moja podrska i oslonac koji joj pruzam ali i meni je od neprocenjivog znacaja i pomoci oslonac koji imam kod nje i to sto mogu da se pouzdam u nju ...jedini je problem pronaci pravu osobu za to ali to ide uz sazrevanje uz puno licne srece !!!

Maka

pre 5 godina

A Uspavanu lepoticu? Eto, tu postoji Grdana, jedna vrlo samostalna, odlučna i moćna žena. Kira me na nju podseća. Kako deci upropastiti detinjstvo i pokvariti im magiju odrastanja.

Toza Vampir

pre 5 godina

Ovo ponasanje se moze prihvatiti na dva nacina, oba su ispravna. Prvi je iz razloga sto dete treba lisiti lepih crtanih filmova zbog sve vece popularizacije blogerki i njima slicnih. Dok je drugi opet ispravan da sama treba svoj zivot uzeti u svoje ruke. Mada je veca verovatnoca da je ono prvo najveci razlog. Nazalost.

Sabre

pre 5 godina

Istina je da nam je ugradjena svest o tome da “cekamo svog princa koji ce nas spasiti”. Kao neka neocekivana sila koja dolazi i resava stvari. Ovo uopste nije pitanje feminizma vec zdravog razuma. Uopste nije vazno da li se ceka princ ili princeza, musko ili zensko. Zivot i ljubav funkcionisu razlicito od onog sto je opisano u bajkama. Mislim da treba menjati tu svest zbog zena i muskaraca.
(ana, 20. oktobar 2018 11:27)

Ima jedna simpaticna slika sa klincem i klinkom gde pisu u fazonu kako su pornici i Dizni upropastili veze, on je u fazonu "Where is my insatiable w..." a ona "Where is my prince charming?" Ima istine, svakako, ali mislim da je odraz niske (prevashodno emotivne) inteligencije dozvoliti sebi da kao iole odrasla osoba imas tripove koji si pokupio iz decijih (i ne tako decijih) bajki koje su napisane pre vise stotina godina.

pera

pre 5 godina

Zena ima pravo da vaspita svoje dete kako zeli. Vidim samo pozitivnu stvar u tome da zeli dete da nauci da bude samostalna i jaka osoba u danasnjem svetu! Bravo na tome

da vaspita svoje dete? A to dete nije i dete njenog muza, sta on nema pravo da ga vaspita?Da, ima pravo da je nauci, da je nauci da joj ne treba muskarac, a mama ce da joj ostavi pare, pa ce moci date da se bahati.A kad kazes ovo da bude jaka u danasnjem svetu. sta danasnje vreme mnogo tesko. sta da je rodjena za vreme rata pa pusku da mora da nosi, ili jos ranije kada nije imalo hleba da se jede, gde si bogat bio ako alevu papriku imas. Eee mnogo vam mozgove napunili da ste bitne pa se isprdjujete, ali proci ce i vase vreme, jer muskarac kada je bio glavni je pre svega mislio na zenu a vi na nista ne mislite.

Upadachurech

pre 5 godina

"Princeza u papirnoj kesi" Roberta Manča,vredi pročitati.O devojčici koja je otkačila princa jer je bio kreten koga je zanimalo samo kako ona izgleda. Moja ćerka je gledala i Diznija, čitala ove klasične bajke, ali ova knjiga joj je najdraža. Dobro je.

T

pre 5 godina

Jako mi je krivo što su mnoge poznate žene i radikalne feministkinje danas totalno iskrivile ono što feminizam zaista jeste i učinile da on za mnoge postane uvreda. Ja sam feministkinja, ali se slažem sa većinom ovde izrečenog, odrasla sam uz Diznijeve filmove (desi se da ih gledam i sad kao odrasla), ništa mi ne fali i smatram da je ovo njeno potpuno pogrešno jer onda deci treba zabraniti sve filmove i serije jer iz svega mogu naučiti nešto pogrešno. Generalno, ovo totalno odvajanje polova kom stremimo je bezveze jer smo stvoreni da živimo zajedno i da se volimo, da se žrtvujemo jedni za druge, a ne da stvaramo atmosferu u kojoj je jedan pol bolji od drugog.

Eidos

pre 5 godina

Ludilo feminizma uzima mah sve vise..Ako zele toliko da su samostalne,eno im rudnici,naftne platforme,bojna polja itd. pa neka samostalno odradjuju sve to.Cinjenica je da smo jedni drugima potrebni,tako da ova separacije polova po jasnim granicama je ne samo besmislena,vec i opasna.

GRM

pre 5 godina

@grabs popcorn ja ne znam sta si htio da kazes sa tom pricom al ja sticem utisak da osobu kojoj i posle 12 duseka smeta jedno malo zrno graska treba odma odstraniti iz svog zivota, jer nikad zadovoljna nece biti.

GRM

pre 5 godina

Prvo ni meni se ne svidja poruka al ko sto neko rece eo ispdosmk koliko toliko normalni i pored ovako lose prirode. Drugo nikad princ nece cistacicu ozeniti u realnosti.

kraljica

pre 5 godina

Ne treba potcjenjivati uticaj bajki u formiranju stavova, i to vrlo često na nesvjesnom nivou. Zar nismo toliko puta pročitali zamjerke kako žene traže "princa na bijelom konju"? Mada, nije da nisu i muškarci tome podložni:) Na primjer, u bajkama raznih naroda, pa tako i našeg, često najmlađi sin (posljednji u hijerarhiji), neki siromašak ili tome slično, ubije aždaju ili izvrši neki zadatak za kralja i narod, pa mu ovaj da kao nagradu kćerku princezu za ženu. Vidite li sličnost sa prilično raširenim obrascem kod naših muškaraca, koji podsvjesno očekuju da su im žene dužne uzvratiti seksom već samim tim što su kao "dobri momci" ili su stalno ljuti i prigovaraju poznatim i nepoznatim ljepoticama što nisu birale nekog iz radničke klase ili siromaška, tj. njih lično. Ne tvrdim da svi to rade, ali je iz mnogih komentara na ove i slične tekstove to i više nego očigledno. Uostalom, ima i takvih koji su iz rečenih frustracija počinili masovna ubistva (npr. onaj dečko Eliot Rodžer), pa vi sad vidite:)

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

@kraljica, 21. oktobar 2018 11:56

Narodne bajke.. autor nepoznat, iznikle iz tradicije i iskustva naroda. E sad.. svaka bajka nosi pouku, a ono što se promenilo jeste samo naše tumačenje. Nisu se bajke odjednom iskvarile, nego mi odrasli nalazimo ono što trazimo. Razmislimo o nama samima

Maja

pre 5 godina

Ja Pepeljugu nikada nisam dozivljavala kao neku nesrecnu devojku koja ima srece da se uda za princa..
Meni je njena dobrota,neiskvarenost,umilnost i lepota dar koji je dobio princ. Oni su se zavoleli dok ona nije ni znala da je on princ..pre svega oni su dobre i ciste duse koje zasluzuju jedno drugo.
Izgleda da svako to gleda svojim umom,ne srcem..moja omiljena je Magareca koža

Radomir

pre 5 godina

To i nisu price za decu.
Za bajke brace Grimm da i ne govorim, to je cisti horor.
Danas ima puno prikladnijih prici i crtanih za decu, da ne izrastu u psihopate kao sto smo mi.

ja7

pre 5 godina

Zena ima pravo da vaspita svoje dete kako zeli. Vidim samo pozitivnu stvar u tome da zeli dete da nauci da bude samostalna i jaka osoba u danasnjem svetu! Bravo na tome

QA

pre 5 godina

Kamo srece da muskarci ne daju semena feministkinjama pa da se resimo ovog problema u jednoj generaciji!!!
Plus uvek mi se gadi kada se glumica pravi pametna. Ona je preplaceni zabavljac a ne mislilac i sociolog. Ima bravo sto se mene tice da radi sa svojim detetom sta zeli. Ali da truje javno mnjenje nije ok!

lev

pre 5 godina

Ja mom detetu necu da dam da gleda ni jedan diznijev crtac. U njima je ljubav potpuno pogresno predstavljena. Predstavlja se da se ljubav dobija borbom za nju i dokazivanjem iste, sto je potpuno pogresno. I dan danas pokusavam da se borim i dokazem svoju ljubav prema nekome i da podsvesno ocekujem da mi onda ona bude uzvracena. Medjutim, u realnosti, ako je kliknulo, kliknulo je, i jedino obostrana ljubav je ljubav. E tek se za to vredi boriti onako kako je prikazano u crtacima. Ali ako cekas da ona kao u crtacima prvo "shvati" - ne shvati.

grabs popcorn

pre 5 godina

Iako sam muško slažem se sa glumicom, i sam sam to primetio i nekako mi smeta, čitam ćerkici "princezu na zrnu graška", traži se snajka za sina pa ispod 12 dušeka stavila svekrva zrno graška da vidi da li će pravoj princezi to da smeta, da je žulja, kad se utvrdilo da nije mogla da spava onda su shvatili da je ona prava princeza i da je prava žena za njega. Znači priča nema nikakvu poruku, tj ima je ali je pogrešna na mnogo načina.

Siffredi

pre 5 godina

Dijagnoza koju gospodja ima je?
Gospodja misli da je bolje dete zadojiti feminizmom nego ga pustiti da gleda crtani, razonodi se i zabavi... Crvenkapa je takodje sigurno na crnoj listi jer lovac ubije vuka a to se protivi zivotinjskim pravima. Snezanine orgije takodje ne dolaze u obzir.
Treba nama jedan dobar restart, no dobro misljenje je kao du*e, svako ga ima...

Бабинџем

pre 5 godina

До сад ми је била јако симпатична, али ето, једна изјава и све се окрене ко палачинка.

Nikola

pre 5 godina

Aha...

A poruka iz Pepeljuge da dobre, vredne i poštene devojke bivaju nagrađene za svoje vrline, i to je glupost, zar ne?

Ili ona iz Male Sirene da se za ljubav treba boriti svim silama, ma kako velike razlike postojale među zaljubljenima? Glupost?

pera

pre 5 godina

Zena ima pravo da vaspita svoje dete kako zeli. Vidim samo pozitivnu stvar u tome da zeli dete da nauci da bude samostalna i jaka osoba u danasnjem svetu! Bravo na tome

da vaspita svoje dete? A to dete nije i dete njenog muza, sta on nema pravo da ga vaspita?Da, ima pravo da je nauci, da je nauci da joj ne treba muskarac, a mama ce da joj ostavi pare, pa ce moci date da se bahati.A kad kazes ovo da bude jaka u danasnjem svetu. sta danasnje vreme mnogo tesko. sta da je rodjena za vreme rata pa pusku da mora da nosi, ili jos ranije kada nije imalo hleba da se jede, gde si bogat bio ako alevu papriku imas. Eee mnogo vam mozgove napunili da ste bitne pa se isprdjujete, ali proci ce i vase vreme, jer muskarac kada je bio glavni je pre svega mislio na zenu a vi na nista ne mislite.

trajce

pre 5 godina

Pa što si onda prihvata uloge žena koje se beznadežno zaljubljuju? Ljubav očigledno za tebe ništa ne znači, nema žrtvovanja za ljubljenu osobu što se tebe tiče.
Odgovarali ti je da se prvo probiješ u "okrutnom mu#jom svetu", pa sada soliš pamet feminizmom.

Realnost i to surova

pre 5 godina

To i nisu price za decu.
Za bajke brace Grimm da i ne govorim, to je cisti horor.
Danas ima puno prikladnijih prici i crtanih za decu, da ne izrastu u psihopate kao sto smo mi.
(Radomir, 19. oktobar 2018 22:49)

Ako si ispao psihopata idi na psihijatriju, potraži pomoć. Bar znas svoju dijagnozu za razliku od drugih, lakse ćeš je rešiti. Nemoj ovde da troluješ.

Millennium

pre 5 godina

Ok, zaljubljen sam u nju još od Bend It Like Beckham. Gledao sam svaki njen film. Ali mislim da već počinje da preteruje. Neka mi nađe jednu devojku koja je postala sponzoruša zato što je gledala Pepeljugu? U tom uzrastu je za decu to samo bajka. Niti oni vide princa kao lovatora niti Pepeljugu kao nekoga ko juri za parama. A neka ideja postaje totalitarna čim krenu zabrane, ma koliko one delovale naivne i bezazlene.

Toza Vampir

pre 5 godina

Ovo ponasanje se moze prihvatiti na dva nacina, oba su ispravna. Prvi je iz razloga sto dete treba lisiti lepih crtanih filmova zbog sve vece popularizacije blogerki i njima slicnih. Dok je drugi opet ispravan da sama treba svoj zivot uzeti u svoje ruke. Mada je veca verovatnoca da je ono prvo najveci razlog. Nazalost.

glupost

pre 5 godina

sta sad hoce da kaze? da svaka mala devojcica koja je gledala malu sirenu misli da treba da da svoj glas za muskarca?!? ne znam da li je uoucena ali moze da se gleda neki film ili crtani bez da imas potrebu da uradis bilo sta iz tog filma ili crtanog. sta sad mi svi koji smo gledali boj na kosovu mislimo da treba da oblavimo oklope i ubijamo jedni druge? ljudi moraju da shvate da deca nisu debili i nece pokusati da zapale raketu da bi stigli pricu trkacicu.....

Pedja

pre 5 godina

Zene treba da su samostalne i svoje kao sto i jesu,ali koliko god jake bile htele to da priznaju ili ne treba im muski jak oslonac da mogu da se naslone naprave pauzu pa nastave. To je priroda isto kao sto muskarcu treba nezanost i prisnost koju samo zena daruje. Po mom misljenju je to sve sto treba i jednima i drugima.

Maka

pre 5 godina

A Uspavanu lepoticu? Eto, tu postoji Grdana, jedna vrlo samostalna, odlučna i moćna žena. Kira me na nju podseća. Kako deci upropastiti detinjstvo i pokvariti im magiju odrastanja.

No1e

pre 5 godina

Tako je! Ali je ok da Elsa u nastavku Ledenog Kraljevstva (Frozen 2) ima devojku??? To je ok? Politična korektnost gora od fašizma!
Od kada prasići voze auto kao u Pepi Prase? Svinje ne mogu da voze, dete će tražiti kod babe svinju da je vozi do centra sela, a baba će se ljutiti jer to nije moguće...
A Uspavana Lepotica? Ubija aždaju da dođe do devojke! Ej, ubio je životinju i to retku! Pa mogli smo da joj se divimo a ovako... Kakvu posluku porati?

cvexi

pre 5 godina

Cek cek, ako se Pepeljuga sama spasi sta ce princ da radi? Mnogi muskarci su postigli velike stvari zrtvujuci se za svoj dom i porodicu, i generalno naci nesto za sta se vredi zrtvovati je velika stvar za svakog muskarca. Lako je videti koliko muskarci mogu biti privrzeni ideologiji, religiji, stranci, i koliko cesto su spremni da poginu u to ime (ne pricam o danasnjim Srbima :P ). Hocu reci cak i ako ti ne treba spasavanje, kad prolazis pored zeljenog muskarca spotakni se, nakaslji, baci se u nesvest, slomi stiklicu, sam cin pomaganja ce njemu biti malo herojsko delo i moze biti pocetak neceg drugog... :)

Realnost i to surova

pre 5 godina

Svet je okrenut naopačke. Ostavite crtane filmove deci. To što ti kao matora vidiš Pepeljugu, Snezanu i Malu sirenu tako kako ih vidis je posledica uticaja spoljne sredine tokom odrastanja. Dete od tri godine nema pojma o čemu ti pričaš.

Realnost i to surova

pre 5 godina

Zena ima pravo da vaspita svoje dete kako zeli. Vidim samo pozitivnu stvar u tome da zeli dete da nauci da bude samostalna i jaka osoba u danasnjem svetu! Bravo na tome
(ja7, 19. oktobar 2018 23:29)

Ako želite da vam dete bude samostalno naucite ga da vozi bicikl i rolere, naucite ga kako ze odvrću i zavrću šrafovi, kako se sprema soba, kako se baca djubre, kako se popravlja polomljena igračka... Ostavite ih da gledaju crtane filmove. Kako bre vi ispadoste tako razumni a gledali ste upravo te crtaće? Obožavam Toma i Dzerija i Pticu tkacicu a zamislite nisam postao ni zloban ni nasilan.

Sanja

pre 5 godina

Moje iskustvo je takvo da zene koje iskljucivo odrastu na Malim sirenama, Snezanama, Uspavanim lepoticama, kako rastu, a prelaze samo na Dzejn Ejr (ili za cim se vec danas luduje, Sumrakom, Tri boje sive?), da ne pominjem filmove i serije, svoje stavove dosta oblikuju prema nametnutim idejama - da su one pasivne i da neko treba da ih spase uprkos svim preprekama oko njih (koje i one delimicno stvaraju). Cekaju da se za njih zainteresuje neko ko im po njihovim standardima (princ) odgovara. Pa tek ako on pokaze interesovanje, onda se one usudjuju da se zaljube... i naravno, kao u pomenutim pricama krece drama. KOliko je njih singl i u losim vezama? Jako jako mnogo. Singl cekaju princa, a one u losim vezama ga trpe, samo zato sto je "princ" i sto ne mogu same.

Ako mislite da su za decu bajke smao bajke, varate se. One im pomazu da formiraju svoju sliku o svetu. Kad na to dodate lose brakove njiovih roditelja (cesto los izbor partnera od strane majke), dobijate sta dobijate.

Rasla sam uz jaku, samohranu majku, koja mi je od malih nogu pokazivala primerom sta sve jedna zena moze. I nije bila singl, imala je ravnopravne partnere, s tim sto sam joj ja uvek bila na prvom mestu. Meni su Snezane i Pepeljuge bile dosadne. Ima toliko drugih prica na kojima deca mogu da porastu, vazan je izbor.

Naravno da deca mogu da gledaju/citaju i te bejke jednom kada u ponudi imaju i nesto drugo. Vazno je KAKO to citaju i gledaju, vazno je KAKVE roditelje imaju.

Eidos

pre 5 godina

Ludilo feminizma uzima mah sve vise..Ako zele toliko da su samostalne,eno im rudnici,naftne platforme,bojna polja itd. pa neka samostalno odradjuju sve to.Cinjenica je da smo jedni drugima potrebni,tako da ova separacije polova po jasnim granicama je ne samo besmislena,vec i opasna.

Nekad Bo a sada Boo jer mi maznuše nik

pre 5 godina

да је мужевност лоша, маса деце (посебно дечака) која расте без очева, била би боља. међутим није. неретко су склони депресији, агресији па и криминалу. драга Кира, неће твојој ћеркици ништа да фали и да сачека помоћ мушкарца, и да каже да нешто не може, и да учини неки ( неки! не да иде под нож пластичног хирурга не би ли њен изабраник био задовољнији) уступак зарад свог партнера. мужевност треба свету. кад смо постале толико блесаве па форсирамо тврдњу да све можемо саме? сви све можемо сами. али је супер кад то радимо заједно

činjenice, zašto smo ovakvi

pre 5 godina

Jesu iskompleksirane feministice ali makar ne uništavaju decu od malena napetošću, histerijom i nervozom i ne stvaraju im anksioznost i poremećaje kao majke kod nas.

zena

pre 5 godina

Gledala sam pepeljugu kad sam imala četiri godine, i sta sam tad jos primetila. Princ se zaljubio u Pepeljugu jer je bila najlepša na balu. Nije znao da je vredna i dobra. Niti se igde pominje da je bio oduševljen nakon razgovara sa njom....Nije ni cudno sto je danas najvaznija frizura i haljina za vecernji izlazak, a ne oni sto nosiš u sebu. Uz Kiru sam.

BobmarkSRB

pre 5 godina

Prenosi svoje flustracije malom detetu ...nije fer...svakome je potreban oslonac , tako brak funkcionise ...mojoj zeni znaci moja podrska i oslonac koji joj pruzam ali i meni je od neprocenjivog znacaja i pomoci oslonac koji imam kod nje i to sto mogu da se pouzdam u nju ...jedini je problem pronaci pravu osobu za to ali to ide uz sazrevanje uz puno licne srece !!!

ana

pre 5 godina

Istina je da nam je ugradjena svest o tome da “cekamo svog princa koji ce nas spasiti”. Kao neka neocekivana sila koja dolazi i resava stvari. Ovo uopste nije pitanje feminizma vec zdravog razuma. Uopste nije vazno da li se ceka princ ili princeza, musko ili zensko. Zivot i ljubav funkcionisu razlicito od onog sto je opisano u bajkama. Mislim da treba menjati tu svest zbog zena i muskaraca.

T

pre 5 godina

Jako mi je krivo što su mnoge poznate žene i radikalne feministkinje danas totalno iskrivile ono što feminizam zaista jeste i učinile da on za mnoge postane uvreda. Ja sam feministkinja, ali se slažem sa većinom ovde izrečenog, odrasla sam uz Diznijeve filmove (desi se da ih gledam i sad kao odrasla), ništa mi ne fali i smatram da je ovo njeno potpuno pogrešno jer onda deci treba zabraniti sve filmove i serije jer iz svega mogu naučiti nešto pogrešno. Generalno, ovo totalno odvajanje polova kom stremimo je bezveze jer smo stvoreni da živimo zajedno i da se volimo, da se žrtvujemo jedni za druge, a ne da stvaramo atmosferu u kojoj je jedan pol bolji od drugog.

Pepeljuga

pre 5 godina

Ako želite da vam dete bude samostalno naucite ga da vozi bicikl i rolere, naucite ga kako ze odvrću i zavrću šrafovi, kako se sprema soba, kako se baca djubre, kako se popravlja polomljena igračka... Ostavite ih da gledaju crtane filmove. Kako bre vi ispadoste tako razumni a gledali ste upravo te crtaće? Obožavam Toma i Dzerija i Pticu tkacicu a zamislite nisam postao ni zloban ni nasilan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Realnost i to surova, 20. oktobar 2018 07:20)

Bravo za komentar, ne bih imala šta da dodam bilo bi suvišno.

Pepeljuga koja je izgubila cipelicu

pre 5 godina

Hocu reci cak i ako ti ne treba spasavanje, kad prolazis pored zeljenog muskarca spotakni se, nakaslji, baci se u nesvest, slomi stiklicu, sam cin pomaganja ce njemu biti malo herojsko delo i moze biti pocetak neceg drugog... :)
(cvexi, 20. oktobar 2018 00:46)

Da dobar savet.

Pokušala sam da i tako (ne baš bukvalno padanje u nesvest 😂) skrenem pažnju željenom muškarcu da me napokon primeti.... I jesam... Pretpostavljam da misli da sam najtrapavija žena koju je upoznao,ali neka, bar sam pokušala.

Inače i dan danas volim da pročitam dobre bajke i pogledam crtaće. E sad ko kako ih i shvati,meni su bajke poučne na pozitivan način.

GRM

pre 5 godina

@grabs popcorn ja ne znam sta si htio da kazes sa tom pricom al ja sticem utisak da osobu kojoj i posle 12 duseka smeta jedno malo zrno graska treba odma odstraniti iz svog zivota, jer nikad zadovoljna nece biti.

Sabre

pre 5 godina

Istina je da nam je ugradjena svest o tome da “cekamo svog princa koji ce nas spasiti”. Kao neka neocekivana sila koja dolazi i resava stvari. Ovo uopste nije pitanje feminizma vec zdravog razuma. Uopste nije vazno da li se ceka princ ili princeza, musko ili zensko. Zivot i ljubav funkcionisu razlicito od onog sto je opisano u bajkama. Mislim da treba menjati tu svest zbog zena i muskaraca.
(ana, 20. oktobar 2018 11:27)

Ima jedna simpaticna slika sa klincem i klinkom gde pisu u fazonu kako su pornici i Dizni upropastili veze, on je u fazonu "Where is my insatiable w..." a ona "Where is my prince charming?" Ima istine, svakako, ali mislim da je odraz niske (prevashodno emotivne) inteligencije dozvoliti sebi da kao iole odrasla osoba imas tripove koji si pokupio iz decijih (i ne tako decijih) bajki koje su napisane pre vise stotina godina.

GRM

pre 5 godina

Prvo ni meni se ne svidja poruka al ko sto neko rece eo ispdosmk koliko toliko normalni i pored ovako lose prirode. Drugo nikad princ nece cistacicu ozeniti u realnosti.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

@kraljica, 21. oktobar 2018 11:56

Narodne bajke.. autor nepoznat, iznikle iz tradicije i iskustva naroda. E sad.. svaka bajka nosi pouku, a ono što se promenilo jeste samo naše tumačenje. Nisu se bajke odjednom iskvarile, nego mi odrasli nalazimo ono što trazimo. Razmislimo o nama samima

kraljica

pre 5 godina

Ne treba potcjenjivati uticaj bajki u formiranju stavova, i to vrlo često na nesvjesnom nivou. Zar nismo toliko puta pročitali zamjerke kako žene traže "princa na bijelom konju"? Mada, nije da nisu i muškarci tome podložni:) Na primjer, u bajkama raznih naroda, pa tako i našeg, često najmlađi sin (posljednji u hijerarhiji), neki siromašak ili tome slično, ubije aždaju ili izvrši neki zadatak za kralja i narod, pa mu ovaj da kao nagradu kćerku princezu za ženu. Vidite li sličnost sa prilično raširenim obrascem kod naših muškaraca, koji podsvjesno očekuju da su im žene dužne uzvratiti seksom već samim tim što su kao "dobri momci" ili su stalno ljuti i prigovaraju poznatim i nepoznatim ljepoticama što nisu birale nekog iz radničke klase ili siromaška, tj. njih lično. Ne tvrdim da svi to rade, ali je iz mnogih komentara na ove i slične tekstove to i više nego očigledno. Uostalom, ima i takvih koji su iz rečenih frustracija počinili masovna ubistva (npr. onaj dečko Eliot Rodžer), pa vi sad vidite:)

Maja

pre 5 godina

Ja Pepeljugu nikada nisam dozivljavala kao neku nesrecnu devojku koja ima srece da se uda za princa..
Meni je njena dobrota,neiskvarenost,umilnost i lepota dar koji je dobio princ. Oni su se zavoleli dok ona nije ni znala da je on princ..pre svega oni su dobre i ciste duse koje zasluzuju jedno drugo.
Izgleda da svako to gleda svojim umom,ne srcem..moja omiljena je Magareca koža

Vagica

pre 5 godina

Zašto su se mnogi opet našli lično uvređenima? Gledala sam sve crtane, sve filmove, pročitala sve knjige do kojih sam uspela doći, i ispala sam ovakva kakva sam. Deca nisu debili, ali su kao sunđeri. Ne utiče na njih toliko to što gledaju i čitaju, koliko utiču roditelji i ponašanje roditelja. Njena stvar je da li će detetu i šta dozvoljavati i može da bira.

Upadachurech

pre 5 godina

"Princeza u papirnoj kesi" Roberta Manča,vredi pročitati.O devojčici koja je otkačila princa jer je bio kreten koga je zanimalo samo kako ona izgleda. Moja ćerka je gledala i Diznija, čitala ove klasične bajke, ali ova knjiga joj je najdraža. Dobro je.