Ekonomska zavisnost žene je glavni razlog povratka u nasilnu zajednicu

Pomoć ženama, žrtvama nasilja, mora da bude i ekonomska kako bi se obezbedila njihova samostalnost.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Sećam se one starije žene koja je nakon višedecenijske torture ubila starca, a sada je na doživotnoj. U Srbiji. U 21. veku. Za njega zatvora nije bilo, očigledno. To smo mi, Srbi, ženama krvnici. I žene same tome još kako doprinose osudom sposobnih i samosvesnih žena. Ja Srbina ni gledala nisam, tražila posao daleko, otišla i ovde imam CIVILIZOVANOG muškarca koji me 100% podržava i romantičan je. Da ne pominjem koliko su nam muškarci u Srbiji mamine uobražene maze...
  (Svi smo odgovorni, 31. januar 2019 17:54)

  # Link komentara

 2. @g
  Po našem zakonu, alimentacija se plaća za decu, kao učestvovanje u njihovom izdržavanju. Ženi ne plaćaš ništa, jer i ona snosi (bar) pola materijalnih troškova za decu i sve nematerijalne troškove. To nijedan bivši muž ne računa. Deci treba i deca troše mnogo više nego što bivši plaćaju.
  Što se tiče razvoda, trebali ste o tome misliti pre njega. Ako je muškoj osobi problem da zaradi, a sam je, dok o deci brine žena, onda nije čudo da ste razvedeni.
  Trebalo bi da se plaća i za bivše supruge koje nemaju posao i nisu se ponovo udale. Eee, moji vi... Da ste na mestu naših žena, koliko bi tek onda kukali?
   (Jah, 12. decembar 2018 23:10)

  # Link komentara

 3. @Chitalac,

  Ima i toga ali ekonomska zavisnost je veci problem. Niko nece da zaposli samohranu majku od 40 plus sa dvoje dece i problematicnim muzem.
  (recimo, 12. decembar 2018 14:20)

  # Link komentara

 4. Isto je i sa muskarcima koje zene maltretiraju (psihicki uglavnom), uz dodatni problem da mahom ostaju bez rodjene dece.

  "Kako ću sama da izdražavam decu, gde ću živeti“.... postaje:
  "Kako cu sam da zaradim da zivim sam i jos da placam troskove zeni I deci, a decu cu da vidjam svaki drugi vikend..."
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (g, 11. decembar 2018 18:36)

  Nazalost ne mogu da se slozim, moj rodjak kad se razveo dobio je resenje da mora da daje oko 30% svoje plate za izdrzavanje deteta sto je u to doba bilo oko 10000 dinara.Dok je ziveo sa zenom koja je inace nezaposlena i detetom trosio je mnogo vise na njih od tih 10000,sto je i normalno ipak je to mala suma. Muskarci su tu ipak u mnogo boljem polozaju jer uglavnom imaju neki posao pa bar o tome ne moraju da brinu, dok su zene koje trpe nasilje uglavnom nezaposlene. Cak i ako imaju posao cesto ih muskarac natera da daju otkaz jer zele da izoluju svoju zenu od drugih ljudi, kako bi mogli lakse da ih maltretiraju. Za muskarce koji trpe psiholosko nasilje potrebnija je institucionalna podrska koja se tice vidjanja dece, jer se oni uzasno plase da ce zena da im odvede decu, a ne novac za zapocinjanje posla. Poslove oni uglavnom vec imaju
  (NeBaš, 12. decembar 2018 14:19)

  # Link komentara

 5. Nazalost, emocionalna zavisnost od nasilnih partnera je takodje veoma cest razlog povratka u nasilnu zajednicu. Da, upravo to, emocionalna zavisnost.
  Zene koje ne razumeju dobro sopstvenu emocionalnost takav vid zavisnosti interpretiraju kao vid vezanosti - zele da se partner promeni, da im se izvini i ponovo ih uchini da se osecaju vredno... Suvisno je govoriti u kom procentu sluchajeva se to realno i dogodi... Onda kada su upitane zasto su se vratile, stid im ne dozvoljava da kazu istinu, pa sve pripishu ekonomskoj zavisnosti... Ipak, nemojmo se zavaravati, vrlo chesto to nije odluchujuci faktor... Emocionalnu zavisnost od nasilnika ne treba stigmatizovati nego joj pristupiti na profesionalan nachin i tretirati je. To je vid bolesnog psihichkog stanja, ali izlaza, uz razumevanje i iskrenu podrshku, ima...
  (Chitalac, 11. decembar 2018 19:19)

  # Link komentara

 6. Isto je i sa muskarcima koje zene maltretiraju (psihicki uglavnom), uz dodatni problem da mahom ostaju bez rodjene dece.

  "Kako ću sama da izdražavam decu, gde ću živeti“.... postaje:
  "Kako cu sam da zaradim da zivim sam i jos da placam troskove zeni I deci, a decu cu da vidjam svaki drugi vikend..."
   (g, 11. decembar 2018 18:36)

  # Link komentara